Witam.
Problemem okazał się przewód pomiarowy, to on wprowadzał całe zamieszanie, nawet po zwarciu wejścia to samo, po odłączeniu przewodu z karty wszystko OK. Zrobiłem pomiar oscyloskopem i wygląda to tak:
Od kolegi z innego forum dostałem taki schemat zasilacza, co Kol. o nim myślą?
Tak opisał układ:
"Możesz zbudować znacznie, znacznie lepsze zasilanie, stosując zasadę Hewlett-Packard, użyj napięcia odniesienia 10 V w stosunku do napięcia wyjściowego. I użyj opampa do sterowania buforem, takim jak LH0002. Principe działa poprzez połączenie odniesienia z +OUT. A mając opamp, porównaj napięcie wyjściowe z napięciem na dzielniku między odniesieniem + 10 V a masą. W ten sposób dzielnik napięcia nie dzieli żadnego przesunięcia DC, a sygnał błędu AC jest większy. Potrzebujesz tylko małego transformatora PCB 3VA 24V 125mA do zbudowania odniesienia +10V i -5V.
Załączam 5-minutowy szkic zasilacza, który chciałem dla ciebie zaprojektować, opampy to TL081/082.
Bufor LH0002 jest fajny, jeśli chcesz więcej pracować z opampami + fetami dla źródeł prądu lub regulatorów napięcia, są one przestarzałe, ale wylutowane można dostać z Chin za 1, 2 euro za sztukę. Można go również zbudować na płytce drukowanej z dwoma NPN, dwoma PNP i czterema rezystorami.
Bufor izoluje opamp od pojemności bramki, więc nie oscyluje."