Tranzystorowy wzmacniacz w klasie D
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Tranzystorowy wzmacniacz w klasie D
Nie chodzi o to, żeby się przerzucać czyj to był pomysł, po prostu sam sobie przypomniałem o tym temacie i dlaczego go założyłem. Fajnie, że skorzystałeś. Wykonanie patentowanego rozwiązania na własny użytek jest naruszeniem patentu w USA, w EU chyba nie. Zresztą nawet w USA nikt by Cię nie ścigał, procesy o naruszenie patentu kosztują kupę kasy. Ten konkretny nie jest od paru lat opłacany w EU https://register.epo.org/application?number=EP03746871 i został wycofany.
-
- 2500...3124 posty
A mierzyłeś częstotliwość oscylacji? O ile pamiętam zależy ona od filtru RL. Drugi pdf, który załączałem w tamtym poście wyjaśnia zasadę działania nieco lepiej. Dławik teoretycznie w tym układzie nie powinien potrzebować szczeliny, ja bym dał ze szczeliną, albo na toroidalnym rdzeniu proszkowym.onyx1944 pisze: ↑ndz, 19 stycznia 2025, 13:17 Dałem dławik 10uH bo taki miałem i działa![]()
Zapewne z taką zmianą trzeba dostroić więcej elementów.
Zastanawiam się nad tym żółto białym z atx ów, 29zw i dość gruby drut. Tylko nie wiem jak ze szczeliną, do tas5630 dawałem białe że szczeliną. Czy tu tez jest potrzebna?
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Bardziej myślałem o toroidalnym że szczeliną coś takiego:
RTF-13/7,5/5-3C20-A40
Zmierzyłem częstotliwość oscylacji 340khz i przy zwartym wejściu mam taki sinus na wyjsciu i 8R 250mVpp: Sygnały na bramkach mosow mocy: Złapane względem masy, między źródłami a bramkami jest amplituda rzędu 11V.
Przy sygnale wejściowym dającym moc około 30W częstotliwość się zmienia, miernik mi mierzy od 200kHz do 450kHz.
W zależności na którą bramkę mierze, mierzyłem racalem.
Na symulacji wygląda to jak funkcja spread spectrum na analizatorze widma w przetwornicach.
RTF-13/7,5/5-3C20-A40
Zmierzyłem częstotliwość oscylacji 340khz i przy zwartym wejściu mam taki sinus na wyjsciu i 8R 250mVpp: Sygnały na bramkach mosow mocy: Złapane względem masy, między źródłami a bramkami jest amplituda rzędu 11V.
Przy sygnale wejściowym dającym moc około 30W częstotliwość się zmienia, miernik mi mierzy od 200kHz do 450kHz.
W zależności na którą bramkę mierze, mierzyłem racalem.
Na symulacji wygląda to jak funkcja spread spectrum na analizatorze widma w przetwornicach.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Tam wkradł się błąd i amplituda na wyjściu przy zwartym wejściu to 2.5V a nie 250mV
Przeprowadziłem próby soniczne z tranzystorami IRF150, wzmacniacz gra na testowych głośnikach dość ciekawie. Zasilanie 2x50V
Przeprowadziłem próby soniczne z tranzystorami IRF150, wzmacniacz gra na testowych głośnikach dość ciekawie. Zasilanie 2x50V