Remont TV Turkus

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Remont TV Turkus

Post autor: Marek7HBV »

Odłączenie masy kineskopu {grafitowego aguadagu} powoduje zmniejszenie pojemności kondensatora WN i brak tegoż w czasie wybierania lini.Miernik wartości średniej pokaże obniżone napięcie.Oderwanie masy powoduje także zaistnienie przepięc i wyładowań między warstwą aquadagu i masą.Napięcie na anodzie PL wynosi ok 5 kV i powoduje powstawanie łuku o długości z 5 mm do zbliżonego śrubokręta {izolowanego :!: }, co wskazuje prawidłową pracę stopnia mocy. :D
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

WN przywrócone, problem tkwił w samym zasilaczu, układ telewizora przywrócony do oryginału zgodnie z instrukcją serwisową i niestety wielki smutek mnie ogarnął, wiem po co były te przeróbki, po co wyżarzanie kineskopu, niestety kineskop trup obraz wrócił ale mało ostry i widoczny przy maksymalnej ostrości plus calkowite zaciemnienie pomieszczenia, jutro podłącze go pod tester, jeżeli potwierdzi to moje obawy to zaryzykuję tryb regeneracja, choć wątpię że pomoże, jak nie zostaje wielki dylemat, rozkręcać Alge co mam do remontu w średnim stanie czy Szmaragda 901, najpierw sprawdzę w obu kineskopy, ale zanosi się że nie będzie wyjścia, Alge mam już po remoncie szmaragd 901 także mam w stanie idealnym, sprawdzę jeszcze co mam na półce kineskop z Neptuna B może jest w lepszym stanie i się nada bo ten Turkusowy wygląda na trupa, wszystkie napięcia, oscylogramy zgodne z instrukcją serwisową, chyba że podłączyć pod zarznie kineskopu małe trafo dla podniesienia napięcia, może coś da.Tester kineskopów jutro powie mi prawdę, którą i tak już znam :cry:
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Ale Turkus to 14'', zaś Szmaragd czy Neptun B to 17''. Jeśli kineskop okaże się zły i nie uda się go zregenerować przyrządem, nie wyrzucaj go. Muszę mieć takie kineskopy do ćwiczeń praktycznych nad regeneracją ze zmianą wyrzutni.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Napewno nie wyrzucę, jeżeli regeneracja nie da żadnych rezultatów to pomyślimy nad tematem jak go dostarczyć, jakoś się temat ogarnie, ale ruszę z regeneracją dopiero w sobotę lub niedzielę trochę pokrzyżowały mi się plany.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Warto jeszcze dokładnie skontrolować położenie opaski jonowej, czasami najefektywniejsze ustawienie jest wręcz przy samym cokole kineskopu.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

ECC83 pisze: sob, 8 kwietnia 2023, 11:29 Warto jeszcze dokładnie skontrolować położenie opaski jonowej, czasami najefektywniejsze ustawienie jest wręcz przy samym cokole kineskopu.
Słuszna uwaga. Dawno, dawno temu, wywaliłem sprawny kineskop bo nie zauważyłem że ktoś zdjął pułapkę jonową. Wesołych Świąt.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Siatka obrazowa jest cała. :D
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Pełna siatka obrazowa świadczy tylko o właściwym ustawieniu pułapki względem jej ruchu okrężnego wzdłuż obwodu szyjki. Istotna jest jednak również odległość od cokołu.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziś przeprowadziłem pomiary i regenerację kineskopu w turkusie, osłońmy go minutą ciszy :cry: . Niestety kineskop trup, pierwszy raz w życiu kiedy robiłem test kineskopu, mój przyrząd do regeneracji pokazał emisję totalne "0"
1.jpg
1.jpg (27.57 KiB) Przejrzano 1735 razy
Nic, podjąłem próbę regeneracji na wszystkich 3 dostępnych trybach, męczyłem go ponawiając regenerację w każdym trybie po 3 razy, niestety reakcja znikoma miernik pokazał zaledwie nieznaczną poprawę emisji jeszcze w trakcie trybu regencji,
2.jpg
2.jpg (34.1 KiB) Przejrzano 1735 razy
Po zakończeniu znęcania się nad kineskopem, ostateczny wynik regeneracji był minimalny
3.jpg
3.jpg (28.16 KiB) Przejrzano 1735 razy
nic dodać nic ując kineskop trup, idzie na półkę i jakoś powędruje do Alka, może kiedyś uda mu się go zregenerować, ekran ma przyzwoity i jest cały z zachowaną próżnią, pora przejrzeć co leży z kineskopów na półce, może da się czymś zastąpić. Przetestuje jeszcze jeden 35MK22 który leży na półce z jakiegoś Neptuna, może bardziej się nada, jak nie Alga idzie na części.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

walllker pisze: czw, 13 kwietnia 2023, 10:22 Przetestuje jeszcze jeden 35MK22 który leży na półce z jakiegoś Neptuna, może bardziej się nada, jak nie Alga idzie na części.
Cygan zawinił kowala powiesili.....co winna Alga i skąd się tu zaplątała?
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Tu na forum opisano jak można zaadoptować kineskop z Algi do takich TV, co prawda wymaga to trochę przeróbek, ale co począć, jeżeli chodzi o TV Alga mam wyremontowana Alge 1 i 2 i w stanie ciężkim z zdewastowaną obudową Alge 1, trzymałem ją może na wymianę, może bym wyremontował, ale skoro potrzebne części posłuży jako dawca i to tylko w przypadku jeżeli kineskop z Neptuna okaże się takim samym trupem jak ten z Turkusa, jednak dodam że chodzi mi po głowie zasilić w Turkusie kineskop przez trafo i podać mu większe napięcie żarzenia "przewoltowac go" tak jak było przed remontem wtedy ten kineskop co jest jeszcze dawał radę, i myślę czy do tej przeróbki którą usunąłem nie wrócić, w końcu ten TV nie będzie używany na codzień, ale wszystko zależy od wyników pomiarów posiadanego kineskopu z Neptuna, wieczorem poznam prawdę
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Trzy sprawy:
a) Jaki kineskop był poddawany regeneracji? Jeżeli był to 35MK1, to czy uwzględniłeś, że on ma 12,6V żarzenia? To jest dość istotne, bowiem może przy regeneracji ten przyrząd przeżarza katodę i dodatkowo podaje jeszcze napięcia na elektrody. Jeśli połączenia były pod kineskop 6,3V, mogło nie być dostatecznego przeżarzenia. Z tego samego względu mogło przed regeneracją wskazywać totalne zero emisji.

b)Czy masz instrukcję do tego przyrządu? Ja mam kserówkę do swojego, ale widzę, że masz chyba nieco inną wersję tego przyrządu i chciałem porównać teksty. Posiadana przeze mnie instrukcja, jeżeli chodzi o opis teorii działania tego przyrządu jest fragmentami mocno kuriozalna. Jestem też ciekaw, jakie masz adaptery pod różne kineskopy. Ja musiałem sobie dorobić stosowny adapter do starych kineskopów.

c) Jeśli masz uszkodzone transformatory generatora ramki, nie wyrzucaj ich. Przyjdzie dzień, że trzeba będzie je przewinąć. Ja chyba nie mam uszkodzonych, ale nie bałbym się tego przewijać. Drut o grubości 0,09 mm nie jest wcale taki straszny. Jeszcze 0,05 daje się nawijać ręcznie, o ile się jest uważnym i cierpliwym.
Załączniki
IMG_6928[1].JPG
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie ocalała żadna nalepka ani opis na kineskopie wiec nie weim dokladnoe jaki siedzi, miernik twierdzi że był żarzony 6,3V, mam instrukcję do tego przyrządu orginał i ksero, tak go kupiłem zeskanuje wrzucę na forum, ale fakt że włączony w układ telewizora lampa rzaży się widocznie lepiej niż na przyrządzie, na żarnik dałem 6,3V, włączę tv i jeszcze raz zmierzę napięcie na żarzenia kineskopu
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jeśli zrobisz zdjęcie kineskopu, a zwłaszcza wyrzutni będę raczej w stanie rozpoznać typ kineskopu.
EF22
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: EF22 »

W Turkusie nie było możliwości banalnej regulacji PR-ka obok regulacji jasności.
ODPOWIEDZ