Dzisiaj wymieniłem ostatnie 3 sztuki na nowe , tak samo te wymienione w latach 90 wymieniłem na nowe . Wczoraj w nocy w Fokus TV przez przypadek odpalili plansze kontrolną tak więc była okazją do ustawienia kolorów itd.
Przestroiłem ten modulator z tunera sat - musiałem wymienić cewkę jeden pin został w płytce więc wstawiłem 7x7 403 ( z trudem weszła )+ 100 pF i fonia jest na swoim miejscu dźwięk jest czysty i bez zniekształceń , Zastanawia minie tylko ,że trzeba dać głośności na 50% żeby było słychać . Możliwe , że potencjometr do wymiany .
Tak.Generator dział aw dwóch trybach:6,5/5,5 oraz 5,5/6,5 i należy zamienić {ewentualnie} miejscami filtry ceramiczne.Łaczyć punkt we/wy z pinem nr1 hybrydy.
Generator fonii odbieram jutro z paczkomatu. Pojawił się problem a mianowicie za dużo bieli- którymi PR-kami ustawić balans bieli ? Obraz wygląda jak zdjęcie robione pod słońce - ogólnie wiem , że balans bieli ustawia się przy obrazie czarno-białym .
ARW jest bez możliwości regulacji , jedyny PR-erek na płytce p.cz to regulacja szerokości pasma wideo , zobaczę czy powrót do kondensatorów o wartości 47uF
na płytce p.cz coś zmieni , takie były fabrycznie .
Chyba znalazłem przyczynę ostrej bieli - otóż na nóżkach 3,5,7 K174AF5 PR-kami R42 , R39 i R43 bez problemu dało się ustawić napięcia zgodne ze schematem +/- 1 mV .
3. 5,72 V
5. 5,42 V
7. 5,42 V
Za to na nóżka 15 , 13 , 11 mogę ustawić w zakresie 6V do 5,88 V a powinienem był być w stanie ustawić na tych pinach 5,3 V a nie jestem . Jedyne co jest tam do sprzedania to rezystory w dzielnikach napięcia i same PR-ki
Pomierzyłęm rezystory w dzielnikach i są zgodne z schemat , tak samo rezystory w emiterach VT 12 , 13 , 14
Oraz PR- ki . Wymieniłem C22,23,24 27pF na nowy na 3kV efekt jest taki że mogę w pełnym zakresie regulować niebieski i czerwony brak jest natomiast regulacja zielonego . Napięcia na nóżkach 11 , 13 , 15 są nadal takie same jak wcześniej. Poza tym K174AF5 jest w dotyku wyraźnie ciepły w porównaniu z K174UK1 który w dodatku ma temperaturę pokojową . Wychodzi ,że do wymiany jest K174AF5 .
Wyjaśniło się z brakiem możliwości regulacji zielonego - nie przylutowane wyprowadzenie R54 . Nie wyjaśnia to dalej zawyżonych napięć . To sugeruje , że K174AF5 - ma upływ kilkaset mV między 14-15 , 13-14 i 10-11 . Zważywszy na to , że dzielniki w emiterach VT 12 , 13 , 14 mają wartość zgodne ze schematem.