Wesołych Świąt dla wszystkich na forum.
Zrobiłem bardzo edukacyjna pomyłkę. Zapomniałem podłączyć dolnego końca wejściowej cewki do masy radia.
Przy uruchamianiu płytki, nie chciałem robić pętli masowej pomiędzy generatorem sygnału a oscyloskopem. Masa wejścia jest osobna od masy całego układu detektora. Przy montowaniu tego na szybko do radia, zostawiłem masę filtra wejściowego w "powietrzu"..
Zdziwiło mnie ze to tak działa, i to nawet dobrze.
Poprawiłem filtr MCZ, dwa kondensatory 10nF zmienione na 3.3nF. W symulacji częstotliwość graniczna to około 15kHz.
O dziwo gwizdów prawie nie ma, coś tam lekko w tle, ale nie przeszkadza, na granicy słyszalności.
Po podłączeniu masy filtra wejściowego układ zachowuje się inaczej.
Generalnie, detektor lubi się przesterować. Objawia się to sporymi zniekształceniami. Bardzo daje się we znaki brak ARW.
Patrzyłem się na to w oscyloskopie, przerejestrowuje się dolna strona sygnału. Prawdopodobnie ostatni (trzeci) stopień PCZ jest teraz bardzo obciążony. Wskaźnik sygnału widzi dużo mniejszą amplitudę. Punkt pracy ostatniego stopnia prawdopodobnie nie jest optymalny. Filtr PCZ 3-ciego stopnia ma mały wpływ na amplitudę. Wydaje się bardzo ztłumiony. Oba detektory są podłączone na wtórne uzwojenie tego filtra przez swoje kondensatory 10nF. Detektor obwiedni napędza wskaźnik sygnału na LED-ach. Bida-Magiczne oko
Synchronizacja jest prawie zawsze, już nie wskakuje w stacje. Odbiera na +/- 5..8KHz od stacji. To jest lepiej. Do tego nie ma szumu w tle, jak się wszystko ustawi pod konkretną stacje (ostra redukcja wzmocnienia) to jakość audio jest bardzo dobra. (wrażenie podobnie jak FM na TDA7000, mowa super ale przy muzyce to jednak nie HiFi)
Wzmacniacz PCZ, przy dużym nastawieniu wzmocnienia, wzbudza się.
Wzbudzenie jest przez antenę ferrytowa i stopnie wejściowe. Regulacja wzmocnienia stopnia WCZ pozwala to opanować. Przydał by się eliminator PCZ przed mieszaczem, i generalnie ekranizacja rożnych stopni.
Fajna przygoda.
To na razie fale średnie i lokalne stacje. Mam na składzie J211 (nowocześniejszy BF245) i obczajam schemat Roksany 601. Dorobie fale krótkie, na osobnym mieszaczu i heterodynie.