Szczerze mówiąc, nie sądziłem, że za 25zł można też coś znaleźć. Jeśli uda mi się skończyć projekt to chętnie kupię takie "budżetowe budżetowe" transformatory i sprawdzę czy słyszę różnicę

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
No i znów próbował mnie koń kopać, wykorzystując moją sezonową nieobecność.Romekd pisze: ↑ndz, 16 czerwca 2019, 21:20 Odpowiedź impulsowa transformatora będzie inna przy obciążeniu jego wyjścia bezindukcyjnym rezystorem, inna dla obciążenia go kolumną głośnikową, a jeszcze inna dla braku obciążenia uzwojenia wtórnego. Z tego co czytałem, na całym świecie tylko kolumny Kolegi TJ mają stałą wartość modułu impedancji i niemal zerowy kąt przesunięcia fazowego w całym paśmie akustycznym (jako obciążenia stanowią więc prawie czystą rezystancję).
Tu włączyłbym między wzmacniacz a uzwojenie wtórne transformatora - rezystor równy znamionowej impedancji obciążenia. Nie zaszkodziłoby też obciążenie obu połówek uzwojenia wtórnego rezystorami równymi impedancji wewnętrznej lampy. Z pewnością lepiej odwzoruje to rzeczywiste warunki pracy transformatora niż zasilanie napięciowe uzwojenia głośnikowego przy rozwartych uzwojeniach anodowych.Wiech pisze: ↑pn, 24 czerwca 2019, 08:20 A ja się spytam dlaczego na siłę robicie pomiary wysokim napięciem - zróbcie "od tyłu" czyli sygnał podany na stronę wtórną transformatora - tu wystarczy dobrej klasy wzmacniacz tranzystorowy , sama końcówka - 50-100W i generator sinusoidy.
Efekty , szczególnie dla transformatorów PP mogą być ciekawe.