Nowy projekt - dwukanałowy pięciowatowiec.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Nowy projekt - dwukanałowy pięciowatowiec.
Pewnie tak. Konrad na swoim kanale tez go pewnie pokaze.
EDIT:
Przegrzebałem swoje zasoby mikroprzekaźników i nie znalazłem żadnych na 5V... Ciekawe czy 12-stowoltowy przekaźnik będzie działał pod 6V. Nie zdążyłem sprawdzić.
EDIT:
Przegrzebałem swoje zasoby mikroprzekaźników i nie znalazłem żadnych na 5V... Ciekawe czy 12-stowoltowy przekaźnik będzie działał pod 6V. Nie zdążyłem sprawdzić.
Po pierwsze wyszło, że rezystor R33/5W w układzie żarzenia jest za duży i po podaniu napięcia anodowego napięcie żarzenia siada na DC poniżej 6V. Zmieniłem go na R2/5W i teraz jest lepiej. Napięcie na DC 6,14V. Musze zakupić przekaźniki na 5V bo te co mam nie chodzą na 6V. Jest też problem albo z lampą 6P14P albo podstawką. Cos przerywa. Nie miałem czasu się tym zająć.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Można zastosować rezystor regulowany drutowy do precyzyjnego ustawienia napięcia.
Przy małym poborze prądu można zastosować podwajacz napięcia Villarda, po wyprostowaniu będzie ok. 14V. Nieco ono spadnie pod obciążeniem, ale dla przekaźników 12V to bez znaczenia.
Ratujmy stare tranzystory!
A sa potencjometry o rezystancji ponizej 1R? Co do zasilania przekaznika... nie chce mi sie juz rzezbic dla samego rzezbienia. Wole kupic przekazniki.
- haterkmp
- 625...1249 postów
To ledwie dwie diody i dwa kondensatory...
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Wiem, ale i tak potrzebne mi są takie przekaźniki do innych projektów. Juz kupiłem 10 sztuk.
Dzisiaj w lamusie znalazłem starą czerwoną dermę, w którą oklejałem swoje pierwsze konstrukcje... Pochodzi z tego samego okresu co użyta do tego wzmacniacza szaska. Powinno jej starczyć na ten wzmacniacz. Czekam jeszcze na przekaźniki, dlatego nic nie robię przy wzmacniaczu. Obudowę będę robił po zakończeniu całej części elektronicznej i testach wzmacniacza.
Dzisiaj wreszcie mogłem posiedzieć przy układzie przełączania kanałów. Użyłem uniwersalnego PCB oraz konektorów zakręcanych. Jeszcze zostało mi pociągnąć zasilanie tego układu. Oprócz przełączania kanałów układ ten wycisza kanał przesterowany gdy gra czysty.
Wymieniłem podstawkę lampy mocy, ale tym razem jest jakiś problem z podstawkę kanału na EF86. Pewnie tez pójdzie do wymiany. Nie wiem czy nie przerobię tego kanału na jakąś inną lampę... jest za cichy. Zrobiłem też cały układ przełaczania kanałów. Działa bezproblemowo.
-
- 375...499 postów
Painlust, przemontuj na fendera. Zobaczysz czy jest głośniej.
Może tak zrobię. Tylko jaką lampę zastosować? Nie chce przerabiać żarzenia, czyli w grę wchodzi 6N1P (za mocna na żarzeniu), 6N2P albo ECC85...
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Myślę że EF95 (6Ż1P) w trybie triody by była odpowiednia.
Myślę że EF95 (6Ż1P) w trybie triody by była odpowiednia.
Ratujmy stare tranzystory!
A ja myślę, że nie. Tu muszą byc dwa stopnie.
Jeszce dzisiaj walczyłem z tą EF86 ale poległem. Rozlutowałem ten preamp i zbuduję coś na kształt preampu Marshalla 18 z dodatkowym stopniem w stylu Fendera.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Też się zastanawiam nad układem którego schemat podałeś. Ale też spoglądam w stronę uberschalla. U mnie końcówka będzie na 6LU8, prawie 7W z niej wychodzi.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".