Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: kubafant »

Witam,
Multimetr niestety znowu wymaga naprawy, tym razem... przez bezmyślność operatora (znaczy moją) :oops:
Mierzyłem nieznany transformator i przy wyłączaniu chyba przebiłem coś w obwodach wejściowych multimetru - teraz na stałe pokazuje jakieś cyfry niezależnie od zakresu, omomierz też świruje... poradźcie Koledzy z której strony się za to wziąć? Bydlę cyfrowe, a w tym to ja jestem zupełnie zieloniutki :cry:

Pomiar był na zakresie 1000 V (wiem, wiem - maksymalne dopuszczalne napięcie to 650 V, a przy zaniku prądu w uzwojeniu napięcie samoindukcji mogło być o wiele większe), przy wciśniętych przyciskach "V" oraz "AC".
Wariactwa po przełączeniu na DC czy omomierz wskazują, że ofiarą mojego wybryku padły inne rzeczy, poza samym przetwornikiem AC/DC.

Jednocześnie zachęcam do udzielania się w temacie o PMZ-11, gdzie mile widziane będą wszelkie porady: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.ph ... 52#p371354

Pozdrawiam!
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Ja wiem że to zabrzmi głupio ale... sprawdziłeś bezpieczniki na dolnej płycie? :oops:
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Nie, nic jeszcze nie sprawdzałem, bo chciałem zanim go rozkręcę nabrać pojęcia czego właściwie (i gdzie) mam szukać.

Bezpieczników nie sprawdzałem, ale czy mogą one dać takie efekty? Np. wyświetlanie się stałej wartości (dajmy na to 516,4 V) niezależnie od wybranego zakresu (czyli odpowiednio 51,64, 5,164, 0,516)?

Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
ODPOWIEDZ