Jeśli ktoś pamięta SLO Marvela - Marvel zamówił na Sloclone płytki dla siebie i dla mnie; dotarły do nas pod koniec stycznia 2010. Marvel kilka miesięcy później zaprezentował gotowy wzmacniacz. U mnie długo nic się nie działo, dopiero chyba po trzech latach trochę ruszyły roboty, głównie dzięki pomocy Bassjana, który też zainteresował się tematem (i też już dawno skończył SLO) związane z chassis i obudową, natomiast płytkami zająłem się jakieś 3 lata temu. Na dzień dzisiejszy mam kompletną obudowę z opisami sitodrukiem, transformatory, potencjometry, gniazda itp. i częściowo obsadzone płytki. Tak na dobrą sprawę roboty zostało na jakieś 3 dni, ale nie mam zupełnie motywacji na skończenie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Masz już wszystko co potrzeba. Lutownica w dłoń i temat skończony.Naprawdę warto.
Ja cały czas "dłubie" w układzie SLO. Mam ćwiczebnego 5 watowca z wlutowanymi kołkami w PCB.
Umożliwia to szybkie lutowanie od góry bez podnoszenia płytki.
Panowie czy można prosić o zerknięcie na schemat pętli i podpowiedź czy 1M Master będzie odpowiedni.
Wzorowałem się na takiej nowoczesnej wersji pętli od SLO.
Ponowie pytanie o napięcie żarzenia AC. Czy 6,7V nie wykończy zbyt szybko lamp ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A dlaczego ma nie być? Tylko ten dzielnik w katodzie wtórnika się przyda dobrać. Jeśli jest możliwość, warto dać również regulacje return. Tzn wtedy jeśli pętla jest zaliczana z buta, masz solo boost gratis.
LuC pętla jest bez włączania z buta.
Pytałem czy wartość 1M Master nie jest za duża .W Uberschall'u wygląda to tak:
Teraz nie mam rezystora 180K a sygnał na końcówkę wychodzi z ślizgacza.
Wcześniej nie widziałem takiej realizacji Master Volume ( dziwi mnie też wartość 220K )
W pewnym uproszczeniu wygląda to tak:
- im mniejsza wartość potencjometru tym bardziej obciąża poprzedzający go stopień, ze wszystkimi tego konsekwencjami, czyli spadek sygnału, ograniczenie pasma od góry (oprócz samego potencjometru masz siła rzeczy dzielnik impedancyjny Zout/Zin). Zaletą natomiast jest że wskutek obniżenia impedancji wejściowej następnego stopnia (w tym przypadku send pętli lub inwerter) zmiejsza się czułość tegoż a zatem również podatność na zakłócenia.
- i oczywiście na odwrót w sytuacji gdy zwiekszasz wartość potencjometru. Z tym że będzie on z punktu widzenia sygnału połączony równolegle z Zin kolejnego stopnia.
To w przypadku ustawienia potencjometru na max. Dla ustawień pośrednich "górny rezystor ” dodaje się szeregowo do Zout, natomiast " dolny " dodaje się równolegle do Zin.
W praktyce dobór jest subiektywny (co się podoba lub co się ma - w rozsądnym przedziale), chyba że ten potencjometr stanowi zarazem jedyny rezystor uplywowy siatki sterującej, (np gain, bądź volume w 5W SE bezpośrednio przed lampą końcową), wtedy nie przekraczać parametru max Rg1.
Witam
Wracam z takim oto problemem: nie do końca pasuje mi "czystość"kanału clean.
Potencjometrem gain (500K) można ukręcić czyste brzmienie do "11".
Powyżej tej wartości dostajemy crunch (podobnie jak w SLO). Chciałbym uzyskać jak najbardziej czysty kanał.
Co można zrobić ?
Podać sygnał na siatkę z pominięciem potencjometru ?
Przedwzmacniacz strona druga
Przerobiłem kanał clean. Teraz mam czysty sygnał aż do "15" na potencjometrze gain.
Dopiero przy maksymalnym odkręceniu bardzo lekko się łamie.
Dodałem przed potencjometrem gain dzielnik 1M/100K do masy.Potencjometr 500K bocznikowany rezystorem 220K.
Wymontowałem 22nF 47K 470p.Sygnał z przekaźnika trafia bezpośrednio na dzielnik.
Do pełni szczęścia potrzeba zwiększyć kondensator w katodzie z 10uF na 22uF (wymaga to podniesienia płytki)