Pytanko o tranzystory KD502
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Pytanko o tranzystory KD502
A ktoś mi może powiedzieć jaką moc mają te duże rezystory? Na zdjęciach w porównaniu do współczesnego 0,6W oraz standardowego MŁT. Na trzech z nich napisane jest tylko oprócz wartości 10% L-7 a na jednym przed wartością 144 a po wartości litera B.
-
- 2500...3124 posty
potwierdzamwhwp pisze:0,5W
szkoda... współczesne rezystory tej wielkości maja jakieś 2W.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
OWZ T-7 można stosować do napraw "retro". Zachowaj je.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Nie naprawiam retro... ale wyrzucić tez ich nie wyrzucę.
-
- 3125...6249 postów
Witam,Kolego.
Ostatnio przeglądałem wiadomy serwis aukcyjny na A. w moim przypadku - pod kątem wzmacniaczy scalonych.Dział Elektronika itd.aż do Pozostałe ukł.scalone.Bywają tam nieraz generalnie bardzo udziwnione scalaki.Sprawdzałem ich parametry z Googlami.Proponuję tam zajrzeć.Jest spora szansa,że się coś odpowiedniego trafi.
Ostatnio przeglądałem wiadomy serwis aukcyjny na A. w moim przypadku - pod kątem wzmacniaczy scalonych.Dział Elektronika itd.aż do Pozostałe ukł.scalone.Bywają tam nieraz generalnie bardzo udziwnione scalaki.Sprawdzałem ich parametry z Googlami.Proponuję tam zajrzeć.Jest spora szansa,że się coś odpowiedniego trafi.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Oprócz scalonych wzmacniaczy mocy m. cz. pożytecznymi układami scalonymi będą stabilizatory scalone. Pozostaje jedynie kwestia wykonania płytki drukowanej, mają one zwykle dużą ilość wyprowadzeń.ballasttube pisze: ↑sob, 23 czerwca 2018, 00:03Proponuję tam zajrzeć. Jest spora szansa, że się coś odpowiedniego trafi.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Przyłączę się do tematu.
Czy macie może wiarygodne źródło podające rezystancję termiczną Rthjc dla KD502? Łatwy do znalezienia w internecie opis podpisany "Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie" podaje zaskakująco wysoką wartość 2°C/W (co totalnie nie daje szans na uzyskanie katalogowej Ptot=150W), a w katalogu Tesli tego parametru w ogóle nie ma.
Czy macie może wiarygodne źródło podające rezystancję termiczną Rthjc dla KD502? Łatwy do znalezienia w internecie opis podpisany "Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie" podaje zaskakująco wysoką wartość 2°C/W (co totalnie nie daje szans na uzyskanie katalogowej Ptot=150W), a w katalogu Tesli tego parametru w ogóle nie ma.
-
- 2500...3124 posty
Jeśli jest podane (a powinno) przy jakiej temperaturze obudowy te 150W i jaka jest maksymalna temperatura złącza to masz wszystko co trzeba. Zakładając (nie patrzyłem do rzeczonego katalogu), że moc maksymalna 150W jest oddawana przy temperaturze obudowy 25 °C a maksymalna temperatura złącza to 150 °C mamy rezystancję Rthjc = (150 °C - 25 °C)/150W = 0,83 °C/W
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!ballasttube pisze: ↑sob, 23 czerwca 2018, 00:03 Witam,Kolego.
takie "dziwne" półprzewodniki to w dziale "krótkofalarskim" raczej, szukałem kiedyś diod ostrzowych germanowych, kupiłem GD507A, bardzo dobra, pomiarowa dioda o fmax-1GHz
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Tranzystory mocy w metalowych obudowach mają wyższą dopuszczalną temperaturę złącza. Dla 2N3772 karta katalogowa ONSemi (dawna Motorola) podaje zakres temperatury struktury krzemowej wynoszący -65 - 200°C.
Tranzystory mocy w metalowych obudowach mają wyższą dopuszczalną temperaturę złącza. Dla 2N3772 karta katalogowa ONSemi (dawna Motorola) podaje zakres temperatury struktury krzemowej wynoszący -65 - 200°C.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Tutaj maksymalna Tj to 155°C, ale brakuje danych o temperaturze obudowy. (Dla tranzystorów germanowych w tym samym katalogu wartość Rthjc jest podana.)
Praktyka serwisowa pokazuje, że te tranzystory nie uszkadzają się nawet wtedy, gdy osiągnięta przez radiator temperatura powoduje odlutowanie przewodów od doprowadzeń. Jednak z pewnością nie są to warunki gwarantujące niezawodność :)
Praktyka serwisowa pokazuje, że te tranzystory nie uszkadzają się nawet wtedy, gdy osiągnięta przez radiator temperatura powoduje odlutowanie przewodów od doprowadzeń. Jednak z pewnością nie są to warunki gwarantujące niezawodność :)
Czołem.
W przedstawionym w poście powyżej katalogu znajduje się cenna informacja - przy maksymalnej mocy strat, wynoszącej 150 W przy idealnych warunkach chłodzenia jest odnośnik do kolejnych informacji, znajdujących się pod tabelą. Pod numerem 5) możemy dowiedzieć się, że przy temperaturze obudowy 100°C moc tracona w postaci ciepła w tranzystorze może wynosić 65 W przy napięciu Uce równym 30 V. W tych warunkach tranzystor pracuje bezpiecznie i nie wystąpi w nim zjawisko wtórnego przebicia. Gdyby przyjąć że dopuszczalna temperatura struktury krzemowej wynosi 155°C dla takiej właśnie mocy (65 W), a obudowy tranzystora 100°C, otrzymalibyśmy w najgorszym przypadku rezystancję cieplną między strukturą a obudową równą około 0,846°C/W. Dla takiej rezystancji cieplnej moc tranzystora w warunkach idealnego chłodzenia (temp. obudowy 25°C) wyniosłaby ok. 150 W, co jest wartością zbliżoną do tej podanej w katalogu.
Pozdrawiam
Romek
W przedstawionym w poście powyżej katalogu znajduje się cenna informacja - przy maksymalnej mocy strat, wynoszącej 150 W przy idealnych warunkach chłodzenia jest odnośnik do kolejnych informacji, znajdujących się pod tabelą. Pod numerem 5) możemy dowiedzieć się, że przy temperaturze obudowy 100°C moc tracona w postaci ciepła w tranzystorze może wynosić 65 W przy napięciu Uce równym 30 V. W tych warunkach tranzystor pracuje bezpiecznie i nie wystąpi w nim zjawisko wtórnego przebicia. Gdyby przyjąć że dopuszczalna temperatura struktury krzemowej wynosi 155°C dla takiej właśnie mocy (65 W), a obudowy tranzystora 100°C, otrzymalibyśmy w najgorszym przypadku rezystancję cieplną między strukturą a obudową równą około 0,846°C/W. Dla takiej rezystancji cieplnej moc tranzystora w warunkach idealnego chłodzenia (temp. obudowy 25°C) wyniosłaby ok. 150 W, co jest wartością zbliżoną do tej podanej w katalogu.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Jacek"b/t".
Jacek"b/t".