Radio z epoki w filmie - zagadka?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Radio z epoki w filmie - zagadka?
Cześć. Więc tak, Kloss diedzi przy DKE38 natomiast ponawiam pytanie co to za radio stojące obok Poli Raksy (?) ? Widziałem takowe w piekarni w Częstochowie, w zasadzie to sama obudowa, niestety żadnych emblematów nie miało.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Bardzo dziwne, że nikt się nie zetknął z tym radyjkiem, jest przecież bardzo charakterystyczne. Dzięki wystającym elementom obudowy na froncie, po obu bokach jest niepowtarzalne. Z Twojego postu wynika, że widziałeś ten odbiornik na żywo, jeśli będziesz w tej piekarni i będziesz miał możliwość zrobienia zdjęć w dobrej jakości, super jakbyś mógł je wrzucić do postu. Troszkę brakuje mi czasu, ale w przygotowaniu mam następne filmowe zagadki, postaram się je wrzucić w nadchodzący weekend.Marcin K. pisze:Cześć. Więc tak, Kloss diedzi przy DKE38 natomiast ponawiam pytanie co to za radio stojące obok Poli Raksy (?) ? Widziałem takowe w piekarni w Częstochowie, w zasadzie to sama obudowa, niestety żadnych emblematów nie miało.
Pozdrawiam,
Sławek.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Owszem. Przeszukałem troche Internet w poszukiwaniu Philipsów i Philipsowatych z połowy lat 30-tcyh i nie znalazłem takiego radia, właśnie z takimi kolumienkami.
- Slawek_ps
- 125...249 postów
zgodnie z obietnicą - brakuje co prawda części radiowej, ale sprzęt jest tak ciekawy ( film zresztą też, imho), jestem ciekawy czy ktoś zgadnie jaki to film, gramofon nie powinien sprawić większego kłopotu.
-
- 3125...6249 postów
Jak dobrze widzę to gramofon ze zmieniaczem.
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Janku, dobrze widzisz, gramofon ze zmieniarką. Widzę, że jest mały problem z gramofonem, również z filmem. Odnośnie gramofonu najprawdopodobniej pochodzi z serii zbliżonej do pięknego lampowego stereo Fonica WG-500, opartego na mechanizmie Telefunkena serii 500. Wydaje mi się, że gramofon z filmu również jest wyposażony w tę mechanikę, to tyle co udało mi się ustalić.TELEWIZOREK52 pisze:Jak dobrze widzę to gramofon ze zmieniaczem.
Jeśli chodzi o film, a raczej serial, proszę przyjrzyjcie się postaci odbitej w lustrze, celowo ująłem klatkę z niekompletnym odbiciem w lustrze, gdyby postać byłaby widoczna - nie byłoby zagadki, postać jest bardzo charakterystyczna i występowała w różnych produkcjach tv na początku lat 70-tych.
Witam
"Podróż za jeden uśmiech" pierwszy odcinek.
pozdr.,.
pozdr.,.
KS....
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Zgadza sięmerk1 pisze:Witam
pozdr.,.

- Slawek_ps
- 125...249 postów
Jeden z moich ulubionych filmów wyprodukowanych po 1990 r. wg. mnie najlepszy po zmianach ustrojowych - oddaje niesamowicie klimat w jakich dorastali młodzi ludzie tuż przed wybuchem II wś. Radio w tym filmie ukazane jest kilka razy i przekazuje wydarzenia ówczesnego świata. Jak zwykle nic nie wiem o tym odbiorniku, może ktoś ma taki model w kolekcji ?, może wrzuci zdjęcia w dobrej jakości?
-
- 625...1249 postów
To Telefunken 898WK.
A z jakiego TO filmu? Zdjęcie wisiało dzisiaj na popularnym portalu:
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- george6
- 1250...1874 posty
TO jest na pewno z filmu "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" i jak go sobie przypomnę to mam zajady...ze śmiechu...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Witam,
ps.
ładne futerko ma Pani Wiśniewska
Z całą pewnością jest to "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz", radio obok Pani Wiśniewskiej to DIORA RELAX II.george6 pisze:TO jest na pewno z filmu "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" i jak go sobie przypomnę to mam zajady...ze śmiechu...
ps.
ładne futerko ma Pani Wiśniewska

Czesc
A ktore ?
Pozdrowienia
A ktore ?
Pozdrowienia
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Cześć,Vic384 pisze:Czesc
A ktore ?
Pozdrowienia
No to, które widzę na pierwszym planie, a jest jakieś inne?

Pozdrawiam,
Sławek