Bramki logiczne na lampach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Bramki logiczne na lampach
Witam ponownie
Ostatnio miałem czas dokładnie umowiłem się z profesorem i robię bramki tylko że bramka na.jednej pentodzie co miała być nandem jest or-em A przerzutnik w ogóle nie.działa :/ zastosowana lampa to ef183 nap. Zasilana 160V napięcie ujemne około 20V
Ostatnio miałem czas dokładnie umowiłem się z profesorem i robię bramki tylko że bramka na.jednej pentodzie co miała być nandem jest or-em A przerzutnik w ogóle nie.działa :/ zastosowana lampa to ef183 nap. Zasilana 160V napięcie ujemne około 20V
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
EF183 to selektoda, nie powinno to mieć tu wielkiego znaczenia, ale może się niewystarczająco wyłącza. Siatka trzecia w normalnych pentodach jest dość mało czuło, może -20V to za mało aby zatkać tą lampę siatką trzecią. Do tego celu lepiej użyć lamp specjalnie przeznaczonych do pracy jako klucze - np. E81H lub ECH84.
Przepraszam wprowadziłem trochę zamieszania pomyliło mi się że stan na wejściu -20V to H a przecież to jest L czyli to rzeczywiście to jest nand przepraszam
jutro jeszcze raz na spokojnie zrobię przerzutnik rs i zobaczę czy działa

-
- 3125...6249 postów
Może będę miał w zapasie jakiś dekatron.
Na wiadomych aukcjach często pojawiają się podwójne triody,np.ECC190 itp.
podawane w katalogach, jako od "maszyn liczących". Były na nich robione przerzutniki.
Ładnie się wizualizuje przerzutnik astabilny na dwóch okach magicznych, np.EM80.
Na wiadomych aukcjach często pojawiają się podwójne triody,np.ECC190 itp.
podawane w katalogach, jako od "maszyn liczących". Były na nich robione przerzutniki.
Ładnie się wizualizuje przerzutnik astabilny na dwóch okach magicznych, np.EM80.
Na obecną chwilę muszę ogarnąć ten przerzutnik RS i będzie 6 a później może trochę sobię pokombinuję i jakiś cpu na lampach będzie co robić

Witam
Kolega brys udostępnił filmik z działającym przerzutnikiem RS no i chciałem go zrobić Ale u mnie pokazuje cały czas na obydwu lampach stan wysoki bez reakcji na.przycisk jedyne czego nie dałem to duodiody bo nie mam podstawki pod nią A z czego kojarzę ma.ona zabezpieczyć przed pojawieniem się prądu siatki
Kolega brys udostępnił filmik z działającym przerzutnikiem RS no i chciałem go zrobić Ale u mnie pokazuje cały czas na obydwu lampach stan wysoki bez reakcji na.przycisk jedyne czego nie dałem to duodiody bo nie mam podstawki pod nią A z czego kojarzę ma.ona zabezpieczyć przed pojawieniem się prądu siatki
Cześć!inoru pisze:Witam
Zastosuj diody krzemowe jeśli nie masz podstawki pod EAA91 i zobacz czy coś się zmieni.
Jak na złość układ nie pamięta stanu poprzedniego.
Jak włączę układ na wejsciach są dwie jedynki i pokazuje mi dwa zera po przyciśnięciu przyciskiu jedno wyjście wskakuje na logiczną jedynkę Ale jak puszczę jedynka znika i znowu są dwa zera na wyjściu
Jak włączę układ na wejsciach są dwie jedynki i pokazuje mi dwa zera po przyciśnięciu przyciskiu jedno wyjście wskakuje na logiczną jedynkę Ale jak puszczę jedynka znika i znowu są dwa zera na wyjściu
Ef183 bo na obecną chwilę nie mam nic innego
Dla uniknięcia nieporozumień nie pisz o zerach i jedynkach, tylko przycisk zwarty/rozwarty i neonówka świeci/nie świeci.
Zakładając, że nie popełniłeś błędu w montażu, to elementem krytycznym i najprawdopodobniej odpowiedzialnym za niedziałanie układu są neonówki.
Sprawdź napięcie zapłonu i gaśnięcia neonówek. Najprościej zrobisz to budując generator relaksacyjny i obserwując piłę na oscyloskopie.
Potem w układzie z wymontowanymi neonówkami zmierz napięcie na anodzie lampy dla przycisku zwartego i rozwartego. Będzie można wtedy ocenić czy układ w ogóle ma prawo działać przy danym napięciu zasilania i zastosowanych wartościach elementów.
Zakładając, że nie popełniłeś błędu w montażu, to elementem krytycznym i najprawdopodobniej odpowiedzialnym za niedziałanie układu są neonówki.
Sprawdź napięcie zapłonu i gaśnięcia neonówek. Najprościej zrobisz to budując generator relaksacyjny i obserwując piłę na oscyloskopie.
Potem w układzie z wymontowanymi neonówkami zmierz napięcie na anodzie lampy dla przycisku zwartego i rozwartego. Będzie można wtedy ocenić czy układ w ogóle ma prawo działać przy danym napięciu zasilania i zastosowanych wartościach elementów.
No to chyba musisz cały układ przeliczyć na nowo. Poza tym nie widzę nic o sterowaniu siatką trzecią tej lampy w danych katalogowych.inoru pisze:Ef183 bo na obecną chwilę nie mam nic innego
Dobra po kolei
Napięcie na siatki -22.5V
Napięcie anodowe 165V
Napięcie na rezystorze anodowym przy rozwartym przycisku 37.5V
Napięcie na rezystorze anodowym przy zwartym przycisku 124V
Napięcie zapłonu neonówek jakieś 85V
Napięcie na siatki -22.5V
Napięcie anodowe 165V
Napięcie na rezystorze anodowym przy rozwartym przycisku 37.5V
Napięcie zapłonu neonówek jakieś 85V
Nie wiem co mierzysz, ale takich napięć nie umiem sobie wyobrazić.inoru pisze:Napięcie na rezystorze anodowym przy rozwartym przycisku 37.5V
Mierz zawsze między masą i wskazanym punktem, albo się nigdy nie dogadamy.
Te dwa napięcia są mierzone na anodzie przepraszam że źle napisałem