Stabilizujmy co się da!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Stabilizujmy co się da!
Zawsze lubiłem przystawać do ludzi z bogatą wiedzą (nie tylko inżynierską) - szczególnie w dobie przedinternetowej. Nie było wstydem o coś zapytać czy poprosić o pomoc. Pamiętam te burze mózgów. Ciekawe były czasy. Obecnie mamy Forum.
I dziś nie stronię od ludzi mądrzejszych . Staram się również wysłuchiwać „młodych” elektroników-amatorów. Oni, nie mający rozumu skrępowanego teorią też potrafią podpowiedzieć ciekawe rozwiązanie, przy tym oni sami tego nie zarejestrują.
Myślę, że nasze (być może merytoryczne) dysputy zainteresują innych kolegów.
Kol. Romku, odsyłając do strony kol. DL2KQ zachęcałem wszystkich przysłuchujących się naszej dyskusji i nie omieszkałem przypomnieć link. Nie lubię „przepisywać książki” i dla tego często podaję odsyłacze do ciekawych źródeł.
Czasy niestety mamy takie, że nie możemy prezentować publicznie naszych (!) projektów objętych klauzulą tajności. Te stare, czasami porzucone konstrukcje też są ciekawe i przy tym w klimacie Triody.
Były to moje skromne myśli, kiedyś drobnego rzemieślnika, dziś budżetowego wyrobnika.
To tak mimochodem bo dział i temat nie dla filozoficznych rozważań. Może w innym miejscu...?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wracając do tytułowego tematu – to czy faktycznie należy wszystko „stabilizować co się da !” ?
I dziś nie stronię od ludzi mądrzejszych . Staram się również wysłuchiwać „młodych” elektroników-amatorów. Oni, nie mający rozumu skrępowanego teorią też potrafią podpowiedzieć ciekawe rozwiązanie, przy tym oni sami tego nie zarejestrują.
Myślę, że nasze (być może merytoryczne) dysputy zainteresują innych kolegów.
Kol. Romku, odsyłając do strony kol. DL2KQ zachęcałem wszystkich przysłuchujących się naszej dyskusji i nie omieszkałem przypomnieć link. Nie lubię „przepisywać książki” i dla tego często podaję odsyłacze do ciekawych źródeł.
Czasy niestety mamy takie, że nie możemy prezentować publicznie naszych (!) projektów objętych klauzulą tajności. Te stare, czasami porzucone konstrukcje też są ciekawe i przy tym w klimacie Triody.
Były to moje skromne myśli, kiedyś drobnego rzemieślnika, dziś budżetowego wyrobnika.
To tak mimochodem bo dział i temat nie dla filozoficznych rozważań. Może w innym miejscu...?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wracając do tytułowego tematu – to czy faktycznie należy wszystko „stabilizować co się da !” ?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Zmontowałem zasilacz wg schematu i na płytce autora, z drobnymi zmianami. Sekcja żarzenia : zamiast dwóch kondensatorów 10 000uF są dwa 8200uF, zamiast tranzystora BC550 jest BC547, zamiast LM385Z 1.2 jest LM385BZ 1.2.
Sekcja anodowa: MOSFET na radiatorze wstawiłem 2SK1637. Nie zamontowałem tranzystora DN2530N3 bo jest niestety trudno dostępny.
Zasilacz żarzenia już wstępnie testowałem. Jałowo daje nie więcej niż 6,1V. I tutaj pytanie do autora konstrukcji, czy to normalne, czy powinno być więcej? Pozdrawiam,
A.
Sekcja anodowa: MOSFET na radiatorze wstawiłem 2SK1637. Nie zamontowałem tranzystora DN2530N3 bo jest niestety trudno dostępny.
Zasilacz żarzenia już wstępnie testowałem. Jałowo daje nie więcej niż 6,1V. I tutaj pytanie do autora konstrukcji, czy to normalne, czy powinno być więcej? Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 2500...3124 posty
A jakie jest napięcie zmienne i ile jest na ostatnim kondensatorze filtra?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Na razie zasiliłem z zasilacza warsztatowego napięciem 8VDC, wcześniej użyłem trafa dającego 7,5VAC, efekty takie same, tj. 6,1V na wyjściu. Napięcie na kondensatorze zmierzę.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
W takim razie to najpewniej kwestia diody Zenera, może mieć nieco niższe napięcie niż nominalne.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Też podejrzewałem diodę zenera

A stosowałeś może jakiś zamiennik tranzystora DN2530N3, który mógłbyś polecić? Oryginał jest trudno dostępne.
Ewentualnie jeśli je posiadasz to chętnie bym odkupił tak ze dwie sztuki.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
W zasadzie jakikolwiek MOSFET z kanałem zubażanym na odpowiednie napięcie się nada, trzeba tylko dobrać rezystor w obwodzie źródła. W tme jest dostępny DN2535N3, może też być LND150.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Pochodził sobie stabilizator (sekcja żarzenia) jakieś 40 minut pod obciążeniem w postaci włókna lampy EAA91. Nic się nie grzeje, nawet MOSFET jest dość chłodny, temperatura nie więcej niż 25°C. Napięcie 6,1V się utrzymuje, tak więc sukces, działa jak trzeba.
Pozdrawiam,
A.
Dziękuję, w takim razie przy okazji zakupów w TME zamówię LND150 albo ten DN2535N3, a ten rezystor jak policzyć?
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Tak jak rezystor katodowy dla lampy
W praktyce dla LND150 odpowiednie będzie zero omów, a dla DN2535 proponuję wlutować 1 kOm, zmierzyć prąd i potem ewentualnie skorygować, MOSFETy mają zbyt duży rozrzut parametrów, żeby sensownie wyliczyć wartość.

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dziękuję za wyjaśnienie.
LND150 w TME jest niestety nie dostępny, stan magazynowy "0", pozostaje mi DN2535N3. Spróbuję z rezystorem 1k, zobaczę czy będzie działać tak jak trzeba.
Pozdrawiam,
A.
Czołem.
Na rynku zaczyna brakować coraz większej ilości typów półprzewodników...
Pozdrawiam
Romek
Ze zdobyciem LND150 jest coraz większy problem. W TME również nie ma ich od pewnego czasu (w żadnym z typów obudowy), a przewidywane terminy kolejnych dostaw są dość odległe i niekoniecznie pewne...Olkus pisze: ↑sob, 10 grudnia 2022, 23:30 Pochodził sobie stabilizator (sekcja żarzenia) jakieś 40 minut pod obciążeniem w postaci włókna lampy EAA91. Nic się nie grzeje, nawet MOSFET jest dość chłodny, temperatura nie więcej niż 25°C. Napięcie 6,1V się utrzymuje, tak więc sukces, działa jak trzeba.
Dziękuję, w takim razie przy okazji zakupów w TME zamówię LND150 albo ten DN2535N3, a ten rezystor jak policzyć?
Pozdrawiam,
A.
Na rynku zaczyna brakować coraz większej ilości typów półprzewodników...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
To też zauważyłem choćby dziś... Akurat w TME szukałem kilku innych mniej typowych tranzystorów, między innymi IRFD110 i w magazynie brak, terminy dostaw nie pewne i odległe... Za to wersja P tranzystora jest dostępna, na razie. Ale tutaj łatwiej dobrać zamiennik, z LND150 jest gorzej bo to tranzystor wysokonapięciowy.Romekd pisze: ↑ndz, 11 grudnia 2022, 23:40 Czołem.
Ze zdobyciem LND150 jest coraz większy problem. W TME również nie ma ich od pewnego czasu (w żadnym z typów obudowy), a przewidywane terminy kolejnych dostaw są dość odległe i niekoniecznie pewne...
LND150.png
Na rynku zaczyna brakować coraz większej ilości typów półprzewodników...![]()
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam,
A.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Brakuje nie tylko półprzewodników, niedawno zauważyłem brak na stanie wielu typów kondensatorów elektrolitycznych renomowanych producentów. Sądzę że jest to związane ze wstrzymaniem produkcji w krajach azjatyckich przez pandemię coronavirusa i związanym z tym lockdownem w tej części świata. Przeniesienie części produkcji elementów elektronicznych w inny rejon np: do Ameryki Łacińskiej mogłoby uratować sytuację.
Brakuje nie tylko półprzewodników, niedawno zauważyłem brak na stanie wielu typów kondensatorów elektrolitycznych renomowanych producentów. Sądzę że jest to związane ze wstrzymaniem produkcji w krajach azjatyckich przez pandemię coronavirusa i związanym z tym lockdownem w tej części świata. Przeniesienie części produkcji elementów elektronicznych w inny rejon np: do Ameryki Łacińskiej mogłoby uratować sytuację.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Akurat na braki kondensatorów nie narzekam, sam mam pewien zpas tych renomowanych producentów. Ale kupić się da, niekoniecznie w TME, są inne sklepy gdzie kondensatorów jest spory wybór.AZ12 pisze: ↑wt, 13 grudnia 2022, 09:32 Witam
Natomiast gorzej z półprzewodnikami, gdzieś indziej można trafić na podróbki jeśli sklep nie jest sprawdzony. Zastanawiam się czy jest sens ryzykować zakup na Aliexpress...
Pozdrawiam,
A.