prawie dopracowana krzywa zajęło mi to parę godzin . ostatnia wersja na żółto;) .
Dzięki za linka , ale z wyliczania to bzdury wychodzą , w ostatniej wersji pozmieniałem wartości radykalnie 0,1uF na 1,5uF 0,033 na 0,047 , dodałem rezystor przed filtrem 22K-Ohm . ten 3,2k nastawny muszę zmierzyć . Do przeliczania V na dB
tego kalkulatora mam nadzieje że działał OK http://www.sengpielaudio.com/calculator-gainloss.htm
Kalkulator raczej działał dobrze, wielkiej filozofii w przeliczaniu na dB nie ma --- dzielisz jedno przez drugie, logarytmujesz i mnożysz przez dwadzieścia. A wyliczeń z tamtej strony wychodzą bardzo sensowne wyniki, tylko trzeba liczyć umieć. To zmierzone wzmocnienia? Przebieg charakterystyki już wygląda dobrze, tylko wzmocnienia masz trochę za mało --- typowo przedwzmacniacze gramofonowe mają około 30dB dla 1kHz.
wzmocnienie po poprawkach 34dB . 20mV na wejściu a na wyjściu 1 V przy 1 KHz. Jestem na etapie dopracowania drugiego kanału . Dziękuje wszystkim za pomoc . Jak się osłucham z tym wynalazkiem to go zrobię na Krzaka:) . Dziwi mnie tylko jedna sprawa , aplikacje które przeliczają filtry RIAA podają zupełnie inne wartości elementów , na pomiarach wychodzi błędna krzywa . u mnie są takie wartości
Jest jeszcze rezystancja wyjściowa poprzedniego stopnia i rezystancja wejściowa drugiego stopnia, u Ciebie pewnie mała, bo pracujesz przy Ug=0V. Gratuluję poprawienia konstrukcji Ciekaw jestem tylko jakie to cudo wprowadza zniekształcenia, założę się, że drugiej harmonicznej masz ponad 5%