Kilka pytan nt lamp

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Ptaszyna
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: Ptaszyna »

Oj nadaje sie! :)
Niestety aktualnie zamontowane lampy mocy sa bardziej lub mniej wykonczone, moc oscyluje w okolicach 85W za to brzmienie...
w porownaniu do gitarowej koncowki mocy Mesy 2x90 (pomiar wykazal raptem 64W przy obciazeniu jednego kanalu a trafo zasilajace wspolne) jest rewelacyjne. Dodam, ze Mesa kosztuje w okolicach 3500 Euro. Fakt, ze po jej wlaczeniu w glosnikach jest cisza porownywalna z tranzystorem a calosc zamknieta jest w obudowie rackowej o wysokosci 2U.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

A na jakich lampach ta Mesa? Bo ja mam wzmacniacz radiowęzłowy (własnej roboty) 3U gdzie chassis jest na wysokości 25mm od pokrywy dolnej i mieści się w tym ustrojstwie całkiem pokaźna (wysokość 8,5cm) lampa SG-3S (stabilizator napięcia preampa) ale jakbym ustrojstwo chciał przerabiać na całkowicie lampowe to niewiele wyższe EL34 by się chyba zmieściły... A jak nie to można na 6P3S :)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Ptaszyna
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: Ptaszyna »

90 Watts per Channel, Simul-Class Power / 8x6L6, 3x12AX7

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Hehe takiego rozwiązania to bym się już nie spodziewał :) Szkoda że lampy nie są widoczne przez przedni panel... Fajnie by ustrojstwo wtedy wyglądało. A jakby jeszcze było magiczne oczko...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
korex1
2 posty
2 posty

własnie mam eminenta 2

Post autor: korex1 »

o własnie nie rozumiem was jak rozmawiacie o tych lampach ale ja mam akurat dynacorda eminenta 2 i uzywam go jako koncowki mocy z mikserem beringer tylko mam problem jakie tam są lampy ? są trzy sztuki dwie duże (wygladają mi na identyczne) i jedna mala chyba ECC 81
pomożcie mi zdobyć zapasowe lampy do niego nie mam zadnego pojecia gdzie mozna dostac takie lampy lub jakies zamienniki ....
a nawiasem zmachol sprawuje sie bardzo dobrze mimo tylu lat
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Re: własnie mam eminenta 2

Post autor: Adam Myslinski »

korex1 pisze:o własnie nie rozumiem was jak rozmawiacie o tych lampach ale ja mam akurat dynacorda eminenta 2 i uzywam go jako koncowki mocy z mikserem beringer tylko mam problem jakie tam są lampy ? są trzy sztuki dwie duże (wygladają mi na identyczne) i jedna mala chyba ECC 81
Te duze to na pewno pentody EL34. Mala to chyba pdwojna trioda ECC83 lub ECC808. Tak sadze na podstawie schematow pod linkami zamieszczonymi przez kolegow.
Pozdrawiam

Adam
ODPOWIEDZ