Wytłoczki po jajkach to największe zło jakie może się przydarzyć !chrzan49 pisze:Miałem do czynienia z takimi "pływajacymi"podłogami i moje wrażenia fatalne.Nie mogłem po tym chodzic w obawie o obalenie sie.
Opisana sytucja typowa dla ałdyjofilstwa.Drogo i bele jak.
Ileż się naoglądałem wspaniałego sprzętu w piwnicznych bunkrach.Koszmar!A nad tym wszystkim projektor TV wielkosci boiska do tenisa.
Pozdrawiam T
PS Platonki do jajeczek niezastąpione Panowie ale wtedy zostajemy albo rozwodnikiem albo kawalerem.Nie ma przebacz.
Pokój audiofila.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Pokój audiofila.
Cytowanie tabelek z której się nic nie rozumie jest bez sensu.przemak pisze:Dywan nie daje praktycznie nic...
(http://www.hifi.pl/slownik/wspolczynnikpochlaniania.php)
Jak widać w zakresie najniższych częstotliwości lepsza jest nieotynkowana ściana...
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ja zamieściłem tą tabelkę, a Ty ją zacytowałeśrwoods pisze:Cytowanie tabelek z której się nic nie rozumie jest bez sensu.przemak pisze:Dywan nie daje praktycznie nic...
(http://www.hifi.pl/slownik/wspolczynnikpochlaniania.php)
Jak widać w zakresie najniższych częstotliwości lepsza jest nieotynkowana ściana...

Oczywiście - możesz mnie oświecić, kto czego z tej tabelki nie rozumie...
Problem akustyki pomieszczeń jest to naprawdę rozległy temat którego w kilku zdaniach nie da się opisać.
Oprócz wzorów i teorii którą rzeczywiście trzeba posiadać, ważna jest również praktyka.
Po drugie nie ma sensu rozpoczynać tematu który na samym początku już się zakończył
Oprócz wzorów i teorii którą rzeczywiście trzeba posiadać, ważna jest również praktyka.
Po drugie nie ma sensu rozpoczynać tematu który na samym początku już się zakończył

Temat się tak prędko nie zakończył, przynajmniej jęsli chodzi o pokój mojego znajomego. Postanowił dokonać adaptacji a ja obiecałem mu później zmierzyć efekty. Zobaczymy co z tego wyjdzie bo niby wszyscy wszystko wiedzą niby wszyscy wszystko mają a jakoś boją się tego, że ktoś obcy będzie chciał pomieszczenie po adaptacji zmierzyć. Ja to rozumiem bo kryteria dobre/złe są bardzo płynne no ale dobre pomieszczenie się samo obroni 

A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
-
- 2500...3124 posty
Co prawda wątek stary ale może ......
Chyba dosyć ciekawy pomysł na tłumienie drgań mechanicznych
https://www.thingiverse.com/thing:1739287
Chyba dosyć ciekawy pomysł na tłumienie drgań mechanicznych
https://www.thingiverse.com/thing:1739287
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Trzeba by niemal cały pokój wypełnić piłeczkami, jak kojce dla dzieciaków w centrach handlowych.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Gdzieś ktoś zalecał podkładanie polówek pileczek od squasha pod sprzęt grający zaczynając od odtwarzaczy cd po kolumny i wzmacniacze. Kiedyś był taki wątek na audiostereo.
Proste ale zrobić adaptacje akustyczna pomieszczenia to już wyzwanie.
Proste ale zrobić adaptacje akustyczna pomieszczenia to już wyzwanie.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Ale piłeczki, są ładne, nie muszą być na podstawce, a wyklejenie ścian, potrafię sobie wyobrazić. Komora bezechowa, jest duża, i wytłumiona akustycznie. Duże pomieszczenie, to już nie każdy ma, a co mówić wytłumione. Duże, to i duża moc itd. Nie mam pokoju odsłuchowgo, a zwykłe jakieś, trochę muru, trochę płyty gips/karton i dużo powierzchni i załamań, a jeszcze jętki zostawiłem odkryte i kawałki podciągów. Nie czułbym się dobrze, by odpoczywać w piwnicy.Tomek Janiszewski pisze: ↑pn, 13 lutego 2023, 15:50 Trzeba by niemal cały pokój wypełnić piłeczkami, jak kojce dla dzieciaków w centrach handlowych.
Postawić 2x20W i jakieś kolumny (oby nie basreflex) i będzie dobrze. Dodawać elementy, po jednym i się rozkoszować zmianą na lepsze, przeklinać te, na gorsze. Dokarmiać rybki i natleniać, koniecznie : D
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Cześć
To może najpierw się przywitam, jestem Paweł i poszukuję kolumn do pokoju. Jestem takim świeżakiem, ponieważ nigdy wcześniej jakoś nie interesowałem się nagłośnieniem etc, ale ostatnio będąc u znajomych, jakoś tak stwierdziłem, że fajnie mieć w domu coś, co będzie wydawało czysty dżwięk czy to z muzyki czy z filmu. Moje pytanie, jakie polecacie kolumny, tak na początek? Czy lepiej odkupić od kogoś czy może od razu inwestować w coś nowego? To pierwsza rzecz, druga, to co jeszcze polecacie jeśli chodzi dodatkowe akcesoria typu wzmacniacze ? Będę wdzięczny za info

A dlaczego basreflex nie? Kolega ma pojęcie o kolumnach w ogóle?
Chyba nie to forum, ciężko będzie odpowiedzieć też na tak ogólne pytanie.Pawel2709 pisze: ↑czw, 13 kwietnia 2023, 11:43 CześćTo może najpierw się przywitam, jestem Paweł i poszukuję kolumn do pokoju. Jestem takim świeżakiem, ponieważ nigdy wcześniej jakoś nie interesowałem się nagłośnieniem etc, ale ostatnio będąc u znajomych, jakoś tak stwierdziłem, że fajnie mieć w domu coś, co będzie wydawało czysty dżwięk czy to z muzyki czy z filmu. Moje pytanie, jakie polecacie kolumny, tak na początek? Czy lepiej odkupić od kogoś czy może od razu inwestować w coś nowego? To pierwsza rzecz, druga, to co jeszcze polecacie jeśli chodzi dodatkowe akcesoria typu wzmacniacze ? Będę wdzięczny za info
W tematyce kolumn polecam forum diyaudio.pl
Broń boże audiostereo
W zasadzie wszystko nowe powyżej tysiąca będzie dobre dla ,,świeżka,, , a potem zacznie się wybrzydzanie
Trzeba posłuchać ,,u ludzi,,.