Atom 5W clean mod - dążenie do doskonałości
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Atom 5W clean mod - dążenie do doskonałości
Prawie jak u mnie. W moim atomie żarzenie jest zmiennym symetryzowanym do masy potencjometrem 220Ω. Choć za montaż na pająka dostałem niezły opiernicz od kolegów forumowiczów, nie mam problemów z przydźwiękiem... Kwestia właściwie poprowadzonej masy (choć i tu wytknięto mi, że można było lepiej).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
To co mam na serio zrobić żarzenie całego wzmaka zmiennym symetryzowanym?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Nie, to znaczy, że skoro przy żarzeniu zmiennym w tym układzie brak przydźwięku, to tym bardziej nie powinno go być przy stałym. Moim zdaniem skaszaniłeś prowadzenie masy:
Masę zasilacza anodowego należałoby połączyć z masą pcb wzmacniacza bezpośrednio, a nie przez śrubę na chassis.W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
To by mi sugerowalo, ze toroid sieje. Skoro wszystko skrecone na zero to nie ma innej mozliwosci jak indukowanie tego synalu w TG. Masz mozliwosc pokrecenia toroidem? Rozklad pola magnetycznego toroida nie jest rownomierny wiec w jednym ustawieniu moze siac prosto na TG a w innym jego wplyw bedzie znacznie mniejszy.osopal pisze: 4. Po skręceniu gain i master na 0, tylko brum 50Hz słyszalny z 1 metra, po odkręceniu wzmocnienia dochodzi leki szum, ale nierównomierny, taki jakby modulowany trochę.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Ok. Thereminator (zła masa) to jest myśl, która nie dawała mi spokoju. Tak nawet sugerował chyba Marvel, tylko teraz dwa pytania:
1. Co w taki razie z masą od symatryzacji żarzenia stałym?
2. Gdzie będzie połaczenie masy wzmacniacza z chassis? Czy może poprzez metalowe gniazdo wejściowe?
1. Co w taki razie z masą od symatryzacji żarzenia stałym?
2. Gdzie będzie połaczenie masy wzmacniacza z chassis? Czy może poprzez metalowe gniazdo wejściowe?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Masę żarzenia symetryzować tylko raz - albo na stałym albo na zmiennym. Podwójna symetryzacja zamiast polepszyć pogorszy sytuację, bo diody nie są galwaniczną separacją pomiędzy obwodem napięcia zmiennego i stałego.
Masę układu należy połączyć z chassis przewodem od masy zasilania tak jak jest. Należy usunąc połączenie z chassis masy płytki wzmacniacza i połączyc bezpośrednio do masy zasilacza.
Masę układu należy połączyć z chassis przewodem od masy zasilania tak jak jest. Należy usunąc połączenie z chassis masy płytki wzmacniacza i połączyc bezpośrednio do masy zasilacza.
Ostatnio zmieniony śr, 27 czerwca 2012, 10:16 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Zdecyduj się czy brumi 50Hz czy poprawiasz masę i zasilacz...
A w którym miejscu masy przyłączyc symetryzację od stałego. Czy mogę połączyć z masą zasilacza w oczku, czy może gdzieś blisko pierwszej lampy?
Przepraszam, że się podpinam, ale:
złożyłem Atoma 5W, z płytki Marvela. Wzmacniacz brumi, w sumie nie przeszkadza mi to, ale może warto w jakiś prosty sposób spróbować to wyeliminować.
Jest to brum 100Hz (na słuch).
Brumi po włączeniu anodowego, tak samo przy skręconych co i rozkręconych gałkach gain i m.volume.
Gdzieś wyczytałem, że 100hz brum jest skutkiem słabego filtrowania zasilania. Korzystam z projektu Marvela, czy to faktycznie słabe filtrowanie?
Gdy podczas grania odłącze zasilanie anodowe, gitarę ciągle słychać a brum znika.
Myślę, że to wina zasilacza. Myślę, że tyle informacji wystarczy, proszę o rady.
złożyłem Atoma 5W, z płytki Marvela. Wzmacniacz brumi, w sumie nie przeszkadza mi to, ale może warto w jakiś prosty sposób spróbować to wyeliminować.
Jest to brum 100Hz (na słuch).
Brumi po włączeniu anodowego, tak samo przy skręconych co i rozkręconych gałkach gain i m.volume.
Gdzieś wyczytałem, że 100hz brum jest skutkiem słabego filtrowania zasilania. Korzystam z projektu Marvela, czy to faktycznie słabe filtrowanie?
Gdy podczas grania odłącze zasilanie anodowe, gitarę ciągle słychać a brum znika.
Myślę, że to wina zasilacza. Myślę, że tyle informacji wystarczy, proszę o rady.
A ja myślę, ze to problem pętli masy, która zapewne gdzieś zrobiłeś.
Dodaj 47uF to sam się przekonasz. Mz. za słabe dla głośników gitarowych o dużej skuteczności.mice.co pisze: Gdzieś wyczytałem, że 100hz brum jest skutkiem słabego filtrowania zasilania. Korzystam z projektu Marvela, czy to faktycznie słabe filtrowanie?
Generalnie słabe zasilanie będzie buczeć a zła masa "bzyczeć".
Głośnik eminence legend,
100+ dB skuteczności.
Nie wiem gdzie tam można pętlę masy zrobić.. Raczej żadnej nie strzeliłem, a czy buczy czy bzyczy - nie mam pojęcia, ale jest bardziej brrr niż bzzz
Kondensatora nie mam pod ręką, a jak znajdę w jakichś gratach i wylutuje to nawet nie będę wiedział gdzie go upchnąć na tej płytce.

Nie wiem gdzie tam można pętlę masy zrobić.. Raczej żadnej nie strzeliłem, a czy buczy czy bzyczy - nie mam pojęcia, ale jest bardziej brrr niż bzzz

Kondensatora nie mam pod ręką, a jak znajdę w jakichś gratach i wylutuje to nawet nie będę wiedział gdzie go upchnąć na tej płytce.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Jakbyś pokazał zdjęcia po zmianach których dokonałeś było by git. A jeszcze lepiej jakby były do tego próbki dźwiękowe - telefonem nawet.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Zmian żadnych nie robiłem, na razie nagrałem wam próbkę, wejście zwarte do masy - wrzucam w załącznik.
Masę moim zdaniem dobrze poprowadziłem, a raczej podpiąłem. Gniazda i/o łączą się tylko raz z masą(wyjście z p.masy) , płytka zasilacza(dwa wyjścia masy) i mainboardu oddzielnie do punktu. Końcówka tg umasiona, potencjometry umasione, puszki przez chassis. Ekrany na lampach stykają się z chassis. Jest jeszcze ekran na połączeniu do pierwotnego tg, podłączony do p.masy.
Rozpisałem jak mogłem, raczej zrobię jakiś rysunek, bo trudny montaż chassis w obudowie sprawił, że trudny jest także demontaż
edit. dorobiłem prosty rysunek
Masę moim zdaniem dobrze poprowadziłem, a raczej podpiąłem. Gniazda i/o łączą się tylko raz z masą(wyjście z p.masy) , płytka zasilacza(dwa wyjścia masy) i mainboardu oddzielnie do punktu. Końcówka tg umasiona, potencjometry umasione, puszki przez chassis. Ekrany na lampach stykają się z chassis. Jest jeszcze ekran na połączeniu do pierwotnego tg, podłączony do p.masy.
Rozpisałem jak mogłem, raczej zrobię jakiś rysunek, bo trudny montaż chassis w obudowie sprawił, że trudny jest także demontaż

edit. dorobiłem prosty rysunek
Gniazda są metalowe, tak jak sugeruje rysunek? 

'All the stars in the north are dead now.'