Witam! Mam pytania do autora postu: jakimi ruchami tamponu wykonywać poszczególne etapy politurowania? Czy politurowana powierzchnia ma być w poziomie czy też może być pionowa (jak w przypadku skrzynki do radia)? Skąd biorą się plamy na politurowanej powierzchni? Pytam, bo u mnie podczas politurowania pojawiły się plamy; wiem, że mogą się pojawić od oleju ale do tej pory jeszcze go nie używałem.
Marconi pisze:Witam! Mam pytania do autora postu: jakimi ruchami tamponu wykonywać poszczególne etapy politurowania? Czy politurowana powierzchnia ma być w poziomie czy też może być pionowa (jak w przypadku skrzynki do radia)? Skąd biorą się plamy na politurowanej powierzchni? Pytam, bo u mnie podczas politurowania pojawiły się plamy; wiem, że mogą się pojawić od oleju ale do tej pory jeszcze go nie używałem.
Pozdrawiam,
Można politurować poziome i pionowe powierzchnie . Ja przez większość politurowania kręcę kółka, a pod koniec duże ósemki. Plamy? Jakie? Matowe to rozpuszczanie nałożonej powierzchni, białe zaś powoduje woda.
Witam! To są ciemniejsze plamki, podobne do tych kiedy nie zbierze się dobrze oleju z powierzchni. Ze skrzynką jestem na etapie bez oleju, stąd moje zdziwienie, chyba że coś nie tak z politurą.
Jak najlepiej szlifować powierzchnię przed kolejnym etapem, czy stosować równą podkładkę pod papier, czy z wolnej ręki?
Marconi pisze:Witam! To są ciemniejsze plamki, podobne do tych kiedy nie zbierze się dobrze oleju z powierzchni. Ze skrzynką jestem na etapie bez oleju, stąd moje zdziwienie, chyba że coś nie tak z politurą.
Jak najlepiej szlifować powierzchnię przed kolejnym etapem, czy stosować równą podkładkę pod papier, czy z wolnej ręki?
Pozdrawiam,
Ja to robię z wolnej ręki, a właściwie z palca. Wg mnie nie ma możliwości przy starych skrzynkach szlifowania z podkładką.
zagore1 pisze:
Ja to robię z wolnej ręki, a właściwie z palca. Wg mnie nie ma możliwości przy starych skrzynkach szlifowania z podkładką.
Przy pofalowanej powierzchni jaką mają stare skrzynki i okleinie grubości bibułki szlifowanie z podkładką dla nadania płaszczyzny dałoby tylko placki. Tak było z moją pierwszą skrzynką. Są miejsca, gdzie fornir jest jak mgiełka, zniszczyłem obrzeża i rogi skrzynki, potem oklejałem całość.
Podpowiedz mi jeszcze jak rozprowadzać politurę, by nie ściągać tej nałożonej? Czy jest jakiś sposób, by kontrolować równość ilości politury na wszystkich płaszczyznach? Są miejsca, w których politura szybciej "rośnie" i za bardzo nie wiem dlaczego.
Marconi pisze:
Podpowiedz mi jeszcze jak rozprowadzać politurę, by nie ściągać tej nałożonej?
Bardzo Ci dziękuję za za fachową pomoc.
Pomału tu nie wolno się spieszyć. Jak tylko poczujesz opór przy nakładaniu kolejnych warstw to przerwij robotę na 24h.
A w końcu politurowanie to chyba najprzyjemniejsza z czynności - odbywa się w oparach alkoholu , więc trzeba ją umiejętnie dozować.
Marconi pisze: Z Mistrzem nie będę polemizował jeśli chodzi o politurowanie, co do tego drugiego też masz rację: im dłużej trwa przyjemność tym lepiej!
Janusz, pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za porady, Mieczysław
Jaki tam ze mnie mistrz, raczej uparty wyrobnik samouk.
zagore1 pisze: Jak tylko poczujesz opór przy nakładaniu kolejnych warstw to przerwij robotę na 24h.
I tu się z kolegą nie zgodzę.
Przerywamy na 15 minut i jedziemy dalej. Po gruntowaniu i zacieraniu tylko ósemki politurą 8% później 4%. Oleju tylko by się tampon ślizgał.
Pauza na 24 godziny jedynie w przypadku przypalenia politury.
zagore1 pisze: Jak tylko poczujesz opór przy nakładaniu kolejnych warstw to przerwij robotę na 24h.
I tu się z kolegą nie zgodzę.
Przerywamy na 15 minut i jedziemy dalej. Po gruntowaniu i zacieraniu tylko ósemki politurą 8% później 4%. Oleju tylko by się tampon ślizgał.
Pauza na 24 godziny jedynie w przypadku przypalenia politury.
Tak -- wierzchnia warstwa przeschnie i politurę można kłaść dalej, ale zbyt gruba warstwa nałożona w ciągu krótkiego czasu uniemożliwi szybkie odparowanie alkoholu a to odbije się na wyglądzie powierzchni za kilka miesięcy....
Nikt nie mówi o ciapkaniu 50 warstw za jednym podejściem.
Robię 5-6 warstw tampon zaczyna łapać to przerywam na 30 min i następne warstwy.
Dziennie spokojnie w ciągu 8 godzin kładę 30-40 warstw i robię to bez oleju.
Z olejem to 4% politurę spokojnie 20 warstw za jednym podejściem można położyć.
Politura i tak siądzie więc lepiej przy gruntowaniu położyć więcej przynajmniej jest co szlifować i pamiętać o zacieraniu pumeksem.
A czy tego typu radio jakie zamieściłem było politurowane czy lakierowane?
Jeżeli było lakierowane to czy przed politurowaniem muszę usunąć stary lakier, aż do gołego drewna?
Z każdym dniem nasuwają mi się nowe pytania.
Proszę mi podpowiedzieć jaki fornir był najczęściej stosowany do wyżej pokazanego radia. Chodzi mi o rodzaj drzewa.