Renowacja skrzynek i politurowanie.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Re: Renowacja skrzynek i politurowanie.

Post autor: Marconi »

Witam! Mam pytania do autora postu: jakimi ruchami tamponu wykonywać poszczególne etapy politurowania? Czy politurowana powierzchnia ma być w poziomie czy też może być pionowa (jak w przypadku skrzynki do radia)? Skąd biorą się plamy na politurowanej powierzchni? Pytam, bo u mnie podczas politurowania pojawiły się plamy; wiem, że mogą się pojawić od oleju ale do tej pory jeszcze go nie używałem.

Pozdrawiam, :wink:
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Marconi pisze:Witam! Mam pytania do autora postu: jakimi ruchami tamponu wykonywać poszczególne etapy politurowania? Czy politurowana powierzchnia ma być w poziomie czy też może być pionowa (jak w przypadku skrzynki do radia)? Skąd biorą się plamy na politurowanej powierzchni? Pytam, bo u mnie podczas politurowania pojawiły się plamy; wiem, że mogą się pojawić od oleju ale do tej pory jeszcze go nie używałem.

Można politurować poziome i pionowe powierzchnie . Ja przez większość politurowania kręcę kółka, a pod koniec duże ósemki. Plamy? Jakie? Matowe to rozpuszczanie nałożonej powierzchni, białe zaś powoduje woda.

Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Witam! To są ciemniejsze plamki, podobne do tych kiedy nie zbierze się dobrze oleju z powierzchni. Ze skrzynką jestem na etapie bez oleju, stąd moje zdziwienie, chyba że coś nie tak z politurą.

Jak najlepiej szlifować powierzchnię przed kolejnym etapem, czy stosować równą podkładkę pod papier, czy z wolnej ręki?

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marconi pisze:Witam! To są ciemniejsze plamki, podobne do tych kiedy nie zbierze się dobrze oleju z powierzchni. Ze skrzynką jestem na etapie bez oleju, stąd moje zdziwienie, chyba że coś nie tak z politurą.

Jak najlepiej szlifować powierzchnię przed kolejnym etapem, czy stosować równą podkładkę pod papier, czy z wolnej ręki?

Ja to robię z wolnej ręki, a właściwie z palca. Wg mnie nie ma możliwości przy starych skrzynkach szlifowania z podkładką.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

zagore1 pisze: Ja to robię z wolnej ręki, a właściwie z palca. Wg mnie nie ma możliwości przy starych skrzynkach szlifowania z podkładką.
Przy pofalowanej powierzchni jaką mają stare skrzynki i okleinie grubości bibułki szlifowanie z podkładką dla nadania płaszczyzny dałoby tylko placki. Tak było z moją pierwszą skrzynką. Są miejsca, gdzie fornir jest jak mgiełka, zniszczyłem obrzeża i rogi skrzynki, potem oklejałem całość.

Podpowiedz mi jeszcze jak rozprowadzać politurę, by nie ściągać tej nałożonej? Czy jest jakiś sposób, by kontrolować równość ilości politury na wszystkich płaszczyznach? Są miejsca, w których politura szybciej "rośnie" i za bardzo nie wiem dlaczego.

Bardzo Ci dziękuję za za fachową pomoc.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marconi pisze:
Podpowiedz mi jeszcze jak rozprowadzać politurę, by nie ściągać tej nałożonej?

Bardzo Ci dziękuję za za fachową pomoc.
Pomału :-) tu nie wolno się spieszyć. Jak tylko poczujesz opór przy nakładaniu kolejnych warstw to przerwij robotę na 24h.
A w końcu politurowanie to chyba najprzyjemniejsza z czynności - odbywa się w oparach alkoholu :-), więc trzeba ją umiejętnie dozować.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

:wink: Z Mistrzem nie będę polemizował jeśli chodzi o politurowanie, co do tego drugiego też masz rację: im dłużej trwa przyjemność tym lepiej!

Janusz, pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za porady, Mieczysław
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marconi pisze::wink: Z Mistrzem nie będę polemizował jeśli chodzi o politurowanie, co do tego drugiego też masz rację: im dłużej trwa przyjemność tym lepiej!

Janusz, pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za porady, Mieczysław
Jaki tam ze mnie mistrz, raczej uparty wyrobnik samouk.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
kagiva
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kagiva »

zagore1 pisze: Jak tylko poczujesz opór przy nakładaniu kolejnych warstw to przerwij robotę na 24h.
I tu się z kolegą nie zgodzę.
Przerywamy na 15 minut i jedziemy dalej. Po gruntowaniu i zacieraniu tylko ósemki politurą 8% później 4%. Oleju tylko by się tampon ślizgał.

Pauza na 24 godziny jedynie w przypadku przypalenia politury.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

kagiva pisze:
zagore1 pisze: Jak tylko poczujesz opór przy nakładaniu kolejnych warstw to przerwij robotę na 24h.
I tu się z kolegą nie zgodzę.
Przerywamy na 15 minut i jedziemy dalej. Po gruntowaniu i zacieraniu tylko ósemki politurą 8% później 4%. Oleju tylko by się tampon ślizgał.

Pauza na 24 godziny jedynie w przypadku przypalenia politury.
Tak -- wierzchnia warstwa przeschnie i politurę można kłaść dalej, ale zbyt gruba warstwa nałożona w ciągu krótkiego czasu uniemożliwi szybkie odparowanie alkoholu a to odbije się na wyglądzie powierzchni za kilka miesięcy....
Wołyń 1943. Pamiętamy!
kagiva
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kagiva »

Nikt nie mówi o ciapkaniu 50 warstw za jednym podejściem.
Robię 5-6 warstw tampon zaczyna łapać to przerywam na 30 min i następne warstwy.
Dziennie spokojnie w ciągu 8 godzin kładę 30-40 warstw i robię to bez oleju.
Z olejem to 4% politurę spokojnie 20 warstw za jednym podejściem można położyć.

Politura i tak siądzie więc lepiej przy gruntowaniu położyć więcej przynajmniej jest co szlifować i pamiętać o zacieraniu pumeksem.
Awatar użytkownika
krzysztof310
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: krzysztof310 »

Proszę mi powiedzieć czy politura daje większy połysk niż lakier?
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

krzysztof310 pisze:Proszę mi powiedzieć czy politura daje większy połysk niż lakier?
Politura daje inny połysk, bardziej naturalny, przyjemny dla oka i pasujący do starych skrzynek.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
krzysztof310
100...124 posty
100...124 posty

A czy tego typu radio jakie zamieściłem było politurowane czy lakierowane?
Jeżeli było lakierowane to czy przed politurowaniem muszę usunąć stary lakier, aż do gołego drewna?
Załączniki
20160830_114830.jpg
Awatar użytkownika
krzysztof310
100...124 posty
100...124 posty

Z każdym dniem nasuwają mi się nowe pytania.
Proszę mi podpowiedzieć jaki fornir był najczęściej stosowany do wyżej pokazanego radia. Chodzi mi o rodzaj drzewa.
ODPOWIEDZ