Marcin K. pisze:Może być PL504, może być nawet PL36 lub PL81 Też będą działać!
Nie, PL81 i PL36 wymagają zmiany podstawki. Zresztą PL81 chyba jest za słaba?
U schyłku kumuny gdy Libr działało jeszcze od pyty a o PL504 było coraz trudniej oferowano w warszawskim sklepie przy ul. Emilii Plater przejściówki z PL504 na dwie równolegle połączone PL81, oczywiście wraz z lampami i opisem że dwie takie lampy połączone równolegle mają identyczne parametry jak PL504. Oczywiście, z wyjątkiem żarzenia (sumaryczne napięcie w połaczeniu szeregowym wynosiło 43V zamiast 27V) ale można było to skompensować zmieniając rezystor redukcyjny w obwodzie żarzeniowym.
W każdym razie nie ma obecnie sensu tego robić, ani nawet przerabiać na PL36. Lampy PL504 można zaliczyć wręcz do śmieciówek, a można nimi zastępować PL500 bez żadnych zmian. Podobnie zresztą jak PCL85 która uchowała się w zastosowanym w Berylu 101 starszym zespole synchronizacji Z-23M-1 można jak gdyby nic zastąpić lampą PCL805.
Tomek jest też szczególant więc nie proponuj mu zamiany PCL85 (jeszcze łatwa do zdobycia) na PCL805. Jako ciekawostka: mam komplet (nawet kilka ) lamp serii E zastępujących komplet (tzn. tylko te P>E) lamp serii P np. w Ametyście 102/1012, coś tam mi chodzi po głowie w temacie z tymi lampkami. A lampami do Beryla to niejeden z nas Tomka, jak trzeba będzie, poratuje.
cirrostrato pisze:Tylko jako info dla kolegów z forum: gzaro z Allegro ma nówki A50-140W ogólnie jednak trochę drogi jest i z Poznania, u niego nie kupowałem bo zapas mam.
Tylko z ciekawości zapytam, nasze krajowe? Czy badziewiaste 61ŁKxx?
cirrostrato pisze:Tylko jako info dla kolegów z forum: gzaro z Allegro ma nówki A50-140W ogólnie jednak trochę drogi jest i z Poznania, u niego nie kupowałem bo zapas mam.
Tylko z ciekawości zapytam, nasze krajowe? Czy badziewiaste 61ŁKxx?
Na pewno nie ruskie. Czy nasze to odpowiem wieczorem jak dojadę do domu.
Ale żeście namącili: Allegrowicz qzaro (to poprawna pisownia, sprawdziłem) miał jakiś czas temu dwudziestocalowe A50-140W polskie nowe, zapytałem czy by nie spuścił z tonu (czyli ceny) ale nie był chętny, cenił za dwudziestkę ok. 150zł plus przesyłka. Najpierw niech autor tematu odpali to co ma i zobaczy jaki jest kineskop, potem będziemy dalej gdybać lub działać.
Telewizor złożony po myciu. Po włączeniu do sieci lampy się świecą i korków nie wywala
Ale dobrze nie jest - kineskop świeci na niebiesko, a konkretnie jego działo. Świecenie zależy od regulacji jasności, do tego słychać je w głośniku. Wniosek prosty - próżni to już w nim nie ma.
Przytargałem też wreszcie do domu ten AW43-80. Używany by na pewno, bo ma ślad po przyssawce. Produkcji Zelos, i schowany do oryginalnego, aczkolwiek zmęczonego okrutnie, Zelosowskiego pudełka.
tszczesn pisze:e dobrze nie jest - kineskop świeci na niebiesko, a konkretnie jego działo. Świecenie zależy od regulacji jasności, do tego słychać je w głośniku. Wniosek prosty - próżni to już w nim nie ma.
A jakieś zdjęcie dałoby radę? Samo świecenie szyjki zdarzało się w sprawnych kineskopach.
Tomek Janiszewski pisze:Przepraszam, ale nie mogło się nie skojarzyć. Może młodzi już tej klasyki nie pamiętają?
Mogłeś przypomnieć w piątek/sobotę a nie w poniedziałek robić apetyt.
TELEWIZOREK52 pisze:A jakieś zdjęcie dałoby radę? Samo świecenie szyjki zdarzało się w sprawnych kineskopach.
Wolę nie, nie wiem, na ile to obciąża układ WN. W każdym razie - świeci się całe wnętrze działa, intensywność świecenia zależy od nastawy potencjometru jasności. Czasami nawet pojawiają się rozbłyski słyszalne w głośniku jako trzaski. To musi być brak próżni, sprawny kineskop nie ma prawa się tak zachowywać.