TV Lazuryt - jak podłączyć współczesną antenę?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: TV Lazuryt - jak podłączyć współczesną antenę?
Podłączyłeś w końcu tą antenę? Nie kombinuj nic, podłącz to bezpośrednio i będzie działać...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Symetryzator z wejściem na okrągłą antenę w drodze, teraz jeszcze dokupię modulator i heja.Marcin K. pisze:Podłączyłeś w końcu tą antenę? Nie kombinuj nic, podłącz to bezpośrednio i będzie działać...

- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Dzisiejszy dzień zapewne przejdzie do historii, otóż dotarł do mnie w końcu modulator (długo szedł) i w sumie byłem lekko zaskoczony, że jest taki malutki. Ale mniejsza z tym, podłączyłem dekoder naziemnej tv cyfrowej i bez problemu na Lazurycie uzyskałem obraz i dźwięk. Niestety nie wiem, czy coś się uszkodziło, czy nie, ale obraz mam zniekształcony - na dole mam czarny pasek a na górze obraz się rozciąga, szczególnie zabawnie to wygląda jak jest czyjaś głowa - taka rozciągnięta.
Z tyłu Lazuryta są 2 potencjometry - kręciłem tym czarnym co ma symbol strzałek w górę i dół ale nic się nie dzieje. Ktoś coś poradzi?
No i jeszcze jedna kwestia - wewnątrz jest tona kurzu, pewnie ze 40 lat nie był odkurzany. Jakie porady w zakresie konserwacji elektroniki i lamp? Może lepiej zlecić to fachowcowi?
Z tyłu Lazuryta są 2 potencjometry - kręciłem tym czarnym co ma symbol strzałek w górę i dół ale nic się nie dzieje. Ktoś coś poradzi?
No i jeszcze jedna kwestia - wewnątrz jest tona kurzu, pewnie ze 40 lat nie był odkurzany. Jakie porady w zakresie konserwacji elektroniki i lamp? Może lepiej zlecić to fachowcowi?
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Ach zapomnialem, załączam zdjęcie:
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Wygląda to na problem z liniowością pionową. Należy sprawdzić wszystkie elementy w obwodzie odchylania pionowego.
Wygląda to na problem z liniowością pionową. Należy sprawdzić wszystkie elementy w obwodzie odchylania pionowego.
Ratujmy stare tranzystory!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Wymień kondensatory w okolicy pampy PCL85 (tudzież 805) i poustawiaj PR-kami obraz jak się należy. Typowe uszkodzenie, po latach kondensatory są do d...
Zanim uruchomiłeś ten TV trzeba go było najprzód odkurzyć!!! Zrób to czym prędzej np. odkurzaczem.
Zanim uruchomiłeś ten TV trzeba go było najprzód odkurzyć!!! Zrób to czym prędzej np. odkurzaczem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Wymień elektrolit w katodzie PCL85, nie jest na górnej płytce tylko mocowany do metalowego chassis ale blisko lampy.
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi, dziś zamierzam zabrać się za czyszczenie wnętrza Lazuryta i zlokalizowanie kondensatora (kondensatorów?) do wymiany.
A tak przy okazji znalazłem mój model na Allegro w 100% sprawny. Ciekawe, za ile zejdzie
http://allegro.pl/show_item.php?item=2163313808
A tak przy okazji znalazłem mój model na Allegro w 100% sprawny. Ciekawe, za ile zejdzie

http://allegro.pl/show_item.php?item=2163313808
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Okey, rozkręciłem dzisiaj Lazuryta. Pierwsze spostrzeżenie, to brak dwóch śrubek w obudowie po przekątnej. Po zdjęciu klapy ukazało mi się wnętrze telewizora, które za chwilę zacznę czyścić z ponad 40-letniego kurzu. To, co od razu rzuciło mi się w oczy, to odlutowany częściowo jeden kondensator po prawej stronie, czy to generalnie o niego chodzi? Czy ktoś mógłby mi zaznaczyć do którego pina należy go przylutować?
Odkąd mam tv, nigdy go nie rozkręcałem, a stoi u mnie już kilkanaście lat. Niestety nie pamiętam, czy zawsze miał problem z odchylaniem pionowym, niemniej zawsze się odpalał.
Odkąd mam tv, nigdy go nie rozkręcałem, a stoi u mnie już kilkanaście lat. Niestety nie pamiętam, czy zawsze miał problem z odchylaniem pionowym, niemniej zawsze się odpalał.
-
- 6250...9374 posty
Kondensator w katodzie części pentodowej PCL85 to ten z lewej przymocowany plastrem do chassis, do wymiany, ten odlutowany kondensator prawdopodobnie trzeba przylutować do S2 lampy EL36, sprawdź sam, schemat podobnych TV na fonarze. Bebeszki wizualnie w bardzo dobrym stanie tylko solidnie posprzątać, zobacz przy okazji stan termistora w żarzeniu, trzeba odchylić chassis bo jest z tyłu.riversedge_pl pisze: To, co od razu rzuciło mi się w oczy, to odlutowany częściowo jeden kondensator po prawej stronie, czy to generalnie o niego chodzi? Czy ktoś mógłby mi zaznaczyć do którego pina należy go przylutować?
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi! Generalnie to moja pierwsza próba naprawy lampowego sprzętu. Po odchyleniu chassis zlokalizowałem jeszcze jeden odczepiony rezystor. W pobliżu niego jest inny, trochę taki lekko czarny, nie wiem czy ma to jakiś wpływ na działanie sprzętu, niemniej odczepiony rezystor przylutuję.
Znalazłem schemat, tak jak podałeś, ale nie mogę na nim zlokalizować EL36. Ten odczepiony kondensator to 0.1 mikrofarada.
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... azuryt.htm
Znalazłem schemat, tak jak podałeś, ale nie mogę na nim zlokalizować EL36. Ten odczepiony kondensator to 0.1 mikrofarada.
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... azuryt.htm
- disaster
- 1250...1874 posty
Szukaj PL36 

Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 6250...9374 posty
Czeski błąd, przehandlowałem właśnie trochę EL36.......disaster pisze:Szukaj PL36
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
PL36 zlokalizowane, na schemacie ten kondensator opisany jest na 1000V, a mój jest na 400V, chyba większej różnicy to nie robi? Z moich dedukcji wg schematu odczepiona nóżka powinna być dolutowana do 4 pinu PL36, tam, gdzie również jest doczepiony rezystor, widoczny na zdjęciu załączonym wcześniej. Ale na 100% nie jestem pewien. Przydałby się ktoś z identycznym TV, żeby zweryfikować (a człowiek, który sprzedaje Lazuryta na Allegro, nie odpisuje na emaile).cirrostrato pisze:Czeski błąd, przehandlowałem właśnie trochę EL36.......
-
- 3125...6249 postów
Czy naprawdę żeby naprawić jeden telewizor potrzebne są dwa?? A od czego są schematy? Podawaj konkretnie np. R120, C150 itd. Będzie łatwiej nam Ci pomóc. 4 pin PL36 to jest siatka druga i wspomniany kondensator podlączony jest do masy, jego brak nie wpływa na wadliwą liniowość pionową. Jak już Ci koledzy wcześniej radzili zacznij od kondensatora elektrolitycznego w katodzie PCL85, tego w tej preszpanowej opasce.riversedge_pl pisze: Przydałby się ktoś z identycznym TV, żeby zweryfikować (a człowiek, który sprzedaje Lazuryta na Allegro, nie odpisuje na