Stopień końcowy klasa AB KT88 problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Stopień końcowy klasa AB KT88 problem
Pozostaje jeszcze przejście w tryb pentodowy, ale podłączenie anod do odczepów UL, będą pracowały niedopasowane, ale na mniejsza indukcyjność warto sprawdzić co się stanie.
Jak na razie nas dwóch ma problem. Czy ktoś ma jeszcze te transformatory ( na rdzeniu CC), lub wzmacniacz na nich?MaciejM pisze: Problem miałem (mam) taki sam, z takimi samymi transformatorami, więc chętnie prześledzę kolejny trop.
Ciekaw jestem innych opinii, może u kogoś spisuje się to dobrze.
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Chodziło mi nie o zniekształcenia nieliniowe, ale o kształt pasma - czy nie ma w jakimś miejscu rezonansów.maciekb44 pisze:Przy małej amplitudzie jest bardzo dobrze,pasmo przenoszenia jest ładne, zniekształcenia pojawiają się dopiero nieco powyżej mocy 10W.
- Citroneamplification
- 125...249 postów
Najprostszym sposobem żeby wyeliminować trafo jako przyczynę ,będzie podłączenie innego transformatora ,może być nawet do jakichś 6L6 .
Moim zdaniem problemem jest trafo wyjściowe ,kiedy wzmacniacz przechodzi w klasę B zaczynają się kłopoty , winić można by było niesparowane lampy wyjściowe , ale podejrzewam że kupiłes parowane więc to odpada .
Nie mecz się tym dłużej tylko skombinuj skąś bylejakie trafo o impedancji min 4000 Ohm .
Edit: usunięto cytowania!!!
Proszę bez potrzeby nie cytować w całości poprzedzających postów. Baza danych Forum ma ograniczenie co do objętości i działamy juz na granicy tej objętości. W celu utrzymania Forum musiałem niedawno ograniczyć funkcje wyszukiwania na Forum. Proszę to traktować jako ostrzeżenie. Będę po prostu zmuszony zablokować Ci konto
Administrator
Moim zdaniem problemem jest trafo wyjściowe ,kiedy wzmacniacz przechodzi w klasę B zaczynają się kłopoty , winić można by było niesparowane lampy wyjściowe , ale podejrzewam że kupiłes parowane więc to odpada .
Nie mecz się tym dłużej tylko skombinuj skąś bylejakie trafo o impedancji min 4000 Ohm .
Edit: usunięto cytowania!!!
Proszę bez potrzeby nie cytować w całości poprzedzających postów. Baza danych Forum ma ograniczenie co do objętości i działamy juz na granicy tej objętości. W celu utrzymania Forum musiałem niedawno ograniczyć funkcje wyszukiwania na Forum. Proszę to traktować jako ostrzeżenie. Będę po prostu zmuszony zablokować Ci konto

Administrator
Mała Mysz