kto robil w czasach PRL lampy elektr. i gdzie sa urzadzenia

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

No to naprawdę jestem pod wrażeniem :shock:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

Czy nigdy nie myśleliście o tym aby znowić produkcje LAMP elektronowych w Polsce ????????????????
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

Witam,
Ja jestem za wznowieniem produkcji lamp w Polsce ale to jest właściwie wyłącznie sfera marzeń....
Uruchomienie takiego zakładu byłoby bardzo kosztowne głównie z powodu zdobycia odpowiednich maszyn, zezwoleń(to w naszej Polsce chyba jest najtrudniejsze). Z tego co pamiętam firmy teraz produkujące lampy pozyskały maszyny z zamykanych fabryk.
To jest pomysł który krąży po głowach lampomaniaków silnie motywowany liczbą bezrobotnych zdolnych inżynierów "złotych rączek"
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

Wiadomo że nie odrazu Rzym zbudowali. Ale pomysł nie jest zły, patrząc na coraz większe zainteresowanie lampami wśród młodych elektroników, mogło by to naprawde dać dobre efekty. A już nie mówie o sprzedarzy lamp do innych krajów. Wszystko rozbija się o kase której w polsce brakuje na wszystko. Ale gdyby tak znalazł się inwestor państwo udzieliło kredytów i ulg podatkowych. HMMMMMmmmmm rozmarzyłem się chyba. Ale moje marzenie jest piękne, i może kiedyś się spełni <trzymajcie kciuki>. Jak śpiewała Lipnicka "wszystko się możę zdarzyć"
ODPOWIEDZ