Sonata - dźwięk nie dociera do głośników

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Sonata - dźwięk nie dociera do głośników

Post autor: TELEWIZOREK52 »

maxpor pisze:Z góry dziękuję za podpowiedzi co dalej robić aby dźwięk przedostał się do głośników.
Pozdrawiam
A na czym stanęliśmy ??
maxpor
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: maxpor »

Stanęliśmy na tym, że:
-napęd gramofonu działa, słychać melodię z winylowej płyty ale jest to cichy dźwięk mechaniczny, tworzony przez samą igłę, który nie dociera do głośników
-podświetlenie tablicy działa jednak radia nie słychać, samo buczenie, z kolei gdy przełączę na gramofon to w momencie odchylenia ramienia z igłą, w celu uruchomienia napędu gramofonu, wyraźnie zmienia się i natęża buczenie dobiegające z głośników; mogę regulować jego głośność.
-po wymianie wkładki nic się nie zmieniło
-Podaję co udało mi się pomierzyć (przy mierniku ustawionym na 1000 DCV):
  • Napięcie na kondensatorze elektrolitycznym w zasilaczu: 246-263V
    Napięcie anodowe (środkowe wyprowadzenie z prostownika) oznaczone +: 247-267V
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Spróbuj podać na wejście gramofonu (jak się da, a pewnie się da) sygnał z mp3, radia lub czegoś podobnego. Jeśli i w tym wypadku będzie cisza w głośnikach to może być większy problem. Np. uszkodzony przełącznik, potencjometr, któryś z elementów. Ogólnie do odtwarzania płyt jest potrzebny niewielki wycinek całego układu czyli wzmacniacz m.cz a to jest dosłownie garstka elementów do sprawdzenia.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

Jeśli zmienia się natężenie buczenia to znaczy że wzmacniacz raczej działa. Ja bym sprawdził rzeczy najprostsze, połączenie wkładki czy nie zaśniedziałe, oczyścić do połysku, potem czy przewód przewodzi. Przewód od wkładki to często przewód telefoniczny jednożyłowy owinięty innym drucikiem. Bywa że taki "koncentryk" się zwyczajnie ukruszy. Przeleć omomierzem czy jest przejście. Sprawdź też wkładkę czy działa, jak podłączysz do wyjścia wkładki zwykłe słuchawki to jak gramofon działa to w słuchawkach powinieneś cichutko, cichutko słyszeć dźwięk.. Po latach zwykle jest pokruszony ten element piezoelektryczny.
Stawiam na coś prostego. Sprawdź przejście sygnału od wkładki dalej i czy jest masa.

F.
Robert SP5RF
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dotknij palcem, śrubokrętem, pęsetą, jeden ze styków a zarazem punkt mocowania wkładki. Powinno buczeć, jeżeli nie to urwany przewód (jak pisał wyżej kol. Frycz.) wewnątrz ramienia. Równie dobrze może być do d... ta "nowa" wkładka.
maxpor
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: maxpor »

Dziękuję za podpowiedzi, poniżej odnoszę się do nich:
Spróbuj podać na wejście gramofonu (jak się da, a pewnie się da) sygnał z mp3, radia lub czegoś podobnego.
Przewód (wewnętrzny) kabelka prowadzący od wkładki włożyłem do mp3, muzyka poleciała (cicho) z głośników.
Jeśli zmienia się natężenie buczenia to znaczy że wzmacniacz raczej działa. Ja bym sprawdził rzeczy najprostsze, połączenie wkładki czy nie zaśniedziałe, oczyścić do połysku, potem czy przewód przewodzi. Przewód od wkładki to często przewód telefoniczny jednożyłowy owinięty innym drucikiem. Bywa że taki "koncentryk" się zwyczajnie ukruszy. Przeleć omomierzem czy jest przejście. Sprawdź też wkładkę czy działa, jak podłączysz do wyjścia wkładki zwykłe słuchawki to jak gramofon działa to w słuchawkach powinieneś cichutko, cichutko słyszeć dźwięk.. Po latach zwykle jest pokruszony ten element piezoelektryczny.
Stawiam na coś prostego. Sprawdź przejście sygnału od wkładki dalej i czy jest masa.
Zgadza się, przewód wkładki to kabel+"owijka" wokół niego. Skoro muzyka z mp3 dotarła do głośników to wnioskuję, że kabel jest OK.
Czy aby sprawdzić wkładkę wystarczy, że przyłożę wtyczkę "jack" to wyjścia wkładki? Jak sprawdzić masę? Sprawdzać tylko przy wkładce czy dalej w elementach mechanizmu gramofonu także?
Miedziane elementy połączenia wkładki i przewodu były mocno zaśniedziałe, potraktowałem je pastą do zębów z dostatecznym efektem.
Dotknij palcem, śrubokrętem, pęsetą, jeden ze styków a zarazem punkt mocowania wkładki. Powinno buczeć, jeżeli nie to urwany przewód (jak pisał wyżej kol. Frycz.) wewnątrz ramienia. Równie dobrze może być do d... ta "nowa" wkładka.
Ogólnie na początku nie mogłem wywołać żadnego buczenia, potem trochę pogrzebałem i zaczęło buczeć. Dotykając przewodu idącego od czubka ramienia gramofonu słychać dużo głośniejsze buczenie tzn. jest "reakcja".
Załączniki
P1010001.JPG
P1010002.JPG
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Na górnym zdjęciu widać że wkładka - była kiedyś dobra. Pęknięta płytka na lewo od "cena detal".
ODPOWIEDZ