Stolarskie przedszkole
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Stolarskie przedszkole
Jak po polsku nazywa się taka taśma z urządzeniem do jej naciągnięcia, która trzyma sklejaną ramę w kupie?
- Załączniki
-
- clamp.jpg (68.99 KiB) Przejrzano 793 razy
_
O, ten twój nawet lepszy, bo ma specjalne narożniki do lepszego dociśnięcia. 

_
-
- 3125...6249 postów
Kolega Zibi zaprezentował nam prawie fabrykę. Ciekawy jestem czy ta maszyna potrafiłaby wyciąć jaskółczy ogon?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie wiem, mam starą książkę o majsterkowaniu, gdzie się to nazywa przykładnica.nxn68 pisze:...raczej przyrżnia lub skrzynka uciosowa, przykładnica to coś trochę innego jak zauważył Piotrjethrotull pisze:"Za moich czasów" stosowało się przykładnicę: drewniane lub plastikowe korytko z naciętymi prowadnicami do piły, pod kątem 90 lub 45 stopni. Ostatnio takie coś widziałem w jakiejś castoramie czy innym praktikerze. Koszt zgoła niewielki, nie chcę kłamać, ale chyba poniżej dwóch dych.
Kolejne stolarskie pytanie: w jaki sposób wytworzyć na drewnie taki glanc jak na fortepianie? Zamierzam wykonać drewniane chassis w którym górna, montażowa płyta będzie wykonana z 4 mm sklejki. W grę wchodzą dwa warianty wykończenia: czarny, skrywający wszelkie cechy drewna (fortepian) i glanc pod którym będzie widać piękne słoje - okleiny, nie sklejki oczywiście. 
Co, czym i ile razy?

Co, czym i ile razy?
_
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Wersja prowizoryczna, taka jak moje głośniki to powłoka bezbarwna położona na polerowanym czarnym.
Prawdziwy fortepian, czyli czarne lustro to mozolne kładzenie i polerowanie wielu bezbarwnych warstw. Nie wiem dokładnie, ale chyba ponad 20.
Prawdziwy fortepian, czyli czarne lustro to mozolne kładzenie i polerowanie wielu bezbarwnych warstw. Nie wiem dokładnie, ale chyba ponad 20.
A konkretnie to o co chodzi? Bo nie mogę roztrajbować ferszlusa...Piotr pisze:powłoka bezbarwna położona na polerowanym czarnym.

_
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Czarny lakier -> polerowanie -> bezbarwny lakier -> polerowanie.
Nie wiem co to za lakiery. Wyjechało gołe, wróciło gotowe
Nie wiem co to za lakiery. Wyjechało gołe, wróciło gotowe

To już będzie stolarski żłobek: czym i jak ciąć cienką (4mm) sklejkę, żeby się nie strzępiła i nie zamieniała w drzazgi wzdłuż linii cięcia? 

_
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Podkładam pod nią deskę lub płytę wiórową i dobrze ściskam w imadle oraz ściskami stolarskimi. Tnę taką kanapkę ręcznym brzeszczotem za 2zł lub wyrzynarką na wysokich obrotach. Idzie idealnie 

Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

Użyć piły z drobnymi ząbkami ręcznej lub mechanicznej. Do cięcia ręcznego można użyć piłki do cięcia metalu lub piłki japońskiej.
Dobre efekty daje nacięcie linii cięcia nożem do płyt gipsowo-kartonowych, co zapobiega wyrywaniu kawałków materiału.
Dobre efekty daje nacięcie linii cięcia nożem do płyt gipsowo-kartonowych, co zapobiega wyrywaniu kawałków materiału.
fugasi pisze:Ano tak, bo wy robicie te swoje "paczki". Straszna maszyneria do tego potrzebna.