Engl mod 2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Engl mod 2
Nie są drogie, bo darmowe. Bierz wszystkie 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
bawilem sie troche cabsimem aradaz (czy cos kolo tego), ale bez rewelacji, pewnie kwestia ustawien ;p
a wtyczki, szczegolnie porzadniejsze - np. takie jak broomstick bass, czy ezdrummer (akurat vsti) darmowe nie sa ;p
a wtyczki, szczegolnie porzadniejsze - np. takie jak broomstick bass, czy ezdrummer (akurat vsti) darmowe nie sa ;p
Może kwestia tego, że to ciągle wersja Beta? Musisz dokładniej poszukać.yellow_ pisze:bawilem sie troche cabsimem aradaz (czy cos kolo tego), ale bez rewelacji, pewnie kwestia ustawien ;p
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Host VST:yellow_ pisze:PzP: a konkretnie jaki freeware'owy cab-sim masz na mysli?
http://www.dontcrack.com/freeware/downl ... /MiniHost/
http://www.dontcrack.com/freeware/downl ... e/VSTHost/
+ jedna z wtyczek do splotu sygnału z odpowiedzią impulsową:
http://revolverb.hostrocket.com/
+ pliki wav z odpowiedzialmi impulsowymi, trzeba poszperać po sieci, a tutaj można zacząć:
http://noisevault.com/nv/index.php?opti ... &Itemid=29
Edit:
i jeszcze tu:
http://www.guitarampmodeling.com/viewfo ... &sk=t&sd=d
Amplitube jest całkiem sympatyczny, niestety 10-dniowy. Używam hmmm... nie całkiem legalnej wersji do grania na mieszkaniu - sąsiady nawet 0,5W końcówki nie akceptują, zresztą mam czas na granie tak koło północy
. Można wykorzystać symulację paczki + efekty rackowe za wzmacniaczem (daley, reverb, itd..). Ciężko mi się wypowiedzieć na temat jakości samej symulacji paki - gram na łańcuchu software'owym korektor, "Vintage Britisz Metal Lead", paczka, delay i korektor parametryczny (ustawiony pod słuchawki). Początkowy efekt ryczącej na pastwisku krowy, względnie jak to Painlust określił muchy w słoiku skłaniał do wywalenia programu w diabły - dopiero przelutowanie humbuckera Schaller HotStuff na singla dał fajny dźwięk - a podpiąłem do wejścia liniowego.
Tego co brakuje do pełni szczęścia w budżetowych Atomicach 5W to moim zdaniem wszelakie "delaye", reverby i związane z tym trudności - pętla efektów - więc rezystor 8ohm zamiast głośnika, wyjście słuchawkowe TG2,5....
Troszkę nie na temat - odnalazłem w końcu swoją miłość, a Boss GE-7 jej imię
, niestety "innego ma już na stałe", a u mnie jest tylko chwilowo w celu wymiany trzeszczących potencjometrów - wybicie "górki" w okolicach 800-1000Hz i możliwość podbicia sygnału +15dB przekształca każdego rozlazłego bluesowego kocura na 2xECC83 w trash metalowego zwierzaka z kawałka Manowar'u
.
Na Athlon64x2 5200 + stary SoundBlaster Live (30zł Allegro, u mnie za darmo, wygrzebana z komputera na śmietniku + czyszczenie w propanolu z jakiegoś kleju i innego s...) + ASIO4ALL brak żadnych opóźnień, na zintegrowanej z płytą karcie dźwiękowej 7+1 opóźnienia jak diabli.
Generalnie zabawa na całego i możliwość eksperymentowania z brzmieniami (np. dodanie drugiej gitary, Tape Echo, Flanger).
Jest jeszcze Guitar Rig 3 sygnowany przez gitarzystę Rammstein'a - który na reklamowym video z jednej strony zachwalał, z drugiej strony wypowiadał się dość ostrożnie - że do eksperymentów z brzmieniem itd....
Pozdrawiam!

Tego co brakuje do pełni szczęścia w budżetowych Atomicach 5W to moim zdaniem wszelakie "delaye", reverby i związane z tym trudności - pętla efektów - więc rezystor 8ohm zamiast głośnika, wyjście słuchawkowe TG2,5....
Troszkę nie na temat - odnalazłem w końcu swoją miłość, a Boss GE-7 jej imię

Na Athlon64x2 5200 + stary SoundBlaster Live (30zł Allegro, u mnie za darmo, wygrzebana z komputera na śmietniku + czyszczenie w propanolu z jakiegoś kleju i innego s...) + ASIO4ALL brak żadnych opóźnień, na zintegrowanej z płytą karcie dźwiękowej 7+1 opóźnienia jak diabli.
Generalnie zabawa na całego i możliwość eksperymentowania z brzmieniami (np. dodanie drugiej gitary, Tape Echo, Flanger).
Jest jeszcze Guitar Rig 3 sygnowany przez gitarzystę Rammstein'a - który na reklamowym video z jednej strony zachwalał, z drugiej strony wypowiadał się dość ostrożnie - że do eksperymentów z brzmieniem itd....
Pozdrawiam!
Lepiej go usuń, bo jeszcze ktoś zacznie wg niego budować. Prawidłowy schemat jest np u mnie na stronie o cabsimach:Kazimierz pisze:Ten schemat nie jest ze strony Aznaura. Nie potrafię w tej chwili znaleźć linku, który znalazłem przypadkiem ale to było w pliku z .exe. Dość długo sobie ten projekt leżał i czekał na swoją kolej. Jak skończyłem czerwonego baronai atomika
to wziąłem się za niego.
http://www.herby.kielce.pl/~piter/konst ... cabsim.GIF
Zauważyłem na płytce błędy w wartościach elementów. Kondensator nad opampem po lewej powinien być 10n, a nie 100n, jeszcze dalej po lewej, rezystor 1k między 2n, a 4n7 powinien mieć wartość 10k.
A przekaźnik SW3 to musi chyba wykazać własną inicjatywę i się przełączyć w odpowiednim momencie.
Dalej nie sprawdzałem, ale możliwe, że jest więcej błędów.
Witam.Tak jak kolega wyżej pisał są złe wartości elementów nad sw3 powinny być dwa kondensatory 680p a są 2,2n 470p.Następnie szedł rezystor 2,2mega od sw2.1 do masy wywaliłem go bo od 6 to ma iść tylko 47n a puzniej 2,2m do masy a od sw 2.1 na schemacie tego nie ma popatrzcie.Od pierwszej lampy szedł w szeregu do potencjometrów kondensator 3,3n zamiast niego zworkę trzeba dać.Następnie jedną zworkę dać łączącą sw1 ze sw3.Przerobiłem symulator kolumny według Kazimierza, ale Pzp zamieścił drugi schemat to który jest w końcu dobry ? .Na mniejszej brak rezystora 2k2 który jest między zasilaniem jednego stopnia a drugiego.Powiedzcie który schemat jest dobry od symulacji kolumny ? . Gdzieś jeszcze były złe wartości elementów .Te na tej małej nie opisane można wyczytać ze schematu jakie powinny mieć wartości ale są jeszcze dwa co ich nie ma na schemacie.Jak coś jeszcze znajdziecie dajcie znać.
Załączam to co mi się udało poprawić ale no właśnie ale który ten schemat jest dobry ?.
Do Driftera by przerobić to na 6n2p trzeba by gdzieś podwajacz napięcia dać na TL-ki i na pewno coś z żarzeniem lamp ,ale nie wiadomo czy by się tam jakieś punkty pracy nie poprzesuwały (ja się tak na tym nie znam może niech ktoś bardziej doświadczony się na ten temat wypowie).Być może są jeszcze jakieś błędy poszukajcie.
Pozdrawiam
Załączam to co mi się udało poprawić ale no właśnie ale który ten schemat jest dobry ?.
Do Driftera by przerobić to na 6n2p trzeba by gdzieś podwajacz napięcia dać na TL-ki i na pewno coś z żarzeniem lamp ,ale nie wiadomo czy by się tam jakieś punkty pracy nie poprzesuwały (ja się tak na tym nie znam może niech ktoś bardziej doświadczony się na ten temat wypowie).Być może są jeszcze jakieś błędy poszukajcie.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- engl mod.rar
- (72.45 KiB) Pobrany 80 razy
-
- 625...1249 postów
Pisząc o błędach miałem na myśli przede wszystkim różnice pomiędzy schematem a projektem płytki drukowanej. W przypadku symulatora, wartości które podał PzP są zgodne z układem Marshala z wyjątkiem C i R na wyjściu, a - co przyznaję i przepraszam - różnice w elementach mam naniesione na wydrukowanym schemacie a nie w wersji elektronicznej. Jednak na samą płytkę nie ma to wpływu. Natomiast błędy w tej części płytki są przy wyprowadzeniach 2go opampa na schemacie (1go od lewej patrząc na płytkę z góry). Błędy na zasadniczej części wyłapałeś takie same jak ja z tym, że nie wypowiem się na temat zmian w wartościach elementów - które są prawidłowe a które nie. Przynajmniej do chwili uruchomienia układu nie potrafię tego ocenić. Jak zrobię to będę wiedział. No i sterowanie przekaźnika SW1 musi być połączone równolegle z SW1. Ale to krótki odcinek ścieżki.
pozdrawiam
pozdrawiam
pozdrawiam
Witam Kazimierz jedno to wartości elementów a drugie że schemat od Pzp jest trochę inny ,są połączenia ale ciut inne .Coś trzeba obrać i albo robić według twojego albo według PZP.Apropo przekażnika to chciałeś chyba napisać że Sw1 ma być połączony równolegle ze Sw3 wystarczy jedna zwora do tego.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Dla schematu PzP nie trzeba zmieniać połączeń na płytce tylko elementy C i R. I chyba będzie to dobre rozwiązanie. Oczywiście, że SW1 z SW3.
pozdrawiam
pozdrawiam
pozdrawiam