Wzmacniacz lampowy stereo + zasilacz.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- krzem3
- 1250...1874 posty
Re: Wzmacniacz lampowy stereo+zasilacz.
Pierwszy schemat podałem jako przykład wzmacniacza w klasie B, a czy nazwiemy to tak
czy owak to inna sprawa.Lektura Elektronika na scenie i estradzie z 1977r.
Drugi schemat jest w układzie ultralinear. dodając dwie lampy EL-34 jest podobny do mojego. Z tą klasą B to kombinowałem dla zabawy. Wracając do tego że można coś zrobić z głowy można,bo są tacy że głowa pęka od teorii a nie potrafią nic samemu skonstruować. Cały zasilacz też jest wykonany z głowy. Każdy orze jak może.
Odpowiedź dla Romekd. Zupełnie z tobą się zgadzam, bardzo rzeczowo to wyjaśniłeś. Przejdę później do opisu wzmacniacza.
czy owak to inna sprawa.Lektura Elektronika na scenie i estradzie z 1977r.
Drugi schemat jest w układzie ultralinear. dodając dwie lampy EL-34 jest podobny do mojego. Z tą klasą B to kombinowałem dla zabawy. Wracając do tego że można coś zrobić z głowy można,bo są tacy że głowa pęka od teorii a nie potrafią nic samemu skonstruować. Cały zasilacz też jest wykonany z głowy. Każdy orze jak może.
Odpowiedź dla Romekd. Zupełnie z tobą się zgadzam, bardzo rzeczowo to wyjaśniłeś. Przejdę później do opisu wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony ndz, 5 lipca 2009, 18:50 przez krzem3, łącznie zmieniany 2 razy.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Hmm, trochę jakbyś porównywał samochód z przednim napędem do samochodu z silnikiem benzynowym.
Tak samo jest z klasą B i ultralinearem. Jedno nie ma nic do drugiego.
Ze względu na podłączenie drugiej siatki można odróżnić tryb pentodowy, triodowy i UL oraz QUAD i parę innych wariacji na temat.
Klasy pracy to A, AB i B. Można robić dowolną mieszankę tych dwóch grup, np. układ triodowy w klasie A, UL w klasie B, czy pentodowy w klasie AB.
Do tego klasa A i AB może być polaryzowana zarówno z zewnętrznego źródła (polaryzacja stała), jak i z rezystora (polaryzacja automatyczna). Jedynie klasa B wymaga polaryzacji stałej.
ps. Narysowanie schematu ołówkiem trwa kilkanaście minut. Bez tego możemy sobie godzinami opowiadać i tak nie dochodząc do porozumienia co tak naprawdę w układzie siedzi.
Zrobiłeś takie zakręcone płytki drukowane bez schematu? No nieźle, prawie jak dyrygowanie symfoniami Mahlera z pałki.
Tak samo jest z klasą B i ultralinearem. Jedno nie ma nic do drugiego.
Ze względu na podłączenie drugiej siatki można odróżnić tryb pentodowy, triodowy i UL oraz QUAD i parę innych wariacji na temat.
Klasy pracy to A, AB i B. Można robić dowolną mieszankę tych dwóch grup, np. układ triodowy w klasie A, UL w klasie B, czy pentodowy w klasie AB.
Do tego klasa A i AB może być polaryzowana zarówno z zewnętrznego źródła (polaryzacja stała), jak i z rezystora (polaryzacja automatyczna). Jedynie klasa B wymaga polaryzacji stałej.
ps. Narysowanie schematu ołówkiem trwa kilkanaście minut. Bez tego możemy sobie godzinami opowiadać i tak nie dochodząc do porozumienia co tak naprawdę w układzie siedzi.
Zrobiłeś takie zakręcone płytki drukowane bez schematu? No nieźle, prawie jak dyrygowanie symfoniami Mahlera z pałki.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Nie chodziło mi o porównanie zamieszczonych schematów do siebie,tylko był to przkład klasy B oraz układu ultralinear. Co dotyczy płyty drukowanej to mało ma ona wspólnego z typowym drukiem. Na płycie z laminatu o grubości 2.2mm naniesione są punkty lutownicze do montażu rezystorów,kondesatorów,pinów gniazd połączeniowych,ścieżki masy itd. Polączenia wykonane są zworami i krótkimi przewodami.
krzem3 pisze:Cały zasilacz też jest wykanany z głowy,każdy orze jak może.

Jasne Panie konstruktorze, unikajacy odpowiedzi jak ognia temat pomiarowkrzem3 pisze:Wracając do tego że można coś zrobić z głowy można,bo są tacy że głowa pęka od teorii a nie potrafią nic samemu z konstruować.

Tak sie jakos sklada, ze tu na forum bardziej ludzi interesuje schemat i pomiary niz swiecidelka czy lusterka za lampami

Poczytaj sobie jak to sie robi np w tym watku viewtopic.php?f=8&t=10608&start=0
kolega ATM doskonale udokumentowal to co nazywamy konstrukcja i pomiarami.
Bardzo przyjemna lektura!
- krzem3
- 1250...1874 posty
Wzmacniacz: Funkcje na panelu przednim.
Przełącznik od lewej strony w pozycji 1.dioda czerwona sygnalizuje przełączenie przewodów głośnikowych na drugi wzmacniacz lub amplituner. Pozycja 2.dioda zielona sygnalizuje że przewody są przełączone na wzmacniacz lampowy.
Po wyłączeniu wzmacniacza lampowego przewody zostają przełączone automatycznie na wzmacniacz lub amplituner. Chcąc porównać dźwiękowo dwa wzmacniacze manualnie przełączamy z pozycji 1. na pozycję 2. i odwrotnie. Jeżeli w pokoju mamy dwa wzmacniacze a jeden z nich jest tranzystorowy(nie zawsze gramy na lampowym),to mamy kłopot z przekładaniem przewodów głośnikowych. Układ na przekaźnikach realizuje funkcję jeden zestaw kolumn dwa wzmacniacze.
Przełącznik od lewej strony w pozycji 1.dioda czerwona sygnalizuje przełączenie przewodów głośnikowych na drugi wzmacniacz lub amplituner. Pozycja 2.dioda zielona sygnalizuje że przewody są przełączone na wzmacniacz lampowy.
Po wyłączeniu wzmacniacza lampowego przewody zostają przełączone automatycznie na wzmacniacz lub amplituner. Chcąc porównać dźwiękowo dwa wzmacniacze manualnie przełączamy z pozycji 1. na pozycję 2. i odwrotnie. Jeżeli w pokoju mamy dwa wzmacniacze a jeden z nich jest tranzystorowy(nie zawsze gramy na lampowym),to mamy kłopot z przekładaniem przewodów głośnikowych. Układ na przekaźnikach realizuje funkcję jeden zestaw kolumn dwa wzmacniacze.
Ostatnio zmieniony sob, 10 maja 2008, 00:21 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Wzmacniacz panel przedni:
Druga gałka od lewej to przełącznik impedancji wyjściowej 4-8 ohm
Pozycja 1.dioda czerwona 4ohm
Pozycja 2.dioda zielona 8ohm
Układ na przekaźnikach eliminuje ręczne przekładanie przewodów głośnikowych.
Pokrętło środkowe to regulacja wzmocnienia.
Przełącznik po prawej stronie i nad nim diody, to selektor wejść.Przekaźniki realizują przełączenie sygnału wejściowego.
Podczas koncertu w Las Vegas w 1970r Elvis Presley żartując i bawiąc się z publicznością powiedział /każdy orze jak może/.
Odpowiedź dla Romekd.
Tak. Fajnie że na to wpadłeś. Wracając do schematu to elektrycznego nie mam. Posiadam ksero A3 projektu płyty drukowanej na papierze milimetrowym na który naniosłem wszystkie elementy które są na płycie drukowanej. Można to nazwać schematem montażowym,mam również zapiski i szkice. Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Janusz
Druga gałka od lewej to przełącznik impedancji wyjściowej 4-8 ohm
Pozycja 1.dioda czerwona 4ohm
Pozycja 2.dioda zielona 8ohm
Układ na przekaźnikach eliminuje ręczne przekładanie przewodów głośnikowych.
Pokrętło środkowe to regulacja wzmocnienia.
Przełącznik po prawej stronie i nad nim diody, to selektor wejść.Przekaźniki realizują przełączenie sygnału wejściowego.
Podczas koncertu w Las Vegas w 1970r Elvis Presley żartując i bawiąc się z publicznością powiedział /każdy orze jak może/.
Odpowiedź dla Romekd.
Tak. Fajnie że na to wpadłeś. Wracając do schematu to elektrycznego nie mam. Posiadam ksero A3 projektu płyty drukowanej na papierze milimetrowym na który naniosłem wszystkie elementy które są na płycie drukowanej. Można to nazwać schematem montażowym,mam również zapiski i szkice. Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Janusz
Ostatnio zmieniony sob, 10 maja 2008, 00:27 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Wzmacniacz: Panel tylny.
Gniazda głośnikowe dokręcane: Górne lewe i prawe po prawej stronie, to wejścia na przewody głośnikowe drugiego wzmacniacza.
Dolne lewe i prawe po prawej stronie panelu, to wyjścia na kolumny głośnikowe.
To samo dotyczy gniazd XLR. Zamontowane gniazda XLR są wygodne do podłączenia i odłączenia przewodów głośnikowych.
Gniazdo środkowe prostokątne, to wejście zasilania połączone przewodem z zasilaczem.
Powyżej gniazda zasilania znajdują się gniazda wejściowe, które zamontowane są bezpośrenio na płytce drukowanej selektora wejść.
Po lewej i prawej stronie gniazd wejściowych są bezpieczniki napięcia anodowego dla stopnia końcowego,dla lewego i prawego kanału.
Za gniazdami dokręcanymi - po prawej stronie panelu jest gniazdo wejściowe odizolowane od masy dla napięcia zmiennego 12V dla układu opóźniającego włączenia głośników ok.10sek. Widoczne gniazdo sieciowe,nieczynne
Gniazda głośnikowe dokręcane: Górne lewe i prawe po prawej stronie, to wejścia na przewody głośnikowe drugiego wzmacniacza.
Dolne lewe i prawe po prawej stronie panelu, to wyjścia na kolumny głośnikowe.
To samo dotyczy gniazd XLR. Zamontowane gniazda XLR są wygodne do podłączenia i odłączenia przewodów głośnikowych.
Gniazdo środkowe prostokątne, to wejście zasilania połączone przewodem z zasilaczem.
Powyżej gniazda zasilania znajdują się gniazda wejściowe, które zamontowane są bezpośrenio na płytce drukowanej selektora wejść.
Po lewej i prawej stronie gniazd wejściowych są bezpieczniki napięcia anodowego dla stopnia końcowego,dla lewego i prawego kanału.
Za gniazdami dokręcanymi - po prawej stronie panelu jest gniazdo wejściowe odizolowane od masy dla napięcia zmiennego 12V dla układu opóźniającego włączenia głośników ok.10sek. Widoczne gniazdo sieciowe,nieczynne
Witam.
Krzem3, nie obraź się, ale jak na razie opisujesz nam ten wzmacniacz w taki sposób, jakbyś był jego użytkownikiem, a nie konstruktorem. Nas interesuje przede wszystkim wnętrze, szczegóły techniczne, zastosowane rozwiązania i uzyskane parametry, a nie "gałkologia"
. Nawet odręczne naszkicowanie schematów poszczególnych bloków, przedstawiających ich funkcjonowanie, nie powinno zająć Ci więcej niż kilkanaście minut, a byłoby bardzo wskazane..
Pozdrawiam,
Romek
Krzem3, nie obraź się, ale jak na razie opisujesz nam ten wzmacniacz w taki sposób, jakbyś był jego użytkownikiem, a nie konstruktorem. Nas interesuje przede wszystkim wnętrze, szczegóły techniczne, zastosowane rozwiązania i uzyskane parametry, a nie "gałkologia"

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- krzem3
- 1250...1874 posty
Podaję kilka danych dla wzmacniacza.
Stopień wejściowy i odwracacz fazy na lampach ECC-82 układ Williamsona.
Anoda 1. +80V
Anoda 2 +180V
Stopień sterujący 2xECC-99V na kanał.Dwie połówki połączone równolegle pracują na jedną gałąź stopnia końcowego.
Napięcie na anodzie + 165V
Stopień końcowy.
Napięcie anodowe od +370 do +440V
Labolatorium w domu nie mam. Najlepszym pomiarem jest słuch, a nie sztywne dane techniczne.
Stopień wejściowy i odwracacz fazy na lampach ECC-82 układ Williamsona.
Anoda 1. +80V
Anoda 2 +180V
Stopień sterujący 2xECC-99V na kanał.Dwie połówki połączone równolegle pracują na jedną gałąź stopnia końcowego.
Napięcie na anodzie + 165V
Stopień końcowy.
Napięcie anodowe od +370 do +440V
Labolatorium w domu nie mam. Najlepszym pomiarem jest słuch, a nie sztywne dane techniczne.
Ostatnio zmieniony pt, 9 maja 2008, 10:56 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
Ołówka i papieru też nie masz? Czy jesteś może jednym z tych którzy budują niewiedząc co, a skupiają się na obudowie?krzem3 pisze:Labolatorium w domu nie mam. Najlepszym pomiarem jest słuch, a nie sztywne dane techniczne.
Zresztą tekst o słuchu wiele tłumaczy

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
To w końcu ile? To dość spora rozpiętość. Optymalne Raa dla takiego zakresu będzie się mocno wahać.krzem3 pisze:Stopień końcowy.
Napięcie anodowe od +370 do +470V
Mam wrażenie, że zbaczamy w niebezpiecznym kierunku.krzem3 pisze:Najlepszym pomiarem jest słuch, a nie sztywne dane techniczne.
Dalszą dyskusję uważam za bezcelową do momentu przedstawienia schematu.
To nie boli - siadasz, bierzesz ołówek i kartkę, wynik wkładasz do skanera i załączasz do postu. Kilkanaście minut. Z resztą niebawem dam Ci dobry przykład w innym wątku

- krzem3
- 1250...1874 posty
Dotyczy napięcia anodowego +370 + 470. Dowiesz się jak przejdę do opisu zasilacza.
Panowie moderatorzy jak podkreślacie błędy w pisowni to traktujcie wszystkich jednakowo.
Panowie moderatorzy jak podkreślacie błędy w pisowni to traktujcie wszystkich jednakowo.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Nie przechodź do opisu. Załącz schemat. Tutaj ludzie potrafią czytać schematy, uwierz. Oszczędzisz parę godzin pisania.
A co do błędów - nikt nie jest uprzywilejowany, chociaż wiadomo, że na nowego zawsze się dokładniej patrzy
Jak sam zauważysz cudze błędy to wal śmiało, jeszcze nikt się nie pogniewał.
A co do błędów - nikt nie jest uprzywilejowany, chociaż wiadomo, że na nowego zawsze się dokładniej patrzy

Jak sam zauważysz cudze błędy to wal śmiało, jeszcze nikt się nie pogniewał.
- krzem3
- 1250...1874 posty
kaka jak ty z mojego dotychczasowego opisu nic nie rozumiesz to może przenieś się do polityki.
Nie tylko KaKa ale ja tez niewiele z tego zrozumialemkrzem3 pisze:kaka jak ty z mojego dotychczasowego opisu nic nie rozumiesz to może przenieś się do polityki.

Jednak tu zostajemy bo polityka mnie totalnie nie interesuje.
Za KaKe to nie recze, co do polityki