Tomasz Gumny pisze:
filtr dolnoprzepustowy do demodulacji PWM to lekka przesada, wystarczy prosty integrator;
Tu chodzi o to że na ten filtr podaję sygnał pwm 0-5V i za pomocą zmiany wypełnienia mogę uzyskać na wyjściu filtru stałe napięcie 0-5V które potem wchodzi na wzmacniacz różnicowy.. taki prosty przetwornik C/A. Wypróbowałem go w symulacji i działał jak trzeba, za to integrator w tej samej symulacji nie - mam na wyjściu albo +9V albo -9V (swoją drogą integrator ma tylko o 2 elementy mniej od filtru, także gdzie tu przesada?

)
Tomasz Gumny pisze:
w filtrach brakuje mi rezystora na wejściu odwracającym;
Taki schemat znalazłem w sieci (na kilku stronach), wyglądał dokładnie tak.. Układów filtrów jest naprawdę sporo z tego co przeglądałem, bardziej lub mniej skomplikowane, odwracające lub nie, może z jakimś innym go mylisz?
Tomasz Gumny pisze:
czy przy obliczaniu dzielnika napięcia wyjściowego (660k/20k) uwzględniłeś rezystancję obciążenia?
Masz na myśli obciążenie dzielnika przez rezystory 15k i 10k sumatora? To tak
Tomasz Gumny pisze:
uA741 to jednak mocno zakurzony typ wzmacniacza... Poza tym stosując jakiś nowszy wzmacniacz pracujący od 0V niepotrzebne będą kombinacje z uzyskaniem -9V;
To akurat wynikło z tego że taki opamp miałem w bibliotekach spice'a, w rzeczywistym układzie jakiś inny mogę wykorzystać. Jaki byłby dobry z tym zasilaniem od 0V? I czy w takim układzie da radę zejść z napięciem wyjściowym opampa do 0V? Bo tak to mam już policzone wszystko, przy 5V na wyjściu filtru zasilacz powinien dać 400V, przy 0V - 100V
Tomasz Gumny pisze:
rezystor 100R na zasilaniu UC3843 wydaje się nieco za duży.
Możliwe, zobaczę jak to wyjdzie na próbach, tą wartość akurat wziąłem z kosmosu
Tomasz Gumny pisze:Trudno przewidzieć jak się zachowa UC3843 w tak szerokim zakresie napięć wyjściowych i dodatkowym wzmacniaczem w pętli. Przewiduję, że dobór transformatora i elementów sprzężenia zwrotnego dostarczy Ci wiele... radości.

Żebyś wiedział jak się cieszę

Też tego nie wiem, wszystko wyjdzie przy pierwszym uruchomieniu. Został mi właściwie tylko dobór transformatora, obliczenie i namierzenie gdzie wogóle takie trafa ze szczeliną powietrzną można dostać. Chyba że się dowiem że muszę sam nawijać

Elementy pętli sprzężenia są już policzone na szczęście
traxman pisze:Spróbowałbym czy napięcia wyjściowego nie da się regulować napięcia prościej - poprzez kluczowanie rezystorów pomiarowych z wyjścia przebiegiem PWM, zamiast tego wzmacniacza operacyjnego.
Czyli jak? Podpinając dolny rezystor (20k) dzielnika napięcia bezpośrednio do wyjścia tego filtru dolnoprzepustowego?? Bo o czymś takim też myślałem ale układ z w. różnic. wydał mi się bardziej elegancki.. Poza tym i tak do każdego zasilacza stosowałbym osobne scalaki także dwa opampy i tak mam, jedyna różnica to o 4 elementy więcej i minimalnie więcej druku (który i tak będzie dwustronny także to żaden problem)