MichałKob
MichałKob pisze:Teraz pytanie:
Jakim i cechami powinien się odznaczać porządny filtr p.cz. AM?
Zawsze czepiałem się tych "głowic FM"...
Doprawdy nie rozumiem, dlaczego miałbym się nie dopierniczyć do "Filtra AM" tym razem
Co to w ogóle jest ? Jakiś obwód modulowany amplitudowo ?
Rozumiem, że chodziło Ci o filtr LC w torze odbiornika dostosowanego do odbioru sygnału z modulacją amplitudy...
Sygnału radiofonicznego o
konkretnych parametrach i rodzaju modulacji 
I chciałbyś wiedzieć jakie parametry powinien mieć w związku z tym filtr odpowiedzialny za selektywność odbiornika...
Tak proponuję rzecz nazywać a nie umknie Ci wiele istotnych spraw

Żeby było zabawniej proponuję, żebyś na początek zastanowił się nad odpowiedzią na pytanie:
"Dlaczego w radiofonii na falach długich do modulacji nośnej nie stosuje się sygnału w pełnym pasmie akustycznym ( 20 Hz - 20 kHz ) <- Tutaj tkwi klucz do "zagadki" z tymi filtrami
MichałKob pisze:Jest w nim mowa o "sprzężeniu podkrytycznym o współczynniku 0.1 - 0.14". Co to u licha jest? Czemu nie mogę zrobić filtra o jak najsilniej sprzężonych cewkach, nastrojonego na maksymalnie wąską i ostrą ch-kę na 465kHz? Czemu filtry p.cz. nie mogą mieć maksymalnej, osiągalnej dla konstruktora sprawności?
Ależ możesz... Kto Ci zabrania...
Pragnę tylko zasugerować, że jeśli chodzi o ten stopień wzajemnego sprzężenia filtrów, to dostajesz do ręki
doskonałe narzędzie do kształtowania charakterystyki wzmacniacza...
Ale upierasz się z niego nie korzystać
Nie chcę niczego sugerować, w związku z Tym... Ale bywają wypadki, kiedy filtr nastrojony na, jak powiadasz, "maksymalnie wąską i ostrą ch-kę" jest po prostu zbyt wąski i zbyt ostry

Naprawdę sugeruję przeczytać ten rozdział

Wiele może to wyjaśnić... A jeżeli zamierzasz konstruować odbiorniki - świadomość pewnych zjawisk może mieć jakieś znaczenie

Pozdrawiam