tszczesn pisze:Jest widocznie wolna w przypadku nawet prostych programów (możliwe, że kiepski koder je pisał, ale tego nie mam jak sprawdzić).
Oj, Tomku, prosze Cię, obejrzyj sobie chociażby to:
http://kano.net/javabench/
Istnieje też co prawda w internecie artykuł polemizujący z tym (zarzucający błedy metodologiczne), ale nawet autor tego polemicznego artykułu nie uzyskał drastycznie większych czasów wykonania programu w javie (np. o rząd wielkości) w porównaniu z C++ w większości przypadków.
Zresztą ja naprawdę też trochę sam pisałem i testowałem zanim zacząłem takie rewolucyjne twierdzenia głosić. Np. program obliczający funckję Fibonacciego był wykonywany z podobną szybkością zarówno w javie jak i w C++ (niewielka przewaga Javy), test wielokrotnego alokowania i usuwania obiektów wypadł zdecydowanie na korzyść Javy (nie jest to dla mnie niespodzianką, wiem jak się odbywa alokacja w C++).
Jeśli chodzi o C to faktycznie, jest znacznie szybsze, tylko nikt już w C nic (na pecety) nie pisze, co najmniej od kilkunastu lat. Projektowanie sterowane wydajnością na szczęście się skończyło dawno temu.
Poza tym kto mówi o C++? Samo C jest lepsze, obiekty to chory wymysł
Dobrze że zauważyłem oczko na końcu, bo bym zawału dostał
W sumie do dziś nie wiem po jaką cholerę to tak naprawdę jest potrzebne, ale może dlatego, że sam pisze soft wyłącznie pod mikrokontrolery, CGI itp., a i to w małych ilościach.
Mam nadzieję, że masz świadomość że przenoszenie doświadczeń z tak niszową poddziedziną informatyki jak mikrokontrolery na całość jest zupełnie nieuprawnione? Zupełnie jakbyś powiedział że "nie wiesz po jaką cholerę potrzebne są opony pneumatyczne? No ale może to dlatego że ja projektuję tylko taczki a nie samochody"
Aby porównać z sensem musisz przede wszystkim wiedzieć co porównujesz, czyli co jest w Linuksie (linuKS, przez 'ks' a nie 'x', taka jest poprawna pisownia), teoretycznie Linuks to samo jądro, u ciebie jest tez zapewne jakieś środowisko graficzne, jakieś demony w tle pracują itp. Zaś Windows strasznie łatwo łapie syf i zbiera śmiecie w rejestrze i gdzie indziej.
Dziwne. Mój chodzi od półtora roku przez 8h/dobe i nic nie zebrał