Krasul pisze: ↑wt, 25 stycznia 2022, 21:17
Ponadto, książka o zwrotnicach nie narusza interesów byłych, obecnych ani potencjalnie przyszłych pracodawców ponieważ treści, które się w niej znajdują stanowią moją prywatną własność i posiadam na to stosowne dokumenty.
Nie zrozumielismy sie. Wiec wyjasniam: nie chodzilo mi o to, ze wykorzystales jakies materialy ktore sa wlasnoscia jakiejkolwiek firmy lub innego podmiotu. Chodzilo mi o kwestie odnoszenia sie do innych. Pozwol, ze zilustruje.
Jesli kogos zapraszam na rozmowe kwalifikacyjna to sprawdzam nie tylko ich stan wiedzy ale rowniez czy beda pasowac do mojej grupy pod wzgledem zachowania i poszanowania innych punktow widzenia. I bynajmniej nie chodzi mi o to, czy ktos bedzie mi przytakiwal, czy nie, ale w jaki sposob przekonuje do swoich racji. Gdzies juz napisales, ze ludzie wiecej wagi przywiazuja do przekazu anizeli tresci. Zgadzam sie w pewnego stopnia tylko: w zupelnosci
mi dynda czy ktos dyskutuje na temat problemu trzymajac nogi na stole lub mowiac do mnie per Ty, ale jesli zaczyna mnie lub kogokolwiek z mojej grupy atakowac personalnie - to jest inna bajka. I wtedy uslyszy ode mnie (prywatnie) ze na cos takiego pozwolenia nie bedzie i nastepnym razem na takim upomnieniu sie nie skonczy (wyjasniajac: nie
dam im w morde tylko
ustawie w odpowiednim miejscu: najpierw HR a potem zasilek, jesli sie nie poprawia).
Czytalem watek na diyaudio i na elektrodzie. Przykro mi, ale mam kategorycznie odmienne zdanie odnosnie 'wyzwisk i prowokacji' o ktorych mowisz. Wszystko zaczelo sie od przedstawienia pomiarow, jesli mnie pamiec nie myli, wspomnianej przez Ciebie charakterystyki poziomu cisnienia akustycznego w funkcji czestotliwosci. Dziwisz sie, ze ludzie tak reaguja na cos, co praktycznie w kazdym projekcie ktory jest tam publikowany? Totez zupelnie niezrozumiala dla mnie byla Twoja reakcja ktora rowniez przytaczasz wyzej:
nie zrobie bo wy sobie zbudujcie i pomierzcie. A potem juz poszlo. A mozna bylo inaczej: pomimo faktu, ze opisy jak przeprowadzac takie pomiary mozna znalezc wszedzie, ksiazka traktujaca o budowie zwrotnic wydaje sie 'niepelna' bez nawet wspomnienia o tego typu pomiarach, ich wadach, zaletach, i innych
wilczych dolach, ktore mozna bylo zilustrowac przedstawiajac wykresy. I wilk by syty, i owca cala. A tak, wyszlo jak wyszlo.
Krasul pisze: ↑wt, 25 stycznia 2022, 21:17
Dziękuję za porady, tym niemniej książki z dziedziny informatyki napisane w języku angielskim to jest zupełnie inna liga jeśli chodzi o poziom sprzedaży.
To jeszcze raz: ksiazki (czy to informatyczne, czy jakiekolwiek inne ktore
nie sa pisane przez/dla znanych osob, ktorym sie placi gruba kase jeszcze przed publikacja) najczesciej traktowane sa jako element promocji samego siebie. Jesli chodzi o poziom sprzedazy: moge Ci powiedziec tyle, ze przez 4 lata od publikacji udalo mi sie 'nazbierac' tyle, zeby kupic sobie moze dobra gitare. Z tego sie nie utrzymasz ani wielkiej kasy nie bedzie. Chyba, ze opublikujesz 20 ksiazek i co miesiac cos Ci wpadnie... Sugeruje zatem (jak i moi przedmowcy) traktowac to jako element kreacji swojego wizerunku. Jeszcze nie wszystko stracone.
Bedac na Twoim miejscu zrobilbym tak, jak sugeruje wyzej: dodaj do ksiazki pomiary bo w tym momencie probujesz zawracac Wisle kijem (w domysle, nawracac rynek ktory oczekuje czegos, co juz ma, do czegos co bylo dawniej) i dopisz dyskusje na temat tychze. Za i przeciw. Zamkniesz tym samym tego typu komentarze oraz poprawisz publikacje. Win-win. Dodatkowo, bodajze w punkcie 5 z linku ktory dalem wyzej dyskutuja nt. podrzucenia wstepnych wersji publikacji ludziom, ktory sie na tym znaja lub ktorzy moga pomoc w pozniejszej promocji, i sluchac, co Oni proponuja. Tutaj uderzylbym z powrotem na diyaudio do tych samych osob, z ktorymi 'dyskutowales', i w sposob mniej 'nonszalancki' probowal zkopac topor przedstawiajac im nowa tresc w gwoli uzupelnienia wczesniejszej, pytajac o ich opinie, i sluchajac, co maja do powiedzienia.
Oczywiscie to tylko moj poglad a Ty zrobisz jak zechcesz. Tylko jeszcze jedno dodam: to trzecie forum na ktorym publikujesz tej projekt i trzeci raz ladujesz w podobnej sytuacji... Ponownie -- pod rozwage.