Projekt zwrotnicy do zestawu głośnikowego w obudowie ALTUS 300

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Projekt zwrotnicy do zestawu głośnikowego w obudowie ALTUS 300

Post autor: Alek »

Minęło kilka dni, podczas których nie śledziłem toczących się tu dyskusji. A jednak w międzyczasie zostałem wywołany:
Krasul pisze: wt, 18 stycznia 2022, 11:11 Jeszcze słowo na temat pieniędzy, ponieważ Pan Zawada zaleca aby się na nie nie oglądać.
Milczenie uważa się niekiedy za zgodę. Muszę więc przerwać milczenie i sprostować, bowiem zarzucano mi nawet nonszalancję. Nie zalecałem, aby nie oglądać się na pieniądze. Zalecałem, aby niezbyt się na to oglądać, a jest to duża różnica. Pieniądze, które usilnie się chce mieć, a które pomimo tego "chciejstwa" nie przychodzą, stają się źródłem frustracji. Nigdzie nie twierdziłem, aby nie brać pieniędzy za wykonaną pracę.
Są rzeczy, które robi się po prostu dla pieniędzy (była nawet taka piosenka: "ta piosenka jest śpiewana dla pieniędzy"). Są też rzeczy robione z innych pobudek , np. pro publico bono czy dla swojego samorozwoju itd. itp. Mogą te rzeczy pobocznie przynieść pieniądze, ale to "przy okazji". Często dzieje się to nie wprost, po czasie itd.

Zachęcam do przedsiębiorczości, brania sprawy w swoje ręce. Zachęcam do tego, aby korzystać pełnymi garściami ze swoich możliwości, bo życie ziemskie jest tylko jedno. Zachęcam wreszcie do tego, aby nie marnotrawić swoich umiejętności i wreszcie, nie obwiniać całego świata za porażki swoje, te rzeczywiste jak i zupełnie wyimaginowane.
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krasul »

Problem polega na tym, że w dzisiejszych czasach wszystko jest postawione na głowie. Obecne władztwo wyzywa ludzi przedsiębiorczych od "cwaniaków" i nakłada na nich coraz wyższe podatki po to aby w celach propagandowych dotować nierobów zasiłkami. Efektem jest wysoka inflacja, która dla przeciętnego obywatela oznacza wzrost cen towarów na rynku i stopniowe pozbawianie ludzi ich oszczędności na skutek spadku siły nabywczej pieniądza. Aż dziw bierze, że komukolwiek chce się jeszcze podejmować jakiekolwiek konstruktywne działania w takich warunkach. Otóż zakład pracy to nie jest klubokawiarnia. Tam przychodzi się właśnie przede wszystkim po to aby zarabiać pieniądze i nic w tym dziwnego. W tak zwaną "bezinteresowność" to ja nie wierzę ponieważ w większości przypadków taka postawa jest podszyta obłudą i kłamstwem. Ja na przykład jestem złym człowiekiem ale za to szczerym. Wbrew pozorom jest to duży plus w czasach, w których na każdym kroku spotyka się oszustów z gębami pełnymi "liturgicznego języka korporacji".
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kikor »

Alek pisze: wt, 25 stycznia 2022, 00:36 Zachęcam do przedsiębiorczości, brania sprawy w swoje ręce. Zachęcam do tego, aby korzystać pełnymi garściami ze swoich możliwości, bo życie ziemskie jest tylko jedno. Zachęcam wreszcie do tego, aby nie marnotrawić swoich umiejętności i wreszcie, nie obwiniać całego świata za porażki swoje, te rzeczywiste jak i zupełnie wyimaginowane.
W zupełności się zgadzam, widać że Kolega ,,z niejednego pieca chleb jadł,,
Krasul pisze: wt, 25 stycznia 2022, 08:12 Problem polega na tym, że w dzisiejszych czasach wszystko jest postawione na głowie. Obecne władztwo wyzywa ludzi przedsiębiorczych od "cwaniaków" i nakłada na nich coraz wyższe podatki po to aby w celach propagandowych dotować nierobów zasiłkami. Efektem jest wysoka inflacja, która dla przeciętnego obywatela oznacza wzrost cen towarów na rynku i stopniowe pozbawianie ludzi ich oszczędności na skutek spadku siły nabywczej pieniądza. Aż dziw bierze, że komukolwiek chce się jeszcze podejmować jakiekolwiek konstruktywne działania w takich warunkach. Otóż zakład pracy to nie jest klubokawiarnia. Tam przychodzi się właśnie przede wszystkim po to aby zarabiać pieniądze i nic w tym dziwnego. W tak zwaną "bezinteresowność" to ja nie wierzę ponieważ w większości przypadków taka postawa jest podszyta obłudą i kłamstwem. Ja na przykład jestem złym człowiekiem ale za to szczerym. Wbrew pozorom jest to duży plus w czasach, w których na każdym kroku spotyka się oszustów z gębami pełnymi "liturgicznego języka korporacji".
A tu zupełnie nie, strasznie egoistyczne, cyniczne, a nawet obłudne to słowa. Kolega mierzy wszystkich swoją miarką.
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Przeciwnie. W tym kraju jest takie dziadostwo właśnie dlatego, że ludzie wolą słuchać jakichś komunałów zamiast spojrzeć prawdzie prosto w ślepia... XD
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Strasznie sfrustrowany Kolega i bez radości życia :D więcej pogody ducha ,empatii ....
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Pesymista widzi ciemny tunel, optymista widzi światło w tunelu, realista widzi nadjeżdżający pociąg a maszynista trzech debili na torach... ;P
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Polecam punkt 5-8 z tej strony: https://blog.reedsy.com/how-to-market-a-book/ oraz zdecydowanie wieksza doze pokory.

Samemu napisalem 3 ksiazki i slucham moich czytelnikow przy okazji dodajac nowe przyklady, lub poprawiajac bledy ktore zawsze moga sie zdarzyc. Walczysz ze swoimi (potencjalnymi) czytelnikami a potem narzekasz, ze ksiazki nie kupuja oraz nie promuja -- troche sie to kloci, nie uwazasz? W szczegolnosci w perspektywie punktu 7. z podlinkowanej strony.

Mam nadzieje, ze przyjmiesz powyzsze nie jako krytyke a bardziej jako praktyczna rade od kogos, kto ma na swoim koncie kilka publikacji. Gwoli wyjasnienia: mam podobny stosunek do pisania ksiazek jak Alek -- publikacja tych ksiazek pozwolila mi zdobyc coraz lepsze pozycje w roznych firmach anizeli przyniosla masywny doplyw gotowki. Na wielki doplyw gotowki akurat nigdy nie liczylem bo jesli nie sprzedajesz dziesiatkow tysiecy egzemplarzy to kasy na wydawaniu ksiazek raczej nie zrobisz... Pod rozwage.

Pamietaj takze, ze pisujesz na forach publicznych i Twoi przyszli/obecni pracodawcy maja do nich dostep: Internet jest wieczny wiec jesli zrazisz czytelnikow a ktorys z Twoich przyszlych pracodawcow zajrzy tu i owdzie -- mozesz miec wiekszy problem anizeli sprzedaz ksiazki.

Tyle ode mnie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Dziękuję za porady, tym niemniej książki z dziedziny informatyki napisane w języku angielskim to jest zupełnie inna liga jeśli chodzi o poziom sprzedaży. Sytuacje zaistniałe na forach internetowych wynikają z faktu, że temat jest dość kontrowersyjny a mi chodziło raczej o zamieszczenie reklamy. Za wypowiedzi i reakcje osób postronnych nie jestem w stanie brać odpowiedzialności. Ponadto, książka o zwrotnicach nie narusza interesów byłych, obecnych ani potencjalnie przyszłych pracodawców ponieważ treści, które się w niej znajdują stanowią moją prywatną własność i posiadam na to stosowne dokumenty.
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Może inaczej. Napisałem w jednym z postów, bodajże na forum "diyaudio", że proszę o zgłaszanie propozycji odnośnie uzupełnienia zawartości kolejnego wydania książki. I jaka była reakcja? Nie licząc steku wyzwisk i prowokacji, napisano tam m.in., że trzeba dopisać instrukcję dotyczącą np. tego, w jaki sposób krok po kroku wykonać pomiary charakterystyki poziomu ciśnienia akustycznego w funkcji częstotliwości w warunkach domowych. Problem polega na tym, że tego typu treści są ogólnodostępne, dosłownie za pośrednictwem jednego kliknięcia. Można przecież ściągnąć z Internetu instrukcję do programu komputerowego "VituixCAD" lub nieco starszego programu "Speaker Workshop", w których to wszystko zostało szczegółowo opisane. Obydwa te programy są zresztą darmowe. Ta książka została wydana po to aby dostarczyć czytelnikom w pakiecie podstawowe informacje, które są potrzebne do zrozumienia zasady działania układów zwrotnic zestawów głośnikowych na etapie rozpoczęcia przygody z projektowaniem. Nie mogę powielać w książce informacji pochodzących z Internetu ponieważ po pierwsze, nie mam do tego prawa a po drugie, wyszedłem z założenia, że jeśli powołam się na tego typu programy w treści książki, to czytelnik nie będzie miał problemu z tym żeby sobie taki program zainstalować i nauczyć się jego obsługi we własnym zakresie. Ponadto nie bierze się tutaj w ogóle pod uwagę ograniczeń związanych z formą, w jakiej ta publikacja funkcjonuje na rynku. Zamieszczenie tam tego typu "tutorialów" sprawiłoby, że większość objętości książki stanowiłyby zrzuty ekranu z programów komputerowych. Zresztą tego typu "tutoriale" są przecież bez problemu dostępne w Internecie za darmo, chociażby na portalu YouTube i jeśli tylko wpisze się nazwę programu w wyszukiwarkę to można nauczyć się jego obsługi oglądając kolorowy film, co jest dużo wygodniejsze od wpatrywania się w czarno-białe zrzuty ekranu wydrukowane na papierze offsetowym. Opublikowałem na forach internetowych dwa projekty razem z reklamą książki. A tu jednemu nie pasują projekty, drugiemu reklamy, trzeciemu nie odpowiada autor. Krytyki o charakterze konstruktywnym odnaleźć nie sposób. Co tylko dowodzi treści twierdzenia mówiącego o tym, że gdyby Polak miał dwie ołowiane kule to jedną by zgubił a drugą zepsuł.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Krasul pisze: wt, 25 stycznia 2022, 21:17 Ponadto, książka o zwrotnicach nie narusza interesów byłych, obecnych ani potencjalnie przyszłych pracodawców ponieważ treści, które się w niej znajdują stanowią moją prywatną własność i posiadam na to stosowne dokumenty.
Nie zrozumielismy sie. Wiec wyjasniam: nie chodzilo mi o to, ze wykorzystales jakies materialy ktore sa wlasnoscia jakiejkolwiek firmy lub innego podmiotu. Chodzilo mi o kwestie odnoszenia sie do innych. Pozwol, ze zilustruje.

Jesli kogos zapraszam na rozmowe kwalifikacyjna to sprawdzam nie tylko ich stan wiedzy ale rowniez czy beda pasowac do mojej grupy pod wzgledem zachowania i poszanowania innych punktow widzenia. I bynajmniej nie chodzi mi o to, czy ktos bedzie mi przytakiwal, czy nie, ale w jaki sposob przekonuje do swoich racji. Gdzies juz napisales, ze ludzie wiecej wagi przywiazuja do przekazu anizeli tresci. Zgadzam sie w pewnego stopnia tylko: w zupelnosci mi dynda czy ktos dyskutuje na temat problemu trzymajac nogi na stole lub mowiac do mnie per Ty, ale jesli zaczyna mnie lub kogokolwiek z mojej grupy atakowac personalnie - to jest inna bajka. I wtedy uslyszy ode mnie (prywatnie) ze na cos takiego pozwolenia nie bedzie i nastepnym razem na takim upomnieniu sie nie skonczy (wyjasniajac: nie dam im w morde tylko ustawie w odpowiednim miejscu: najpierw HR a potem zasilek, jesli sie nie poprawia).

Czytalem watek na diyaudio i na elektrodzie. Przykro mi, ale mam kategorycznie odmienne zdanie odnosnie 'wyzwisk i prowokacji' o ktorych mowisz. Wszystko zaczelo sie od przedstawienia pomiarow, jesli mnie pamiec nie myli, wspomnianej przez Ciebie charakterystyki poziomu cisnienia akustycznego w funkcji czestotliwosci. Dziwisz sie, ze ludzie tak reaguja na cos, co praktycznie w kazdym projekcie ktory jest tam publikowany? Totez zupelnie niezrozumiala dla mnie byla Twoja reakcja ktora rowniez przytaczasz wyzej: nie zrobie bo wy sobie zbudujcie i pomierzcie. A potem juz poszlo. A mozna bylo inaczej: pomimo faktu, ze opisy jak przeprowadzac takie pomiary mozna znalezc wszedzie, ksiazka traktujaca o budowie zwrotnic wydaje sie 'niepelna' bez nawet wspomnienia o tego typu pomiarach, ich wadach, zaletach, i innych wilczych dolach, ktore mozna bylo zilustrowac przedstawiajac wykresy. I wilk by syty, i owca cala. A tak, wyszlo jak wyszlo.
Krasul pisze: wt, 25 stycznia 2022, 21:17 Dziękuję za porady, tym niemniej książki z dziedziny informatyki napisane w języku angielskim to jest zupełnie inna liga jeśli chodzi o poziom sprzedaży.
To jeszcze raz: ksiazki (czy to informatyczne, czy jakiekolwiek inne ktore nie sa pisane przez/dla znanych osob, ktorym sie placi gruba kase jeszcze przed publikacja) najczesciej traktowane sa jako element promocji samego siebie. Jesli chodzi o poziom sprzedazy: moge Ci powiedziec tyle, ze przez 4 lata od publikacji udalo mi sie 'nazbierac' tyle, zeby kupic sobie moze dobra gitare. Z tego sie nie utrzymasz ani wielkiej kasy nie bedzie. Chyba, ze opublikujesz 20 ksiazek i co miesiac cos Ci wpadnie... Sugeruje zatem (jak i moi przedmowcy) traktowac to jako element kreacji swojego wizerunku. Jeszcze nie wszystko stracone.

Bedac na Twoim miejscu zrobilbym tak, jak sugeruje wyzej: dodaj do ksiazki pomiary bo w tym momencie probujesz zawracac Wisle kijem (w domysle, nawracac rynek ktory oczekuje czegos, co juz ma, do czegos co bylo dawniej) i dopisz dyskusje na temat tychze. Za i przeciw. Zamkniesz tym samym tego typu komentarze oraz poprawisz publikacje. Win-win. Dodatkowo, bodajze w punkcie 5 z linku ktory dalem wyzej dyskutuja nt. podrzucenia wstepnych wersji publikacji ludziom, ktory sie na tym znaja lub ktorzy moga pomoc w pozniejszej promocji, i sluchac, co Oni proponuja. Tutaj uderzylbym z powrotem na diyaudio do tych samych osob, z ktorymi 'dyskutowales', i w sposob mniej 'nonszalancki' probowal zkopac topor przedstawiajac im nowa tresc w gwoli uzupelnienia wczesniejszej, pytajac o ich opinie, i sluchajac, co maja do powiedzienia.

Oczywiscie to tylko moj poglad a Ty zrobisz jak zechcesz. Tylko jeszcze jedno dodam: to trzecie forum na ktorym publikujesz tej projekt i trzeci raz ladujesz w podobnej sytuacji... Ponownie -- pod rozwage.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

To ciekawa opinia. Tylko proszę zauważyć, że koniec końców pod wpływem wściekłego naporu użytkowników forów internetowych udostępniłem jednak wyniki pomiarów charakterystyk poziomu ciśnienia akustycznego w funkcji częstotliwości (np. strona nr 5 tego tematu) i zamieściłem nawet pliki kompatybilne z programem komputerowym VituixCAD zawierające wyniki pomiarów charakterystyk wszystkich głośników wchodzących w skład tego zestawu (a także kilku innych - np. strona nr 10 tego tematu) aby umożliwić samodzielne eksperymentowanie z tą zwrotnicą. Sam Pan widzi, że niewiele to zmieniło i nawet wręcz pogorszyło to sytuację, ponieważ rozpętała się jeszcze większa "bonanza". Książka zawiera opis techniczny wszystkich potrzebnych do projektu charakterystyk. Zaproponowano także kilka programów komputerowych wspomagających projektowanie wraz z opisem elementów składowych systemu pomiarowego. Ja nie mam zamiaru promować własnej osoby tylko sprzedawać książki. Nie używam także tej publikacji do załatwiania sobie jakiejkolwiek pracy (zresztą w Polsce jest przecież niewiele zakładów zajmujących się produkcją zestawów głośnikowych). Ta książka została napisana po prostu dlatego, że brakowało wcześniej tego typu publikacji na rynku. Jej odbiór na forach internetowych różni się w sposób diametralny od opinii czytelników, które do mnie docierają z innych źródeł. Odnoszę wrażenie, że część osób, która publikuje na forach opinie na temat tej publikacji, w ogóle jej nie przeczytała. Na znanym portalu aukcyjnym większość opinii na temat książki jest pozytywna. Z moich informacji wynika, że książka zainspirowała wielu czytelników do samodzielnej budowy zestawów głośnikowych. Jeden z czytelników pod wpływem lektury założył internetowy blog. Książka jest polecana na jednej z politechnik jako materiał do realizacji prac dyplomowych. Biorę zresztą obecnie czynny udział w pomocy jednemu z czytelników w realizacji tego typu pracy dyplomowej. Być może sposób w jaki formułuję swoje wypowiedzi drażni niektórych użytkowników cynizmem i bezceremonialnością, no ale jak już wcześniej napisałem, bardziej od formy interesują mnie treści. A tutaj bardziej chodzi o sprawy ściśle techniczne aniżeli tzw. "zdolności interpersonalne", które najwyraźniej nie są moją mocną stroną.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Sadzac po Twoich wypowiedziach odnosze wrazenie, ze Twoj potenjalny rynek odbiorcow jest jednak w kregach akademickich. I dobrze. Byc moze w tych kregach brakowalo takiej publikacji.

W gronie praktykow jednak, z Twoja, jak to nazwales, beceremonialnoscia i cynizmem, oraz z racji braku poruszania w ksiazce tematow ktorych ten rynek wymaga, wielkiego poklasku raczej nie znajdziesz. Byc moze jednak powinienes nastawic sie jednak rynek akademicki?

To tyle ode mnie bo raczej Twojego podejscia nie zmienie. Powodzenia choc osobiscie srednio to widze...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

Pisał o tym Alek, pisał Tool46_2, pisali inni a Ty w dalszym ciągu uparcie trzymasz się tego co Ty myślisz, że jest ważne (najważniejsze)...jest takie powiedzenie o ośle i siodle :)

Rynek na którym próbujesz coś osiągnąć oczekuje czego innego, dopóki tego nie zrozumiesz będziesz siedział,rwał włosy i lamentował nad swym losem.
Rynek (diyaudio) oczekuje książkowego tutoriala jak zbudować jakąś tam kolumnę z użyciem takiego czy innego programu? wykorzystaj tą szansę i napisz taką książkę, nie ważne że są filmiki na youtubie czy innych mediach.

Z mojego punktu widzenia próbujesz jak to wcześniej nazwano "nawrócić" na Altusy, które dziś są postrzegane jak Fiat 126p z jego wadami i zaletami, próbujesz nawrócić na zmodernizowanego drogiego "malucha" osoby które budują w podobnej kwocie "mercedesy" czy inne "superkonstrukcje"
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Problem z tego typu przedsięwzięciami polega na tym, że trudno przewidzieć jak i przez kogo to zostanie odebrane. Książka została napisana w na tyle przystępny sposób (na co zresztą zwrócono uwagę w komentarzach na znanym portalu aukcyjnym), że jest bez większych problemów zrozumiała dla ucznia, powiedzmy, drugiej klasy technikum elektronicznego i właśnie dla takiego czytelnika dostosowałem jej poziom. Zainteresowanie książką w kręgach akademickich było dla mnie zaskoczeniem ale wynika to najprawdopodobniej bardziej z samego podejścia współczesnych studentów, których interesuje przede wszystkim rezultat końcowy uzyskiwany w możliwie prosty sposób. Warto zauważyć, że na rynku funkcjonuje już od kilku lat daleko lepszy skrypt i to w dodatku typowo akademicki pt. "Przetworniki elektroakustyczne" autorstwa Pana Profesora Andrzeja Dobruckiego z Politechniki Wrocławskiej. Z tym, że zapoznanie się z jego treścią wymaga biegłej znajomości aparatu matematycznego na poziomie akademickim, co ogranicza krąg potencjalnych czytelników do studentów i doktorantów. W przypadku książki o zwrotnicach mamy wprowadzenie do tematu i zestaw informacji, które są potrzebne do rozpoczęcia pracy ze wspomaganym komputerowo projektem. Zadanie jest o tyle utrudnione, że nawet za moich czasów wycofano z programu nauczania przedmiot taki jak "teoria filtrów", dzięki czemu bardzo często użytkownik programu komputerowego wpisuje do niego jakieś dane nie zdając sobie w ogóle sprawy z tego, w jaki sposób taki program przeprowadza obliczenia. Książka wychodzi temu naprzeciw i uzupełnia te informacje pokazując przy okazji w jaki sposób można przeprowadzić montaż takiego układu, zweryfikować poprawność jego działania, w jakie narzędzia i aparaturę pomiarową wyposażyć swój warsztat, itp. Nie sposób dogodzić każdemu, tym niemniej warto nadmienić, że istnieje określona grupa osób, która korzysta z tego materiału zamiast krytykować autora w Internecie, za to że jest "dinozaurem" i nie rozumie współczesnego świata... XD
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Kolega jest najmądrzejszy, nieomylny, prawdziwa alfa i omega w każdym aspekcie Jak wyrocznia w Delfach , żeby tylko Kolega więcej Braunów nie psuł (bo wtedy kolega tez miał rację nad racjami ) to będzie ok . :lol: :lol: :lol: A tak na serio to nie ten temat tego wątku , nie za bardzo czytających Kolegi filozofia życiowa interesuje opatrzona tytułem ,,Projekt zwrotnicy do zestawu głośnikowego w obudowie ALTUS 300,,
Reasumując Twoja racja , a mój spokój :P tak mówiła moja babcia w takich sytuacjach i miała rację :lol:
ODPOWIEDZ