Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Re: Elektrośmieci
Nie jestem przesadnie rozrzutny, aby kupować części , które mogę mieć za darmo. Niektórzy mają, a kupują, bo nie mogą znaleźć w swoich bałaganach - to jeszcze gorzej, w takim razie po co to trzymać. Ja mam poukładane, potrzebuję podstawkę do lampy taką czy inną, to otwieram szufladkę i mam. Pewne rzeczy będą leżeć nieruszone 20 lat, inne się przydadzą i braknie, nie wiadomo. Praktyka rzemieślnicza podpowiada, że rzeczy kupione na zapas to zwykle wydane niepotrzebnie pieniądze. Lepiej mieć nadmiar niż niedomiar, nie wyrzucać.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Wczoraj znalazłem takie urządzenie. Wygląda to na zasilacz AC, ale do czego konkretnie to nie wiem.
Wczoraj znalazłem takie urządzenie. Wygląda to na zasilacz AC, ale do czego konkretnie to nie wiem.
Ratujmy stare tranzystory!
- szalony
- moderator
Jest to zasilacz do podgrzewacza mieszanki oddechowej w jakimś archaicznym aparacie do narkozy produkcji Drägera, AMV to objętość oddechowa (Atemvolumen). Na wylocie stanowiska służącego do anestezji i ciągłej wentylacji mechanicznej pacjenta (kombajn respirator plus parowniki) znajduje się tzw. breathing manifold, w którym znajduje się podgrzewacz mieszanki oddechowej, która zwykle chłodzi się wskutek parowania do niej gazów znieczulających które są skroplone w butlach. Współczesnymi stanowiskami anestetycznymi są np. Dräger Fabius: https://www.draeger.com/pl_pl/Products/ ... GS-premium
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
- taipan3
- 1250...1874 posty
Szalony jestem po wrażeniem szczęka mi opadla i nie chce wrócić na swoją pozycję.
Aktualnie uzywam w pracy podwieszanych wysięgników do endoskopii produkcji tej firmy.
Masz wiedzę....
Aktualnie uzywam w pracy podwieszanych wysięgników do endoskopii produkcji tej firmy.
Masz wiedzę....
Całkowicie się zgdzamsalicjonał pisze: ↑pt, 9 czerwca 2023, 16:34 Nie jestem przesadnie rozrzutny, aby kupować części , które mogę mieć za darmo. Niektórzy mają, a kupują, bo nie mogą znaleźć w swoich bałaganach - to jeszcze gorzej, w takim razie po co to trzymać. Ja mam poukładane, potrzebuję podstawkę do lampy taką czy inną, to otwieram szufladkę i mam. Pewne rzeczy będą leżeć nieruszone 20 lat, inne się przydadzą i braknie, nie wiadomo. Praktyka rzemieślnicza podpowiada, że rzeczy kupione na zapas to zwykle wydane niepotrzebnie pieniądze. Lepiej mieć nadmiar niż niedomiar, nie wyrzucać.

Niestety, co do naszych ukochanych wiekowych urządzeń ostatnio nie mam szczęścia- znajduję jedynie sprzęt z dziejszych czasów i jak wspomniałem wcześniej, biorę praktycznie zawsze na części.
- disaster
- 1250...1874 posty
Godzina mojej pracy kosztuje x.
Jeśli część kosztuje x/10 to nie ma żadnego uzasadnienia zdobywanie jej inaczej niż poprzez zakup.
Jeśli część kosztuje x/10 to nie ma żadnego uzasadnienia zdobywanie jej inaczej niż poprzez zakup.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Oczywiście masz rację, ale wielu hobbystów budżet ma ograniczony (kieszonkowe od rodziców, niskie zarobki lub emerytura, czepialska żona)...
-
- 6250...9374 posty
Obyś się nie obudził z ręką w...śmieciach. Przez lata tak myślałem, radyja, TV (praktycznie tylko lampowe niekolorowe polskie) w ilości prawie setka, lampy oscyloskopowe( tu jednak ,,popuściłem pasa'', jestem fanem wszystkiego co świeci, zbierałem także oczka, nixie, IN-9.....), magnetofony, kilka adapterów...w pewnym momencie zawalone, że trudno przejść, 100m2 warsztatu, 40m2 piwnicy i w dwóch pokojach na poddaszu poutykane kolejne szpeja, o reakcji Żony nie wspomnę. Teraz na szczęście na elektrośmiecjach (odwiedzam jak wywalam kolejne ,,skarby'') ciekawych zabawek brak. Muszę teraz zgłosić, że oddam TV 55cali, matryca dobra, wchodzi w tryb serwisowy, potem kaplica, po odbiór (Warszawa) przyjeżdżają, zabierają...i co, mam dalej przez lata trzymać może komuś się przyda? Zastanów się co robisz puki czas.....Pozdrawiam.drunek pisze: ↑ndz, 6 sierpnia 2023, 22:08 Sam biorę co tylko się da i z czego tylko się da. Monitory, pralki, teelwizory - wszystko to skarbnice darmowych części w sporych ilościach. Ma to tez wadę - ilości są tak spore, że brakuje miejsca i w warsztacie, i w dwóch piwnicach… Ale cóż, lepsze to niż braki.
Nie chcę oczywiście krytykować, ale pragnę zwrócić uwagę na kilka kwestii:cirrostrato pisze: ↑pn, 7 sierpnia 2023, 07:35 [...]w pewnym momencie zawalone, że trudno przejść, 100m2 warsztatu, 40m2 piwnicy i w dwóch pokojach na poddaszu poutykane kolejne szpeja, o reakcji Żony nie wspomnę. Teraz na szczęście na elektrośmiecjach (odwiedzam jak wywalam kolejne ,,skarby'')[...]
a)Gęstość upakowania można zwiększyć piętrując "skarby"

b)Trzeba mieć określoną filozofię gromadzenia "skarbów"

c)Trzeba na sprawę patrzeć perspektywicznie (sic

Ad.a) Zastosowanie odpowiednich regałów pozwoliłoby prawdopodobnie zmieścić wszystko w 100 metrach kwadratowych pomieszczenia, które kiedyś u Ciebie widziałem. Wymaga to oczywiście pewnych nakładów, jak i pracochłonności.
Ad.b) Telewizory czy pralki to duże gabaryty. To istne gettery powierzchni... Dlatego ważne jest, aby mieć określoną filozofię zbierania, dostosowaną zresztą do powierzchni. O ile pamiętam, miałeś wypracowaną filozofię, ale chyba niewiele z niej zrealizowałeś... A szkoda. Idea uruchomienia po jednym, w dobrym stanie odbiorniku była bowiem warta pochwały najwyższej

Ad.c)Perspektywiczność, o jakiej wspominałem nie jest zdefiniowana jednoznacznie. Dam jednak pewien przykład. Oto przypuśćmy posiadasz żałosne, doczesne, podrdzewiałe tu i ówdzie szczątki "Lazuryta" w postaci płyty z połamanymi zespołami "Z" bez lamp. Wydawać by się mogło, że to bezużyteczny śmieć. A jednak, gdy przyjrzeć się bliżej, okaże się, że ten "śmieć" zawiera cenne podzespoły: diody germanowe, transformator TVL, dławik korekcji liniowości- nie do zdobycia...
-
- 6250...9374 posty
Płyt lazurytopodobnych (Z13, Z23 itp) mam kilka pudeł, na razie leżą. Alku, ja nie chce, aby kiedyś moi synowie czy wnuki klęli, że muszą wywalać po ojcu czy dziadku stosy śmieciowej elektroniki. Ale nie obawiaj się, mieszkasz blisko, jakby co dostaniesz stosy elektrośmieci z dostawą..........
-
- 2500...3124 posty
A to już sa groźby karalnecirrostrato pisze: ↑pn, 7 sierpnia 2023, 10:34 .......................... jakby co dostaniesz stosy elektrośmieci z dostawą..........

sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Możesz zrobić stosowny zapis testamentowy na moją rzecz, z zastrzeżeniem, że w razie niespełnienia woli będziesz straszył... z ekranu LCDcirrostrato pisze: ↑pn, 7 sierpnia 2023, 10:34 Płyt lazurytopodobnych (Z13, Z23 itp) mam kilka pudeł, na razie leżą. Alku, ja nie chce, aby kiedyś moi synowie czy wnuki klęli, że muszą wywalać po ojcu czy dziadku stosy śmieciowej elektroniki. Ale nie obawiaj się, mieszkasz blisko, jakby co dostaniesz stosy elektrośmieci z dostawą..........

Może dość nieprecyzyjnie się wyraziłem - nie zbieram oczywiście całych pralek czy wielkich telewizorów, rozbieram je na miejscu, przy śmietniku i biorę to, co potrzebne. Skoro przydatne części z pralki - grzałka, silnik, pompa, elektrozawór, płytka sterownika - mieszczą się w niewielkim pudełku, to nie ma najmniejszego sensu zbieranie całych pralek. Mniejsze rzeczy zabieram i rozbieram w warsztacie, po czym nieprzydatne resztki wyrzucam z powrotem na śmietnik. Tak czy inaczej, dzięki za przestrogęcirrostrato pisze: ↑pn, 7 sierpnia 2023, 07:35 Obyś się nie obudził z ręką w...śmieciach. Przez lata tak myślałem
-
- 6250...9374 posty
I co dalej, co oka mzik wychodzą kolejne modele pralek, te części będą psu na budę....ale zbieraj.....kilka lat temu podrzuciłem na Wolumen gratis, chyba potrzebującemu z triody, kilka silników 3 fazy 550-1,2kW (wszystkie nie wymagające przewijania, działające), przerzucił z mojego autka do swojego, nawet nie podziękował, podobnie z OS150, targałem 120km (na szczęście miałem prawie po drodze), nawet herbatą nie zostałem poczęstowany. Ile szpejów jeszcze leży u mnie po kątach sam nie wiem, jak się dokopuję i widzę, że przez lata zbędne, USUWAM. Parę TV lampowych (ostatnio Lazuryta 207 i Ametysta 104) odpaliłem ...i co dalej......Nieustająco pozdrawiam.drunek pisze: ↑pn, 7 sierpnia 2023, 11:27przydatne części z pralki - grzałka, silnik, pompa, elektrozawór, płytka sterownikacirrostrato pisze: ↑pn, 7 sierpnia 2023, 07:35 Obyś się nie obudził z ręką w...śmieciach. Przez lata tak myślałem
- disaster
- 1250...1874 posty
Moduły, płytki ze współczesnej elektroniki są bezwartościowe.
Procek ogólnego zastosowania z wbudowanym RAMem i ROMem. Cała wartość leży we wsadzie, ale większość jest obfuskowany...
Chyba, że ktoś jest pasjonatem jak na przykład ten Pan: https://www.youtube.com/watch?v=s7gMtZCzBj0
Życzę mu szybkiej monetyzacji kanału.
Procek ogólnego zastosowania z wbudowanym RAMem i ROMem. Cała wartość leży we wsadzie, ale większość jest obfuskowany...
Chyba, że ktoś jest pasjonatem jak na przykład ten Pan: https://www.youtube.com/watch?v=s7gMtZCzBj0
Życzę mu szybkiej monetyzacji kanału.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.