Pokrzywi albo nie... Zależy od lamp i ich odległości od pleksy.Szrot majster pisze: ↑ndz, 17 marca 2024, 00:38 A jak chcesz, by było ładnie, to żadna pleksa, bo od ciepła się pokrzywi(...)

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pokrzywi albo nie... Zależy od lamp i ich odległości od pleksy.Szrot majster pisze: ↑ndz, 17 marca 2024, 00:38 A jak chcesz, by było ładnie, to żadna pleksa, bo od ciepła się pokrzywi(...)
Najwcześniejsze wykonania nie miały nawet śladu metalizacji. Wersje metalizowane w bardzo niewielkiej ilości robił chyba tylko Telefunken, wszystkie jakie widziałem były wyprodukowane nie wcześniej niż w 1938 roku. AL4 była czasem używana do wzmacniaczy szerokopasmowych w sprzęcie pomiarowym, we wzmacniaczach antenowych, telewizorach. Możliwe, że wersja metalizowana powstała z myślą o takich zastosowaniach. Zresztą Telefunken miewał różne dziwne pomysły, bo o ile cel wprowadzenia metalizowanej AL4 można sobie jakoś tłumaczyć, o tyle metalizowana RGN2004 to już w ogóle zagadka.
Żarzenie prowadzone skrętką a środkowe wyprowadzenia uzwojeń żarzenie lamp sygnałowych połączone z masą, kable sygnałowe ekranowane, anodowr brane z odczepu środkowego uzwojenia żarzenia lampy prostowniczej w zasilaczu filtr CLC+ 3 filtry RC.
Ciekawe co wiadomo, wszystko można jeszcze kupić bez angażowania Chińczyka. Pozdrawiam.Szrot majster pisze: ↑pt, 2 sierpnia 2024, 22:23 jak największy udział elementów rosyjskich i RWPG, chińskich nie unikniesz ale to wiadomo
Z ciekawości spytam, pytanie do wszystkich kolegów, ile teraz bulicie za EF12 (nie mam i nie zanosi się abym kiedyś miał), ja stosuję EF6 (swego czasu syn załatwił trochę sprawnych używek) bo cena w sklepie w Kielcach https://sklep.lampyelektronowe.pl/?783,ef12-rft-nos z marszu zabiła by mojego ukochanego węża w kieszeni. Choć dziś mnie spokojnie stać ale.........prywyczka wtaraja natura.