Komputer 8-bitowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Komputer 8-bitowy
jedno mogę napisać;
zazdroszczę Ci samozaparcia i konsekwencji w działaniu.
zazdroszczę Ci samozaparcia i konsekwencji w działaniu.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Haha, chyba pierwszy raz ktoś mnie posądził o konsekwencję i samozaparcie!
Zabawy ciąg dalszy: oto mikrokomputer na bazie procesora 8085. Jest hardware'owo zgodny z poprzednim modelem na Z80 - pasują te same karty graficzne i rozszerzenia. Maszyna jest dość skromna, 2.5MHz, 4KB ROMu i 8KB RAMu.
Użyta kostka RAMu to 8464 która ma dwa piny Chip Select - jedną aktywną stanem wysokim, a drugą niskim. Dzięki temu dekodowanie adresu jest trywialne i nie wymaga zewnętrznych bramek. Linię A15 z procesora łączymy z CS, a linię IO/#M z #CS.
W komputerze tym nie ma dysku, zapisywanie i odczytywanie danych odbywa się przy użyciu nośnika akustycznego przy użyciu modemu MC1444x. Kupiłem nawet piękny magnetofon kasetowy w celu używania go z tą maszyną, pierwsze próby prowadzę jednak przy użyciu aplikacji rejestrującej dźwięk na komórkę.
Maszyna ma wzmacniacz akustyczny na LM386 i mały głośniczek. Wejście wzmacniacza jest połączone z pine SOD (czyli Tx) procesora, dzięki czemu głośniczek bzyczy za każdym razem kiedy procesor przesyła dane do modemu. Oprócz tego może też wydawać jednokanałowy dźwięk o dowolnej częstotliwości.
Jeśli chodzi o stronę programową, to sportowałem na ten komputer Tiny BASIC. Rozszerzyłem go o procedury obsługi modemu. Jego możliwości są jednak bardzo ograniczone w porównaniu z softwarem, który napisałem na moje komputery na Z80.
Zabawy ciąg dalszy: oto mikrokomputer na bazie procesora 8085. Jest hardware'owo zgodny z poprzednim modelem na Z80 - pasują te same karty graficzne i rozszerzenia. Maszyna jest dość skromna, 2.5MHz, 4KB ROMu i 8KB RAMu.
Użyta kostka RAMu to 8464 która ma dwa piny Chip Select - jedną aktywną stanem wysokim, a drugą niskim. Dzięki temu dekodowanie adresu jest trywialne i nie wymaga zewnętrznych bramek. Linię A15 z procesora łączymy z CS, a linię IO/#M z #CS.
W komputerze tym nie ma dysku, zapisywanie i odczytywanie danych odbywa się przy użyciu nośnika akustycznego przy użyciu modemu MC1444x. Kupiłem nawet piękny magnetofon kasetowy w celu używania go z tą maszyną, pierwsze próby prowadzę jednak przy użyciu aplikacji rejestrującej dźwięk na komórkę.
Maszyna ma wzmacniacz akustyczny na LM386 i mały głośniczek. Wejście wzmacniacza jest połączone z pine SOD (czyli Tx) procesora, dzięki czemu głośniczek bzyczy za każdym razem kiedy procesor przesyła dane do modemu. Oprócz tego może też wydawać jednokanałowy dźwięk o dowolnej częstotliwości.
Jeśli chodzi o stronę programową, to sportowałem na ten komputer Tiny BASIC. Rozszerzyłem go o procedury obsługi modemu. Jego możliwości są jednak bardzo ograniczone w porównaniu z softwarem, który napisałem na moje komputery na Z80.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Komputer działa także z magnetofonem jako pamięcią masową. Śmieci widoczne na ekranie poniżej programu to muzyka, która była wcześniej nagrana na kasecie.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Kapitalna sprawa! Jestem pod wielkim wrazeniem!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Śledziłem wątek 'z zapartym tchem'.
Ło Panie.... chapeau bas !
Ło Panie.... chapeau bas !
-
- 2500...3124 posty
Przegrzebując swoją literaturę dogrzebałem się do takiej pozycji.
Być może też ja masz.
Jeżeli nie a w spisie coś ciekawego znajdziesz to te kilka stron zawsze mogę spróbować z4eskanowac.
Być może też ja masz.
Jeżeli nie a w spisie coś ciekawego znajdziesz to te kilka stron zawsze mogę spróbować z4eskanowac.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
I jeszcze jedna pozycja
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- jethrotull
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
oczywiście oferta przeskanowania kilku stron dotyczy równiez tej drugiej pozycji.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Ta druga jest do kupienia, kolejne wydanie - coś ok 70 zeta.
Dysponuję skanem całej treści.
Ponad 17M, więc ew transfer na priv.
Pozdrawiam
Wiesław
Dysponuję skanem całej treści.
Ponad 17M, więc ew transfer na priv.
Pozdrawiam
Wiesław
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Czołem!
Miałem niestety ostatnio poważny wypadek, i pewnie miną miesiące zanim będę znowu mógł siedzieć przy biurku i lutować. Żeby podtrzymać zainteresowanie podrzucam więc kilka zdjęć pobocznego projektu, przy którym dłubałem w tle.
Jest to kompaktowy komputer na procesorze Z180. Jest on programowo zgodny z Z80, ale posiada wbudowane UARTy, MMU pozwalające na zaadresowanie do 1MB pamięci, timery i inne udogodnienia. Cały komputer dzięki temu mieści się na płytce 10x15cm. Charakterystyka:
- 512KB RAM (AS6C4008)
- 128KB ROM (28F001)
- interfejs PAL na układzie TellyMate
- docelowo będzie obsługiwać klawiaturę szeregową i karty Compact Flash.
Przy okazji: kilka dni temu, firma Zilog poinformowała, że po prawie 50-ciu latach przestaje przyjmować zamówienia na Z80
Miałem niestety ostatnio poważny wypadek, i pewnie miną miesiące zanim będę znowu mógł siedzieć przy biurku i lutować. Żeby podtrzymać zainteresowanie podrzucam więc kilka zdjęć pobocznego projektu, przy którym dłubałem w tle.
Jest to kompaktowy komputer na procesorze Z180. Jest on programowo zgodny z Z80, ale posiada wbudowane UARTy, MMU pozwalające na zaadresowanie do 1MB pamięci, timery i inne udogodnienia. Cały komputer dzięki temu mieści się na płytce 10x15cm. Charakterystyka:
- 512KB RAM (AS6C4008)
- 128KB ROM (28F001)
- interfejs PAL na układzie TellyMate
- docelowo będzie obsługiwać klawiaturę szeregową i karty Compact Flash.
Przy okazji: kilka dni temu, firma Zilog poinformowała, że po prawie 50-ciu latach przestaje przyjmować zamówienia na Z80

-
- 2500...3124 posty
Wracaj szybko do zdrowia.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
to jeszcze trzy pozycje w jakiś tam sposób związane z tematem.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/