Zbudował ktoś z was telewizor?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Zbudował ktoś z was telewizor?
http://danyk.cz/elmon.html
Ja przerobiłem trochę stopień końcowy odchylania. Zastosowałem układ wzmacniacza ze sprzężeniem katodowym na dwóch triodach. Jak znajdę schemat to go udostępnię.
Kilka ciekawych rozwiązań można znaleźć również tutaj: http://unimor.info/download/ksiazki/ols ... age_01.htm
Ja przerobiłem trochę stopień końcowy odchylania. Zastosowałem układ wzmacniacza ze sprzężeniem katodowym na dwóch triodach. Jak znajdę schemat to go udostępnię.
Kilka ciekawych rozwiązań można znaleźć również tutaj: http://unimor.info/download/ksiazki/ols ... age_01.htm
Nieco off top się zrobił.Dla informacji SzanKolegów w Breslau w akademikach była cała linia produkcyjna bo jeżdziło sie do Dzierzoniowa gdzie Diora sprzedawała za niewielkie pieniadze odrzutowce telewizyjne.Kineskopy zdobywało sie ze Stolicy.O dziwo te skaldaki z wybraków działały zupełnie dobrze ino koloru nie dawały.Cena takiego składaka to około 50 % nowego!Szły jak woda i bez gwarancji.
Pozdrawiam T
PS Takze radia ale mniej chodliwe były.
Pozdrawiam T
PS Takze radia ale mniej chodliwe były.
OK - fakt ciekawy temat walczyłem z takim tematem kilka lat temuMarcin K. pisze:Witam! Jestem bardzo ciekawy czy króryś z kolegów zbudował kiedykolwiek odbiornik telewizyjny, choćby najprostszy, czarno-biały? Zbudowanie radia nie jest już dla mnie magią ale telewizor?
Chciałbym abyście się podzielili ze mną wiedzą na ten temat...
Pozdrawiam!!!
i nadszedł taki czas ,,wolny,,że zrealizowałem ten śmieszny pomysł
i podzielę się nim . Czekały sobie na strychu dwa zapuszczone antyki
TV-Tesla ,Manes. z lat 1960 i nasz Neptun D 14" też z lat 70-tych i
podjąłem zwariowaną decyzję ,po renowacji 100% obudowy zainstalowałem
kineskop kolor A34EFU33X91 a pionowo płytę główną nową CE-03/D Curtis,chassis
bez lamp pozostało na swoim miejscu jako podstawa całej elektroniki.
Koszt tej operacji PCB Curtis ok 160 Pln kinaskop kilka Pln elektrośmieci pilot też
do tego kilka interesujących wieczorów montaz i uruchomienie.
Nie podejrzewałem jednego reakcji moich przyjaciól najpierw niedowierzanie że TO coś
ktoś w XXI wieku trzyma to-to wdomu - i po co a po włączeniu szok że to działa jak
normalny TV i jeszcze obraz jest ,,pomalowany,,
Reasumując warto było poświecić ten wolny czas , chętnym doradzę oraz pomogę
zdobyć PCB Curtis jest jeszcze kilkanaście szt. Infio na PW
Pozdr. życząc pozytywnego działania !!!
Hendryk
.
-
- 125...249 postów
Oj nie wiem, czy się spotkasz ze zrozumieniem na tym forum po takiej przeróbcedalnica pisze: zainstalowałem
kineskop kolor A34EFU33X91 a pionowo płytę główną nową CE-03/D Curtis,chassis
bez lamp pozostało na swoim miejscu jako podstawa całej elektroniki.

Poza tym taka przeróbka się nie liczy. Też kiedyś wmontowałem do Neptuna bodaj M257 płytę Loewe i działa to do dziś u mojej matki w sypialni, ale trudno to nazwać zbudowaniem telewizora... choć w sumie ja tak o sobie mówiłem, gdy popełniłem te przeróbkę w czasach szkoły średniej

-
- 6250...9374 posty
Bez przesady, tego dobra jest jeszcze na pęczki, nawet tu na forum ktoś darmo oddawał polskie TV a chętnego nie było, taki jest koniec wyeksploatowanego złomu.......chyba , że któryś zabytek ma trochę szczęścia.....
-
- 625...1249 postów
Niby tak. Tylko, że za 30-40 lat takiej działalności takiego dobra już może nie być wcale. Co gdyby prowokator, taki jak z tego wątku zrobił to samo z odbiornikiem Leningrad, czy KWN ? Mógłby przecież wstawić do skrzynki np. Elektrita Allegro chiński odbiornik radiowy o wartości kilku zł... Co byś wtedy powiedział kolego cirrostrato ?cirrostrato pisze:Bez przesady, tego dobra jest jeszcze na pęczki, nawet tu na forum ktoś darmo oddawał polskie TV a chętnego nie było, taki jest koniec wyeksploatowanego złomu.......chyba , że któryś zabytek ma trochę szczęścia.....
-
- 3125...6249 postów
A masz gdzie magazynować te dobra przez kolejne 30-40 lat?maciej_333 pisze:Tylko, że za 30-40 lat takiej działalności takiego dobra już może nie być wcale

-
- 6250...9374 posty
Miałem tego nie opisywać ale skoro prowokujecie http://allegro.pl/100-starych-odbiornik ... 04268.html byłem trzy dni temu, ś.p. dziadek serwisant zbierał, pozbywa się syn a na Allegro wystawia wnuczek, do jutra już zabawek nie będzie bo dom sprzedany. Kontener skarbów poszedł na elektroszrot, ja widziałem napełniany drugi (czterech ludzi zatrudnionych przy tej zabawie) ale na pewno kolejny obecnie jest dopełniany skarbami: kineskopy (niektóre nówki, telewizory polskie i nie tylko, radyj KILKASET (sporo Szarotek w ostatnim stadium rozkładu), lampy (w torbach, kartonach zbiorczych, luzem itp.) pokażą się na aukcjach ale DY86, EY86, PY88, wszystko NOS, mają małe szanse a używki w ogóle. Sam jestem ,,zbieraczem'' ale ilość skarbów, które tam zastałem budzi prawdziwe przerażenie, hala kilkaset metrów była by tym swobodnie zapełniona (po co komu np. ok. 200szt. nowych głośniczków chińskich, poszły do kontenera przy mnie), obiekt widziałem kilka lat temu i było tego wtedy jeszcze więcej.....Ja mam gdzie tocosieprzydasie trzymać, żona prawie spokojna ale ja sam się ograniczam, czasem nie biorę do ręki przydasia (często gratis) aby nie zagracać pomieszczeń.
-
- 3125...6249 postów
Byłem, widziałem, potwierdzam. Na miejscu kupującego nabyłbym ten dom wraz z tym dobytkiem. Sprzedałbym wszystko po złotówce za sztukę jak leci i.. dom byłby za darmo. Zastanawia mnie tylko, prawie stu letni dziadek nagromadził tyle współczesnej samochodówki??cirrostrato pisze: ale ilość skarbów, które tam zastałem budzi prawdziwe przerażenie,
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Koledzy co Wy za przeproszeniem porównujecie? To nie te lata, to nie ten sprzęt. Taki Manes to teraz naprawdę cukierek. Sam osobiście mam do wydania kilka (naście?) polskich telewizorów za Bóg zapłać, nie ma chętnego ale nie ma się co dziwować bo to późne lata 70-te, ostatnie lampowce. Obiecuje sobie że porozbieram na części ale jak na to patrzę to mi szkoda, niech leży bo jeść nie woła.
Ja rozumiem, że można nie wiedzieć co się posiada ale litości - jest internet! Kiedys można było nie wiedzieć że czegoś szkoda, zazwyczaj wszystkiego było szkoda - widzę po moim 82-letnim dziadku, trzyma wszystko co było i jest.
Ehhhhh.
PS. Osobiście sam chciałem założyć LCD do Fregaty... Ale ona prócz ładnej obudowy, reszta to totalny szrot. Generalnie wystrzegajmy się rozbebeszania czegoś co jest całe i rości możliwość uruchomienia.
Ja rozumiem, że można nie wiedzieć co się posiada ale litości - jest internet! Kiedys można było nie wiedzieć że czegoś szkoda, zazwyczaj wszystkiego było szkoda - widzę po moim 82-letnim dziadku, trzyma wszystko co było i jest.
Ehhhhh.
PS. Osobiście sam chciałem założyć LCD do Fregaty... Ale ona prócz ładnej obudowy, reszta to totalny szrot. Generalnie wystrzegajmy się rozbebeszania czegoś co jest całe i rości możliwość uruchomienia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- disaster
- 1250...1874 posty
Marcinie!
Ostatnimi czasy przez pond miesiąc próbowałem za darmo ożenić 3 telewizory lampowe.
Tutaj, na elektrodzie, na OLX i Allegro.
Po długich bojach poszły za symboliczną złotówkę, ale ogólnie miałem wrażenie że powinienem do nich jeszcze dopłacić.
Gdy będę miał następny raz taki problem, to po cichu wywiozę na elektrośmieci.
Raz - zrobię to wtedy kiedy będzie mi pasować, a dwa za jedną sztukę zgarnąłbym 15zł.
Podobnie jest z radiami.
Dzisiaj po pół roku od sprzedaży wreszcie pozbywam się jednego, bo kupujący zdecydował się na wysyłkę.
Pojutrze jak dobrze pójdzie, wreszcie pojawi się drugi kupujący, który nabył ode mnie radio półtora miesiąca temu.
Te pieniądze jakie się za to dostaje, absolutnie nie są warte pitolenia się z pakowaniem i wycieczek na pocztę.
Na szczęście po pół roku nierównego boju udało mi się wreszcie uporządkować jako tako swój stan posiadania i pozbyć się tego co mi wadziło, ale jak jeszcze w przyszłości coś mi będzie przeszkadzać, to wezmę siekierkę, a resztki wrzucę do kontenera.
Ostatnimi czasy przez pond miesiąc próbowałem za darmo ożenić 3 telewizory lampowe.
Tutaj, na elektrodzie, na OLX i Allegro.
Po długich bojach poszły za symboliczną złotówkę, ale ogólnie miałem wrażenie że powinienem do nich jeszcze dopłacić.
Gdy będę miał następny raz taki problem, to po cichu wywiozę na elektrośmieci.
Raz - zrobię to wtedy kiedy będzie mi pasować, a dwa za jedną sztukę zgarnąłbym 15zł.
Podobnie jest z radiami.
Dzisiaj po pół roku od sprzedaży wreszcie pozbywam się jednego, bo kupujący zdecydował się na wysyłkę.
Pojutrze jak dobrze pójdzie, wreszcie pojawi się drugi kupujący, który nabył ode mnie radio półtora miesiąca temu.
Te pieniądze jakie się za to dostaje, absolutnie nie są warte pitolenia się z pakowaniem i wycieczek na pocztę.
Na szczęście po pół roku nierównego boju udało mi się wreszcie uporządkować jako tako swój stan posiadania i pozbyć się tego co mi wadziło, ale jak jeszcze w przyszłości coś mi będzie przeszkadzać, to wezmę siekierkę, a resztki wrzucę do kontenera.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 3125...6249 postów
Też próbowałem ostatnio wydać kilka sztuk, co prawda współczesnych kineskopowych ok. 30" i du..a. A to gdyby obudowa była srebrna a nie czarna lub odwrotnie, a to bez dekodera?? W końcu jeden obżeniłem sąsiadowi ale musiałem połówkę postawić. Dobrze że chociaż dał się napić. Pozostałe jak kolega wyżej - siekierka i po zabiegu.