Japońskie wzmacniacze tranzystorowe z lat 80. i 90. oraz produkowane obecnie - porównanie parametrów i wykonania

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Japońskie wzmacniacze tranzystorowe z lat 80. i 90. oraz produkowane obecnie - porównanie parametrów i wykonania

Post autor: Romekd »

Czołem.
Krzysztof_M pisze: pn, 14 marca 2022, 21:42 Wyniki zniekształceń imponujące, z pewnością już na granicy możliwości pomiarowych.
Moja obecna konstrukcja lampowa to okolice THD+N=0,02 % ... :)
Wszystkie wyniki pomiarów tego modelu wzmacniacza firmy Technics okazały się bardzo dobre. Poziomy THD okazały się być bardzo niskie również dla innych częstotliwości. Poniżej wyniki dla częstotliwości leżącej w dolnej części pasma akustycznego, w tym przypadku przeprowadziłem je przy 30 Hz, zmierzone dla kilku poziomów mocy i obciążenia 8 Ω. Wypadły następująco:
THD_30Hz_100mW_8R.PNG
THD_30Hz_500mW_8R.PNG
THD_30Hz_1000mW_8R.PNG
THD_30Hz_5000mW_8R.PNG
THD_30Hz_10000mW_8R.PNG
THD_30Hz_20000mW_8R.PNG
THD_30Hz_50000mW_8R.PNG
THD_30Hz_100000mW_8R.PNG

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Japońskie wzmacniacze tranzystorowe z lat 80. i 90. oraz produkowane obecnie - porównanie parametrów i wykonania

Bardzo często na wielu forach dyskusyjnych znajdowałem (nie żebym je specjalnie szukał, po prostu było ich bardzo dużo... :wink: ) informacje o złym, płaskim i w ogóle tragicznym brzmieniu wzmacniaczy firmy Technics. W zamieszczonym na YT w kanale "Reduktor Szumu" 10 dni temu temu króciutkim filmiku, Pan Krzysztof przeprowadził własny ranking pięciu najgorszych jego zdaniem wzmacniaczy zintegrowanych na świecie. Pierwsze miejsce z tytułem najgorzej na świecie brzmiącego wzmacniacza otrzymał Technics, model SU-VZ320, produkowany w latach 90-tych poprzedniego wieku.
https://www.youtube.com/watch?v=Pf5zI-28pdU&t=726s

Brzmienie tego wzmacniacza, zdaniem Pana Krzysztofa przypomina pracę zużytej, samochodowej skrzyni biegów, opróżnionej z oleju i z wrzuconymi do środka drobnymi nakrętkami, a wysokie tony brzmią jak dźwięk upuszczanego z samochodowej opony powietrza i to z tego samego koła, dla każdego nagrania muzycznego. Poleciłem ten film kilku znajomym, którzy nadal są użytkownikami sprzętu Technics i byli oni zszokowani filmem.

By wzmacniacz brzmiał aż tak fatalnie, odtwarzając wysokie tony, w mierzonych parametrach dla tej części pasma akustycznego wyniki pomiarów urządzenia powinny wypaść naprawdę fatalnie, a wcale dla sprawdzanych przeze mnie urządzeń tej firmy takie nie wyszły :roll:

Poniżej zniekształcenia nieliniowe modelu SU-VX820 dla sygnału sinusoidalnego o częstotliwości 10 kHz. Moim zdaniem wyniki te są bardzo dobre i nie sugerują, że ze wzmacniaczem może coś być nie tak. Zresztą oceńcie to Koledzy sami. Oto te wyniki dla kilku poziomów mocy wyjściowej urządzenia:
THD_10kHz_100mW_8R.PNG
THD_10kHz_1000mW_8R.PNG
THD_10kHz_5000mW_8R.PNG
THD_10kHz_10000mW_8R.PNG
THD_10kHz_20000mW_8R.PNG

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Również pomiar zniekształceń intermodulacyjnych (IMD) nie wykazał, by wzmacniacz miał jakiś problem ze wzmacnianiem dwóch różnych sygnałów sinusoidalnych, nałożonych na siebie w typowym stosunku dla danego typu badania. Poniżej wyniki dla składowych o częstotliwościach 250 Hz i 8 kHz o wzajemnym stosunku amplitud 4:1 dla kilku poziomów mocy wyjściowej (wszystkie informacje umieściłem na wykresach).
1_IMD_0,25kHz_8kHz_100mW_8R.PNG
2_IMD_0,25kHz_8kHz_500mW_8R.PNG
3_IMD_0,25kHz_8kHz_1000mW_8R.PNG
4_IMD_0,25kHz_8kHz_5000mW_8R.PNG
5_IMD_0,25kHz_8kHz_10000mW_8R.PNG
6_IMD_0,25kHz_8kHz_20000mW_8R.PNG
7_IMD_0,25kHz_8kHz_50000mW_8R.PNG

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

I kolejny, dość trudny test, czyli pomiar zniekształceń intermodulacyjnych dla dwóch składowych sinusoidalnych o stosumku amplitud równym 1:1 i częstotliwościach 19 kHz i 20 kHz. Wyniki w mojej ocenie bardzo dobre.
1_IMD_19kHz_20kHz_100mW_8R.PNG
2_IMD_19kHz_20kHz_500mW_8R.PNG
3_IMD_19kHz_20kHz_1000mW_8R.PNG
4_IMD_19kHz_20kHz_5000mW_8R.PNG
5_IMD_19kHz_20kHz_10000mW_8R.PNG
6_IMD_19kHz_20kHz_20000mW_8R.PNG
7_IMD_19kHz_20kHz_50000mW_8R.PNG

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Najcięższe zarzuty, jakie były kierowane pod adresem sprzętu produkowanego przez firmę Technics stanowiły zarzut o strasznie nieprzyjemne zniekształcenia typu TIM (ostre nieprzyjemne brzmienie, okropne dla naszych uszu... :wink: ) wywołane jakoby przez zbyt wolne tory wzmacniaczy tej firmy. Tego typu zniekształcenia są bardzo łatwe do wykrycia przy użyciu karty pomiarowej i oprogramowania ARTA. Wykresy z tych pomiarów przedstawiają całkowite zniekształcenia dynamiczne wzmacniacza, oznaczane jako DIM, ale w tych zniekształceniach bardzo łatwo wyodrębnić te, które stanowią właśnie zniekształcenia typu TIM (stanowią one pewne składowe o ściśle określonych częstotliwościach, które kiedyś podawałem już na Forum). Dla dobrych wzmacniaczy stanowią one niewielki procent zniekształceń DIM, więc jeśli całkowite zniekształcenia dynamiczne DIM wypadają w testach nisko, to zniekształceń typu TIM praktycznie nie ma w ogóle. Karta bada poziomy zniekształceń DIM dla sygnału prostokątnego z nałożonym przebiegiem sinusoidalnym o stosunkowo niewielkiej amplitudzie. Tak przedstawiały się zniekształcenia dynamiczne dla testowanego modelu Technicsa przy kilku poziomach mocy wyjściowe:
DIM_500mW_8R.PNG
DIM_1000mW_8R.PNG
DIM_5000mW_8R.PNG
DIM_10000mW_8R.PNG
DIM_20000mW_8R.PNG
DIM_50000mW_8R.PNG
DIM_100000mW_8R.PNG

Pozdrawiam
Romek
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Jeśli wyniki pomiarów nie potwierdzają obiegowej opinii, to tym gorzej...dla wyników :D
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Romekd pisze: ndz, 18 grudnia 2022, 13:50

Brzmienie tego wzmacniacza, zdaniem Pana Krzysztofa przypomina pracę zużytej, samochodowej skrzyni biegów, opróżnionej z oleju i z wrzuconymi do środka drobnymi nakrętkami, a wysokie tony brzmią jak dźwięk upuszczanego z samochodowej opony powietrza i to z tego samego koła, dla każdego nagrania muzycznego. Poleciłem ten film kilku znajomym, którzy nadal są użytkownikami sprzętu Technics i byli oni zszokowani filmem.

Pewnie trafił na uszkodzony egzemplarz albo "uzdatniony" przez domorosłego audiofila-pseudoelektronika :(
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Romek, fajnie ze polemizujesz z opinia "pana Krzysztofa" (a to jakis guru jest?), w taki sposob ze koles nic o tym nie wie. Wrzuc mu chociaz linka pod pod filmem, bo jak na razie to z tych pomiarow wynika przede wszystkim taka rewelacja ze ktos w internecie nie ma racji. Niesamowite.
'All the stars in the north are dead now.'
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Romku, wiesz ze ja jestem przygłuchawy, max pasmo to 8kHz przy spadku 120dB czyli tak naprawdę głuchy a jednak jak sam wiesz kilka wzmacniaczy w życiu przerzuciłem w tym kilka techniksów i zgadzam się z opinią P.Krzysztofa na temat ich jakości. Wszystkie mnie drażniły, być może dlatego ze słuchałem ich zbyt głośno ale inne marki o mniejszej mocy np. Onkyo czy Yamaha brzmiały o wiele przyjemniej. A chyba o to chodzi by mieć przyjemność z odsłuchu ?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
LuC pisze: pn, 19 grudnia 2022, 06:44 Romek, fajnie ze polemizujesz z opinia "pana Krzysztofa" (a to jakis guru jest?), w taki sposob ze koles nic o tym nie wie. Wrzuc mu chociaz linka pod pod filmem, bo jak na razie to z tych pomiarow wynika przede wszystkim taka rewelacja ze ktos w internecie nie ma racji. Niesamowite.
To nie jest tylko opinia Pana Krzysztofa z kanału "Reduktor Szumu" na YT (wcześniej wymieniłem z Autorem kanału kilka maili). Problem polega na tym, że jest to opinia powszechna - w ciągu 10 dni film na YT obejrzało prawie 100 tysięcy osób, a w komentarzach wszyscy po obejrzeniu filmu twierdzą dokładnie to samo - wzmacniacze firmy Technics brzmią tragicznie. Spotkałem się nawet z opiniami, których autorzy twierdzili, że muzyka z tych sprzętów brzmi jak betoniarka, którą włączono wypełniając środek metalowym złomem. Nawet Boguś, który odezwał się w wątku jest tego dobitnym przykładem - można mieć duże problemy ze słuchem i nie słyszeć 2/3 pasma akustycznego, ale irytujące brzmienie Technicsa zawsze da się ostro we znaki i doprowadzi do szybkiego pozbycia się tego wyjątkowo marnego sprzętu. Czy sprzęt, który brzmi jak "zużyta skrzynia biegów, pełna nakrętek" w ogóle mógłby trafić do sprzedaży? Czy Pana zdaniem jest to możliwe? Podobną złą opinię na temat rzekomo wszystkich wyrobów Technicsa, z jakimi mieli styczność przeczytałem od kilkunastu użytkowników "Triody". Nie ciekawi Pana o co tu chodzi, skoro wyniki pomiarów tych pogardzanych przez większość melomanów urządzeń wypadają tak dobrze...? :shock:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Boguś pisze: pn, 19 grudnia 2022, 13:45 Romku, wiesz ze ja jestem przygłuchawy, max pasmo to 8kHz przy spadku 120dB czyli tak naprawdę głuchy a jednak jak sam wiesz kilka wzmacniaczy w życiu przerzuciłem w tym kilka techniksów i zgadzam się z opinią P.Krzysztofa na temat ich jakości. Wszystkie mnie drażniły, być może dlatego ze słuchałem ich zbyt głośno ale inne marki o mniejszej mocy np. Onkyo czy Yamaha brzmiały o wiele przyjemniej. A chyba o to chodzi by mieć przyjemność z odsłuchu ?
Boguś, wiem jakie masz od wielu lat problemy ze słuchem, współczuję :( Tym bardziej nie rozumiem w jaki sposób możesz tak bardzo źle oceniać wzmacniacz, który wielu moich znajomych używa do czasów obecnych, choć nie mają problemów ze słuchem. Może nie dowiedzieli się jeszcze z Internetu jak bardzo podły dźwięk wydaje z siebie to "paskudztwo". Jeden z zagorzałych przeciwników tej firmy w rozmowie ze mną posłużył się własnym przykładem, opowiadając mi, że gdy nabył wzmacniacz Technicsa, to jego włączenie denerwowało nawet jego głucho-niemą małżonkę, nie mówiąc o psie, który po uruchomieniu wzmacniacza warcząc wybiegał z pokoju...
Przecież w świetle uzyskanych przeze mnie wyników brzmi jak to jakaś masowa paranoja... :shock:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Romek, ja po prostu uwazam ze szkoda czasu i wysilku na prostowanie obiegowych mitow. Co do pytania jak to mozliwe ze wyniki swietne a opinie zle... to jest jak w tym dowcipie o wiernej i ladnej. Niemniej warto by bylo podlinkowac te wyniki facetowi, jesli sie czuje na silach niech sie odniesie. Jesli nie, coz, jak ktos nie jest w stanie uzasadnic swojej opinii, to nie warto jej komentowac...
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Radiowiec pisze: ndz, 18 grudnia 2022, 22:38 Jeśli wyniki pomiarów nie potwierdzają obiegowej opinii, to tym gorzej...dla wyników :D
No dokładnie, szczególnie że identyczne wyniki pomiarów tychże wzmacniaczy pokazało mi kilku znajomych, którzy również dysponują sprzętem pomiarowym i to lepszym niż mój... Można by z tego wyciągnąć wnioski, że jakikolwiek pomiar parametrów technicznych wzmacniaczy nie ma w ogóle sensu, a w biurze konstrukcyjnym powinno się zatrudniać nie inżynierów, a audiofilów, gdyż to oni najwięcej wiedzą o cechach takich produktów i wiedzą jak je poprawnie budować, używając do tego tylko audiofilskich podzespołów...

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

LuC pisze: pn, 19 grudnia 2022, 14:28 Romek, ja po prostu uwazam ze szkoda czasu i wysilku na prostowanie obiegowych mitow. Co do pytania jak to mozliwe ze wyniki swietne a opinie zle... to jest jak w tym dowcipie o wiernej i ladnej. Niemniej warto by bylo podlinkowac te wyniki facetowi, jesli sie czuje na silach niech sie odniesie. Jesli nie, coz, jak ktos nie jest w stanie uzasadnic swojej opinii, to nie warto jej komentowac...
Masz rację, napiszę do Pana Krzysztofa. Może w końcu dowiemy się o jakimś nowym i nieznanym dotychczas technicznym parametrze sprzętu, o wpływie którego jeszcze nic nie wiemy, a który wywiera decydujące znaczenie na odbiór muzyki...
Dodam jeszcze, że w domu używam kilkunastu różnych wzmacniaczy (w tym dwóch firmy Technics), a przez mój warsztat przeszło i zostało również dokładnie odsłuchanych, setki tego typu urządzeń (z urządzeniami Technicsa zetknąłem się jeszcze w szkole średniej, podziwiając podawane w ich specyfikacjach parametry i próbując je później usłyszeć...).

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Napisałem maila do Pana Krzysztofa z RS, podsyłając mu również linka do tego wątku. Odpisał mi, wyrażając opinię, że za bardzo złe brzmienie wzmacniaczy Technicsa odpowiadają zniekształcenia typu TIM... :shock: I co teraz?

Pozdrawiam
Romek
ODPOWIEDZ