Bardzo często na wielu forach dyskusyjnych znajdowałem (nie żebym je specjalnie szukał, po prostu było ich bardzo dużo...

) informacje o złym, płaskim i w ogóle tragicznym brzmieniu wzmacniaczy firmy Technics. W zamieszczonym na YT w kanale "Reduktor Szumu" 10 dni temu temu króciutkim filmiku, Pan Krzysztof przeprowadził własny ranking pięciu najgorszych jego zdaniem wzmacniaczy zintegrowanych na świecie. Pierwsze miejsce z tytułem najgorzej na świecie brzmiącego wzmacniacza otrzymał Technics, model SU-VZ320, produkowany w latach 90-tych poprzedniego wieku.
https://www.youtube.com/watch?v=Pf5zI-28pdU&t=726s
Brzmienie tego wzmacniacza, zdaniem Pana Krzysztofa przypomina pracę zużytej, samochodowej skrzyni biegów, opróżnionej z oleju i z wrzuconymi do środka drobnymi nakrętkami, a wysokie tony brzmią jak dźwięk upuszczanego z samochodowej opony powietrza i to z tego samego koła, dla każdego nagrania muzycznego. Poleciłem ten film kilku znajomym, którzy nadal są użytkownikami sprzętu Technics i byli oni zszokowani filmem.
By wzmacniacz brzmiał aż tak fatalnie, odtwarzając wysokie tony, w mierzonych parametrach dla tej części pasma akustycznego wyniki pomiarów urządzenia powinny wypaść naprawdę fatalnie, a wcale dla sprawdzanych przeze mnie urządzeń tej firmy takie nie wyszły
Poniżej zniekształcenia nieliniowe modelu SU-VX820 dla sygnału sinusoidalnego o częstotliwości 10 kHz. Moim zdaniem wyniki te są bardzo dobre i nie sugerują, że ze wzmacniaczem może coś być nie tak. Zresztą oceńcie to Koledzy sami. Oto te wyniki dla kilku poziomów mocy wyjściowej urządzenia:
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .