Zbudował ktoś z was telewizor?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
No nie wiem... Vela to specyficzny TV, tam poziom zasilasz napięciem raptem 10,8V. Dlatego też cewki H mają małą rezystancję, z pionem faktycznie nie ma problemu. Poziom działa tam bardziej prądem niż napięciem. Dlatego też BU407 (klucz H od Veli) jest też specyficzny, ma właśnie duży dopuszczalny Ic i małe Ucesat przy znacznym prądzie, np. BU508 w Veli zagrzeje się na śmierć. Moim zdaniem takie cewki, szczególnie poziome nie pasują do lampowego TV.
-
- 6250...9374 posty
Ja nie podpowiem gotowego rozwiązania,trzeba samemu pomyśleć.Chodzi mi o to ,że budowa poszczególnych kawałków odb.TV to kupa roboty i chyba lepiej wykorzystywać te ,,kawałki" z czegoś typowego,taniego i na wyciągnięcie ręki.Nawinięcie(najpierw obliczenie)filtrów pcz, potem strojenie(większość dyskutantów nie zdaje sobie sprawy z ogromu pracy).Twierdzę,że TV to jednak na kineskopie.Lampa oscyloskopowa ma jedną zaletę:mały obraz maskuje większość błędów strojenia, liniowości itd.Ale to zupełnie inna sprawa.
-
- 6250...9374 posty
Ja w temacie.Dostałem od Alka trochę części od TV i choć nie będę składaka robił oto moje przemyślenia.Płytka Z23(,,górna") i mamy selektor, gen. linii i ramki, trafo linii np.TVL30-31,cewki 110stopni(mam kilka),płytka Z13 :wzm wizji,pcz, różnicowa 6,5MHz,mcz,głowica ZTG+jakiś programator(na powiedzmy 16 kanałów).Jedyna zmiana :lampy serii E i trafo sieciowe(problem z PFL200 ale jeśli wzm. wizji na PCL84 to po problemie lub trafo sieciowe i PFL200 żarzona z trafa),kineskop 20cali(nawet NOS) do zdobycja.Konstrukcja modułowa,można Z23 podzielić i pobawić się np.własnego pomysłu gen. ramki,jakąś fajną podstawę wymodzić itd.,itd.Te TV ametystopodobne były jednak tak proste że trudno bardziej upraszczać.Na pewno wielu kolegów w latach 60-70-tych takie TV składali,początkowo dla zabawy a potem(stety-niestety?) dla zł...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Trudna do zdobycia podstawka i to, że 6,3V żarzenia nie uciągnie...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- jethrotull
- 3125...6249 postów
-
- 6250...9374 posty
Przecież ja kieruję temat na jak NAJSZYBSZE uruchomienie TV własnego,stąd ten(niezbyt ambitny)pomysł zastosowania gotowych płytek Z23 i Z13,tam są już wszystkie podstawki,filtry,itd.Lampy serii E i transformator sieciowy załatwia problem izolacji od sieci i pozwala(dodatkowe uzwojenie)na żarzenie PFL200.Przecież nie chcecie zrobić TV lepszego od byle kolora marketowego(bo to w zasadzie nierealne) tylko zrobić COŚ WłASNEGO.I nie chodzi o krytykowanie mojego kierunku myślenia bo ja tylko wytyczam pewien kierunek.
-
- 5...9 postów
-
- 6250...9374 posty
Mikroprocesor trafiłeś w sedno.Problem nie został określony co do założeń wstępnych:co chcą koledzy zrobić.TV odbierający jakoś tam czy do stałego oglądania.To drugie mało pociągające ,kolory tanie i ogólnie dostępne.TV niekolorowy z ekranem na lampie oscyloskopowej znudzi się prawie natychmiast(niewiele widać,długi czas poświaty),,,na piechotę" robienie pcz to kupa roboty i b.trudne strojenie zwłaszcza bez osprzętu pomiarowego.Uważam że trzeba by określić cel i dopiero temat rozwijać.A TV to koledzy na pewno kiedyś składali(niezbyt to ambitne więc się nie chwalą).Oczywiście budowa TV jako ,,sztuka dla sztuki" to bardzo kształcące zajęcie.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Znudzić się może i znudzi ale jaka satysfakcja! Ja jestem w martwym puncie, zrobiłem wzmacniacz wizji i separator (na PFL200 bo mam ich pół zrywki), pozostały generatory odchylania i zasilacz do lampy oscyloskopowej. Miałem robić multiwibratorki ale zrobię na tranzytronach, mniej lamp pójdzie. Nie ma czasu grzebać bo studia pochłaniają mnie do cna po całe dnie

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Re: Zbudował ktoś z was telewizor?
Odświeżam (nie wiem czy już gdzieś to było). Może się komuś przyda
(skany pochodzą z: "Odbiorniki telewizyjne" B.Urbański, rok wydania: 1963).

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Zbudował ktoś z was telewizor?
Znalazłem coś godnego uwagi. Myślę że to może działać! Tylko te pentody... Ja bym dał EF80 i PCF801/802 lub PCF82 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU