Wzmacniacz lampowy Retron-1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz lampowy Retron-1
To może pójść za ciosem i wywalić R5 i C15 {dla jednego kanał} ,zmniejszyć R4 i zwiększyć R5? {A najlepiej AF7 w układzie triody zastosować}. 

-
- 1875...2499 postów
Zmniejszenie Rk do 150 om w obu AL4 pomogło .
A jakiego basu dostał po tej wymianie dostał 

Konstrukcja na AF7/AL4 może coś się przyda do podpatrzenia. Tutaj Rk dla AL4 ma 160ohm
http://trioda.nazwa.pl/fonar/audio/proj ... 39/wzm.htm
Fakt, że kryształek jest odbiornikiem o najlepszych parametrach pasma - ale tu raczej nie poszalelielektron6 pisze: ↑sob, 23 lipca 2022, 16:39 Konstrukcja na AF7/AL4 może coś się przyda do podpatrzenia. Tutaj Rk dla AL4 ma 160ohm

-
- 1875...2499 postów
Myślę że udało się dopracować stopień na AF7 . Przester jak się pojawią to przy nagraniach o dużym poziomie głośności blisko max. głośności , niewielki ruch gałką i znika . A tak wzmacniacz gra przyjemnie.
Z tego co pamiętam to terminu Hi-Fi Amerykanie zaczęli używać już w 1947 początkowo w kontekście sprzętu kinowego . Wzmacniacz Wiliamsona powstał właśnie w 1947. To w tym czasie pojawiły się płyty mikrorowkowe na 33 i 45 RPM.Lisor pisze: ↑sob, 23 lipca 2022, 10:26 ... dobrego dźwięku to Kolega na transformatorach głośnikowych, pochodzących z odbiornika radiowego to Kolega raczej nie uzyska. To, co było dobre w latach minionych niekoniecznie się dzisiaj sprawdza. Inne były wtedy kryteria jakości. Zdaje się, że termin Hi-Fi powstał dekadę lub dwie później. Mam kilka radyjek z epoki i tylko te z lampą EL12 dają namiastkę miłego dźwięku. Późniejsze Konstrukcje na EL 84, EL 95 mimo zastosowania całej gamy głośników wysokotonowych grają przeciętnie... sugerowałbym zainwestowanie we współczesne TG lub zmianę napędu na EL12 + stosowne transformatory, np ze starego Grundinga z lat 50-tych.
... mimo wszystko osobiście radioodbiorników, nawet tgz. I klasy / była taka we wczesnym PRL-u i zapewne jeszcze wcześniej na zachodzie / do konstrukcji Wiliamsona nie porównywałbym. Do rzeczonego Hi-Fi w tamtym okresie, lata 50 i 60 miały się jak koń do koniaku.
A głośniki w radyjkach - jeszcze gorzej.
Jak dla mnie przyzwoicie grają radia z EL12 i głośnikami tgz. stadionowymi + wysokotonowe /ale nie piezoelektryczne/.
No, ale miłego słuchania życzę Koledze na tym co ma. Przecie to zabawa
.
A głośniki w radyjkach - jeszcze gorzej.
Jak dla mnie przyzwoicie grają radia z EL12 i głośnikami tgz. stadionowymi + wysokotonowe /ale nie piezoelektryczne/.
No, ale miłego słuchania życzę Koledze na tym co ma. Przecie to zabawa

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Mimo wszystko takie radyjko jak Saba Freiburg 15 na ELL80 (2x EL95) z połowy lat 60 - tych chciałbym mieć:) nie patrząc na normy Hifi...
Zdziwił byś się, i to raczej nie na plus... Radyjko gra przeciętnie a nawet zaryzykował bym stwierdzenie że paskudnie

W modelu 15 widzę jakby więcej głośników
http://www.ekki.bplaced.de/histe/radio/ ... burg15.htm
na stronach niemieckich radyjko jest mocno chwalone i ceny takiego kombajnu zaczynają się do 1500 euro. Czyżby wszyscy się mylili?
http://www.ekki.bplaced.de/histe/radio/ ... burg15.htm
na stronach niemieckich radyjko jest mocno chwalone i ceny takiego kombajnu zaczynają się do 1500 euro. Czyżby wszyscy się mylili?
Fakt , moja pomyłka miałem wszystkie modele Saby Fierburg-a i po wielu latach słuchania po prostu zbrzydły mi trochę

Tu moja Saba 15 co prawda nie Fierburg a Freunenstat sprawca pomyłki , w mojej ocenie grała słabo.
https://archiwum.allegro.pl/oferta/saba ... 10773.html
... a takie ? Jest na sprzedaż. Stan gabinetowy, 100 % orygiał. Osobiście mimo jego ustereofonicznienia wolę starsze konstrukcje na EL12

Mam też trzecią Sabę na EL84

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 1875...2499 postów
Pewnie tej z 56 .Lisor pisze: ↑pn, 25 lipca 2022, 06:45... a takie ? Jest na sprzedaż. Stan gabinetowy, 100 % orygiał. Osobiście mimo jego ustereofonicznienia wolę starsze konstrukcje na EL12.
DSC09923.JPG
DSC09926.JPG
Zgadnijcie, której wolę słuchać.
Mam też trzecią Sabę na EL84... i trzy duże Grundingi na zacnych lampach / EL12 /... oraz inne
.

Dzisiaj tata zaolejował mi obudowę oraz górne listewki olejem mineralnym do drewna . Wieczorem zamotuję uchwyty oraz przykleję listwy z warstwą opisową i właściwie to będzie koniec prac nad wzmacniaczem . Pozostanie zmierzyć separacje kanałów ( bo aż jestem pod wrażeniem sceny jaka tworzy się w czasie i to cichego słuchania ) i jeszcze tym razem bardziej dokładny pomiar pasma przenoszenia .
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Hej, możesz zrobic pare dokładnych zdjec swojej AF7? Od spodu tez. Mam jeden egzemplarz wygrzebany ze starej szopy , cały w smole i z urwanym „cyckiem” . Obszlifowalem szkło i dolulowalem kawałek drucika. Lampa działa. W układzie triody nie mikrofonuje.
-
- 1875...2499 postów
Pewnie , mogę Ci też zrobić zdjęcie AF7 Philipsa .Michal_Pol pisze: ↑wt, 26 lipca 2022, 16:25 Hej, możesz zrobic pare dokładnych zdjec swojej AF7? Od spodu tez. Mam jeden egzemplarz wygrzebany ze starej szopy , cały w smole i z urwanym „cyckiem” . Obszlifowalem szkło i dolulowalem kawałek drucika. Lampa działa. W układzie triody nie mikrofonuje.