Jak złozyć najprostszy oscyloskop lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Małe pole rozproszenia jest właśnie, gdy mamy mały prąd jałowy. Im prąd jałowy większy, tym większe pole rozproszenia. To dobry wyznacznik w warunkach amatorskich. Moje trafo do oscyloskopu (tranzystorowego) ma prąd jałowy 12,5mA. Na W.N. mam 400V AC. Jak pierwsze trafo miało 100mA prądu jałowego, to jakiekolwiek zaogniskowanie plamki było nie realne. Jak je przewinąłem to był 45mA, ale to i tak dużo za dużo.
P.S. Odradzam 8Ł029I. Ma małą czułość, 50V/cm dla Vertical. Jeszcze gorzej dla Horizontal.
P.S. Odradzam 8Ł029I. Ma małą czułość, 50V/cm dla Vertical. Jeszcze gorzej dla Horizontal.
-
- 6250...9374 posty
Maciek, niestety, ale dla mnie takie cudo jest jeszcze zbyt skomplikowane.maciej_333 pisze:Zacznij tak:
1) Nawiń trafo sieciowe. Jest to bardzo trudne jeśli chodzi o oscyloskop. Musi on mieć mały prąd jałowy (<15mA). Trzeba dać o 25% więcej drutu niż wynika to z przekroju rdzenia. Trafo od lampowego osc. powinno dać napięcie grzania: ~6,3V ; +300V dla końcówki odchylania ; np. +/-500V dla lampy osc.
2) Odchylanie zrób tak: weź dwie PFL200 (teraz są już tanie, nie to co kiedyś...). Na części L zrób końcowe odchylanie V i H. Wzmacniacz w klasie A z kompensacją dla górnych częstotliwości da Ci pasmo kilka MHz. Na F przedwzmacniacz. Na podstawie czasu zrób tak: F generator tranzytronowy, L końcówka H. Synchronizacja od anody lampy końcowej V. Powroty z S2 tranzytronu (trzeba będzie raczej dać jakiś wzmacniacz).
3) Lampa oscyloskopowa sterowana tak: anoda do jednej płytki, druga płytka do przesówu plamki.
4) W.N. z trafa sieciowego. Nawijasz coś tak 400V AC i gotowe.
Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
Jak byś mógł zamieścić ten schemat, byłbym wdzięcznyseventh pisze:Są dwa proste oscyloskopy w Fauście czy tam Klimczewskim, mogę wrzucić, chodzą głównie na ECF82.
13ŁN10 ? A to nie jest lampa pamiętająca do rejestracji przebiegów...Poza tym taka duża "trubka" będzie wymagać konkretnych napięć... Tam są jakieś elektrody do odczytu, miszeń (cel), takie dziwadło.. Raczej bym się rozejrzał za B6S1 B7S4, 8ŁO29I...

Co do lampy oscyloskopowej, to na taką się załapałem od kolegi z forum. Czyli jakie dać tam wysokie napięcie? Mam jeszcze jakaś bezimienną lampę oscyloskopową, ale ma pękniecie na bańce (dłuższa historia).
Widze, że coś jest w tym pamietaniu, bo któryś raz o tym czytam. Czy ktoś może mi wyjaśnic, na czym to polega?
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein
http://www.vintage-radio.info/heathkit/index.htm
http://www.raphnet.net/electronique/tub ... ope_en.php
http://www.raphnet.net/electronique/tub ... ope_en.php
- Załączniki
-
- Heathkit OM-1 Oscilloscope WW.part5.rar
- (152 KiB) Pobrany 140 razy
-
- Heathkit OM-1 Oscilloscope WW.part4.rar
- (585.94 KiB) Pobrany 123 razy
-
- Heathkit OM-1 Oscilloscope WW.part3.rar
- (585.94 KiB) Pobrany 108 razy
-
- Heathkit OM-1 Oscilloscope WW.part2.rar
- (585.94 KiB) Pobrany 132 razy
-
- Heathkit OM-1 Oscilloscope WW.part1.rar
- (585.94 KiB) Pobrany 232 razy
Powiedzcie mi jakie to ma znaczenie? Pamiętam że kiedyś w pewnym tekście też spotkałem się z określeniem że jakaś lampa oscyloskopowa jest mało czuła - czy nie można po prostu zbudować dla niej odpowiednio czułego wzmacniacza? Zaznaczam że jestem zupełnym laikiem więc może moje gdybanie jest bezsensowne.cirrostrato pisze:8łO29I dałem jako przykład z kapelusza(kiedyś popełniłem na niej oscyloskop/fakt,czułość lampy mała)ale inne,czulsze lampki oscyloskopowe jeszcze do załatwienia za kilkanaście PLN.
- jdubowski
- moderator
Mała czułość oznacza konieczność zapewnienia większej amplitudy napięć odchylających. Poza zwiększeniem wzmocnienia toru wymaga to większego napięcia zasilającego stopień końcowy.fugasi pisze: Pamiętam że kiedyś w pewnym tekście też spotkałem się z określeniem że jakaś lampa oscyloskopowa jest mało czuła - czy nie można po prostu zbudować dla niej odpowiednio czułego wzmacniacza?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Budowałem kiedyś oscyloskop na 8łO29, wprawdzie na krzemie. Czułość lampy, czyli płytek odch. X/Y mocno zależy od napięcia zasilającego lampę. Niskie napięcie, wysoka czułość płytek, ale plamka marna. Im wyższe napięcie, ogniskowanie się poprawia, ale i wiązka elektronów sztywnieje. Bardzo ważną sprawą jest ekran magnetyczny lampy
Władek
Władek
Czy ten ekran jest tak ważny?wladl pisze:Budowałem kiedyś oscyloskop na 8łO29, wprawdzie na krzemie. Czułość lampy, czyli płytek odch. X/Y mocno zależy od napięcia zasilającego lampę. Niskie napięcie, wysoka czułość płytek, ale plamka marna. Im wyższe napięcie, ogniskowanie się poprawia, ale i wiązka elektronów sztywnieje. Bardzo ważną sprawą jest ekran magnetyczny lampy
Władek
Zibi-czy mógłbyś wysłać mi te schematy na maila? Jakos nie mogę ich otworzyc

Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein
Dzięki za schemat, ale nie mam takich lamp. Poza tym już wybrałem, co będę budował. Teraz tylko czekać na lampę oscyloskopową.Zibi pisze:Wysłałem. Archiwum jest wieloczęściowe, ponieważ nie udało mi się wysłać pliku w całości. Trzeba ściągnąć wszystkie części do jednego folderu, otworzyć winrar-em plik part1 i wypakować pdf-a.
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein