Luźny cokół zabytkowej lampy

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Post autor: Alek »

Znajdę to i napiszę. :D
radar
25...49 postów
25...49 postów

Re: szkło wodne

Post autor: radar »

gsmok pisze:A czy ktoś może zna przepis na szkliwo ze szkła wodnego, o którym wspomina Alek w swoim poście.
Wg. "Na wszystko jest rada" S. Sękowskiego: :D

Wariant 1:

cement portlandzki 10g
mączka szklana 10g
lub sucha glinka 10g (tu niestety skład książki jest tak "precyzyjny", że nie wiadomo czy to "lub" dotyczy 2 mieszaniny, czy też ew. zastąpienia mączki szklanej glinką...)

Wariant 2:

mączka szklana 10g
kreda 10g

Rozrobić jedną z mieszanin (dokładnie przesianą!) na pastę w szkle wodnym. Co autor rozumie pod pojęciem "sucha glinka" nie wyjaśnia! :)

Wariant 3:

gips 100g
siarczan glinowo-potasowy (ałun) 7g

Mieszaninę rozrobić "na ciasto" w 10% wodnym roztworze kleju stolarskiego.

Osobiście używam silikonu, sprawdza się doskonale nawet przy "mocno pracującej" AZ1, biały faktycznie wygląda "nienaturalnie", na szczęście jest też bezbarwny. :D
Alek

Dokładnie o te przepisy mi się rozchodziło :D

Mączkę szklaną i kredę jest łatwo zdobyć. Ze szkłem wodnym także nie ma kłopotu. Chcąc otrzymać szary kit dodałbym nieco pyłu węglowego.
A jeśli chciałbym pomarańczowo-czerwony to dodałbym tlenku żelaza.

Przepisy Pana Sękowskiego mają jeden sęk- często nie wychodzą :(
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Niedawno kupiłem 6 lamp 6P45S i 2 z nich mają luźne "cycki", czyli wyprowadzenia anod. Czy distal będzie do tego dobry, czy to dla niego za wysoka temperatura?
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Nie wiem jak tram z wytrzymałością distalu ale te lampy się MOCNO grzeją :) więc daj im coś porządnego...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Skleiłem to na hermetic, czyli płyn do uszczelniania silników. Stosuję go w swojej jawce i jakoś się nie topi, więc powinno być dobrze.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Ciekawostka !!!
Znalazłem w internecie firmę JAC MUSIC z Niemiec, która sprzedaje produkt o nazwie:
TUBE BASE GLUE NR 1
czyli klej do cokołów lamp w cenie 7,54 euro.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze:Ciekawostka !!!
Znalazłem w internecie firmę JAC MUSIC z Niemiec, która sprzedaje produkt o nazwie:
TUBE BASE GLUE NR 1
czyli klej do cokołów lamp w cenie 7,54 euro.
Pewnie sami tego nie robią, tylko konfekcjonują coś normalnego - jakiś butapren lub coś, tyle, że ze kilka razy większą cenę :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

No cóż, tego niestety nie można wykluczyć :cry: .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Jasiu

Re: szkło wodne

Post autor: Jasiu »

Czołem.
gsmok pisze:A czy ktoś może zna przepis na szkliwo ze szkła wodnego, o którym wspomina Alek w swoim poście.
O ile dobrze pamiętam to drobno zmielona krzemionka rozrobiona na papkę ze szkłem wodnym. Nie przyjmuję na to 100% odpowiedzialności, lepiej wypróbować na czymś mniej cennym :-)

Natomiast według podręcznika wytwarzania lamp (dla zawodówki - Zdzisław Kleczko, "Lampy oświetleniowe i elektronowe") zwykle stosowany kit to:
Żywica fenolowo-formaldehydowa z plastyfikatorem (szelak, kalafonia), wypełniaczem (mączka mineralna) rozrobiona w alkoholu. Niektóre z tych żywic same utwardzają się na gorąco (rezol), inne wymagają dodatku utwardzacza (nowolakowe). IMO tylko ciekawostka, bo nie tytko skomplikowane, ale i jakość spoin w polskich lampach była niska - to ich achillesowa pięta.

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Ja bym rąk nie łamał-żywicę fenolowo-formaldehydową mogę mieć zrobioną za paręnaście minut :D
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Problem z G-807

Post autor: Kauczuk »

Piotrek pisze:Należy lutownicą i odsysaczką pozbyć się cyny w stykach cokoły i starannie, zapisując sobie oznaczenia wyprowadzeń lampy uzunąć cokól .
Mam 51 letnią G-807 z luźnym cokołem, próbuję go odczepić w/g przepisu kol. Piotrka, jednak po odessaniu cyny z nóżek cokół nie daje się zdjąć, mimo iż wszystkie wyprowadzenia lampy swobodnie przemieszczają się w nóżkach. Nie mam pomysłu co jeszcze może trzymać ten cokół, bo nie jest to kit, może ktoś z Was miał podobny problem?
Z góry dzięki za pomoc!
OTLamp

Re: Problem z G-807

Post autor: OTLamp »

Witam
Kauczuk pisze: Mam 51 letnią G-807 z luźnym cokołem, próbuję go odczepić w/g przepisu kol. Piotrka, jednak po odessaniu cyny z nóżek cokół nie daje się zdjąć, mimo iż wszystkie wyprowadzenia lampy swobodnie przemieszczają się w nóżkach. Nie mam pomysłu co jeszcze może trzymać ten cokół, bo nie jest to kit, może ktoś z Was miał podobny problem?
Z góry dzięki za pomoc!
Proponuję porządnie rozgrzać nóżki lutownicą i jeszcze raz odessać cynę odsysaczem.Często się zdarza, że druciki przemieszczają się swobodnie,ale mają na sobie kawałki cyny i się blokują w niektórych miejscach.Resztki cyny mogą też pozostać na wewnętrznych powierzchniach nóżek.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ