Obecność 50Hz w zasilaniu anodowym

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Nawet nie wiesz jak mnie cieszy, ze są jeszcze tacy ludzie :)

Kiedyś chyba wspominałem, że przez 3 lata siedziałem na AGH. Więcej nie dałem rady, właśnie dlatego że nie spotkałem tam nikogo, kto przejawiałby autentyczną fascynację tym co robi...
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Witam
Piotrze są jeszcze tzw. "radioci", ale w zaniku. Moje lata kiedy coś tam tworzyłem, a wtedy o wszystko było trudno, to lata czarno-białej telewizji. Z tamtych czasów mam do wykonania jeszcze parę "czarno-białych" rzeczy, a potem zajmę się "kolorowymi" z zastosowaniem m.in. obwodów drukowanych. Jeżeli bym postąpił inaczej, a mógłbym, to kiedyś w przyszłości nie darowałbym sobie tego lub musiałbym wrócić do jeszcze bardziej odległej przeszłości. Mam jeszcze kilku starszych od siebie kolegów co robią takie tam różne prace m.in. nawojowe, ale większość "spierniczała" i nic im się nie chce, zajęli się wynajdowaniem swoich ukrytych chorób. Na takie "hobby" nie warto tracić za wiele czasu i poświęcić, czy raczej przekreślić nabytych doświadczeń.
Jak kiedyś napisałem pasja która w nas tkwi czyni cuda i oddala wszelkie inne kłopoty gdzieś dalej, zapewne w tym i choroby.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

Na trzaski od lodówki czy zwarciówki jest sposób - włączyć przed wzmacniaczem filtr sieciowy z zasilacza impulsowego. Kompletnie nieaudiofilskie :) ale pomaga.
ODPOWIEDZ