PWL-ZDAP

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Boski Miszcz »

Alku a jakiego oleju używasz do tej pompy ??
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Boski Miszcz »

A jeszcze zapomniałem spytać i coś zasugerowac-może wystarczą połączenia gwintowane do rurek od próżni tylko że zamiast uszczelek gumowych,czy silkonowych zastosować ołowiane-stosuje się je w technice wysokich ciśnień,więc może i tu poprawią szczelność. A przejście z rurki do szkła możnaby było zrobić tak że metalowa rurka a w niej nasadzona rurka ze szkła ze szlifem a nasadzenie uszczelnione żywicą albo zalane ołowiem????
Taka mała sugestia z mojej strony :D
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Alek

Post autor: Alek »

Pierw odpowiem Vaultowi:
Szerokość przewodu próżniowego powinna być możliwe duża. Z pozoru wydawać się to może paradoksem, w praktyce jednak tylko odpowiednio szeroki przewód zapewnia dużą szybkość pompowania. Dzieje sie tak dlatego, że przy małych ciśneiniach cząsteczki gazów przeskakują ze ścianki na ściankę aż trafią do wylotu pompy. Im większa powierzchnia ścianki imy szybszy też proces pompowania- mniejsza liczba odbić.

Olejem pracującym w pompie dyfuzyjnej jest olej DC705, silikonowy. Temu chyba należy zawdzięczać, że układ dalej pracuje poprawnie.

Odnośnie przejścia metal-szkło. Ono tu istnieje i ma się dobrze. Powszechnie jako uszczlki do próżni wysokiej i ultrawysokiej stosuje się miedź.
Alek

Ponieważ układ pompowy wymaga teraz od operatora dużo uwagi, przeto chcę go zmodernizować, aby nadzór nad poprawnym przebiegiem pompowania przejęła elektronika. Przede wyszystkim nie wolno uruchomić zestawu przy braku wody chłodzącej. Skonstruowałem wiec prosty rotametr, który - w połączeniu z elektroniką- nie pozwoli na włączenie pompy dyfuzyjnej przy braku obiegu chłodzenia.
Załączniki
rotametr.jpg
Alek

Doświadczenie nauczyło mnie (podobnie jak lektura Groszkowskiego), że istnieje optimum mocy grzałki pomy dyfuzyjnej ze względu na osiąganą próżnię końcową. To nakłania mnie do wykonania regulacji fazowej mocy grzałki. :idea:
Alek

Jak już informowałem w innym wątku, pracuję nad próżniomierzem jonizacyjnym. Zdjęcie przedstawia próbny układ próżniomierza, bez automatyki i wzmacniacza pradu jonowego. Próżnię wskazuje czuły mikroamperomierz o zakresie 0-10 mikroamperów.
Czułosć sondy wynosi 20 uA/mTr*mA. Ponieważ prąd elektronowy sondy jest stabilizowany na poziomie 1 mA, toteż łatwo znaleźć z proporcji, że prądowi 0,6uA, wskazywanemu na mierniku odpowiada próżnia 3*10^-5 Tr-taka próżnia powinna panowac w zatopionej szklanej bańce sondy SJW2. Taką też próżnię wskazał próżniomierz PJ8, co dowodzi prawidłowego działania układu. Układ nie poprzedzony żadnym wzmacniaczem może pracować do 10^-5Tr, co odpowie prądowi 0,2uA na mierniku. Ponieważ docelowo próżniomierz ma mierzyć do ok 10^-10 Tr należy dołączyć wzmacniacz prądu jonowego. Wynik będzie wyświetlony na wyświetlaczu LCD.
Załączniki
PJ2006a.jpg
Alek

Powoli posuwa się naprzód sprawa próżniomierza. Na razie jeszcze bardzo okrojony program obsługuje to urządzenie.
Załączniki
próżniomierz jonizacyjny.jpg
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

OT: Skąd Alku wziąłeś taki piękny LCD? Szukałem i szukałem i nie mogę takiego zdobyć. Od pewnego czasu chciałem zrobić takie jedno urządzenie do kompa na uP no i szukam bajeranckiego LCD.
Alek

Ależ nie jest żadną tajemnicą, że takie bajeranckie LCD można kupić na Allegro :D
Alek

Uprzejmie donoszę, że stałem się posiadaczem zaworu dozującego :)
Należy wierzyć, że po pewnych modyfikacjach będzie możliwe dozowanie gazów szlachetnych np. do lamp nixie.
Załączniki
zawór dozujacy.jpg
Alek

Właśnie testuję próżniomierz w układzie próżniowym, w którym osiągane są próżnie 10^-10 Tr a nawet jeszcze lepiej :)
W tej chwili ciśnienie w tym układzie jest rzędu 5..6*10^-9 Tr.
Okazuje się, że mimo zastosowania prostego i taniego wzmacniacza prądu jonowego mój próżniomierz wykrywa jeszcze taką próżnię :)
Alek

Chcąc uruchomić pompę dyfuzyjną PDR2,5 jestem zmuszony dorobić jej przejściówkę z gwintu 1'' na coś innego. Wybór padł na szkło. Do elementu śrubunku 1'' dolutowałem jakieś urąbane przejscie metal-szkło. Na pewno nie ma dziury na palec, ale to, czy da się uszczelnić pozostaje wielką zagadką.
Załączniki
przejściówka.jpg
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Widzę Alku, że Twoje "próżniowe" posty zazwyczaj nie miewają odpowiedzi, mimo dużej liczby wyświetleń. Wniosek jest tylko jeden: Jesteś bezkonkurencyjny na Triodzie :). Niezwykłe są Twoje lampki Nixie - po prostu mistrzostwo świata. Do odważnych świat należy, a nie każdy miałby odwagę silić się na wypełnianie lampek neonem... Ty to zrobiłeś i Tobie się udało - chylę czoła :) Ja wogóle nie mam prawa trwierdzić że znam się dobrze na lampach, a już niemal wcale na próżni. Patrzę, i podziwiam, poprostu :) , nie siląc się na odzew. Chyba że w kwestii LCD. Niestety Kup Teraz wymaga pełnej rejestracji użytkownika a do tego potrzeba mieć 18 a nie 17 lat... :(
Alek

A nie myślałeś by np. rodziców zarejestrować :?:
Odnośnie lamp i próżni- moje umiejętności są jeszcze bardzo słabe :cry:
_idu

Post autor: _idu »

A jakie były rok temu?
Ponadto zważ, że ty w krótkim czasie musisz dokonać tego co trwało kilkadziesiąt lat. Pierwsze lampy to okres przed pierwszą wojną światową. Nowoczesne lampy to lata 40-te ..... To jest 30 lat. Nic dziwnego że postępy Twoich umiejętności też wymagają czasu.
ODPOWIEDZ