NRD-owskie "zdobycze" Hi-Fi

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: NRD-owskie "zdobycze" Hi-Fi

Post autor: Olkus »

ballasttube pisze: czw, 6 lutego 2025, 23:18 Może będę miał z drugiej strony Łaby mini wieżę AEG z CD, raczej z epoki jeszcze enerdowa.
Mógłby być też ewentualnie wzmacniacz małej mocy audio tranzystorowy bodaj Koerting.
Też z podobnej epoki.
Czy byłby ktoś z Kolegów się zaopiekować tylko po kosztach przesyłki? Wysyłka Pocztą Polską,
InPostem lub odbiór własny Trójmiasto.
Tu piszę, bo w grupie Oddam będzie za daleko od tematu postu, ale, jeżeli to konieczne
ze względów formalnych, to proszę to tam przenieść.
Pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek"b/t"
Wstępnie byłbym chętny, choć chętnie bym sprzęt zobaczył jeśli taka możliwość by była.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

ballasttube pisze: czw, 6 lutego 2025, 23:18 Może będę miał z drugiej strony Łaby mini wieżę AEG z CD, raczej z epoki jeszcze enerdowa.
Mógłby być też ewentualnie wzmacniacz małej mocy audio tranzystorowy bodaj Koerting.
Też z podobnej epoki.
Czy byłby ktoś z Kolegów się zaopiekować tylko po kosztach przesyłki? Wysyłka Pocztą Polską,
InPostem lub odbiór własny Trójmiasto.
Tu piszę, bo w grupie Oddam będzie za daleko od tematu postu, ale, jeżeli to konieczne
ze względów formalnych, to proszę to tam przenieść.
Pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek"b/t"
Gdyby jednak kolega Olkus zrezygnował to mogę wziąć tą min wieżę AEG. :D
Olkus pisze: pt, 7 lutego 2025, 11:22 Wstępnie byłbym chętny, choć chętnie bym sprzęt zobaczył jeśli taka możliwość by była.
Pozdrawiam,
A.
Tylko wiesz, że w celu zobaczenia sprzętu na żywo musiałbyś przyjechać do Trójmiasta :D. Chyba, że wystarczą Ci zdjęcia.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Oczywiście o zdjęcia mi chodziło :wink:

Pozdrawiam,
A.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Fotki da się zorganizować.
Jak nie przejdą tędy, to przez e-mail na
PRV.
Pozdrawiam Kolegów uprzejmie.
Jacek
'b/t"
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

PS: pojadę do miejsca składowania, niestety
trochę odległego od mego miejsca zamieszkania
i zrobię fotki.
Wstępnie: obudowy są jasne, prostopadlościenne
z logo AEG.

Wzmacniacz jest płaski, poziomy, też prostopadlościenny.
Gniazda ma DIN.

Przy okazji: czy byłby ktokolwiek chętny na gramofon,
nie polski i nie radziecki.

Pozdrawiam Kolegów,
Jacek"b/t"
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Gramofon to już zależy jaki - jeśli coś nieco wyższej klasy to chyba byłby chętny :wink:

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ja się piszę na gramofon :D
Wkładka MM na mocowanie 1/2 cala na śrubki, czy T4P?
Linearny czy klasyczny z ramieniem?
Ja mam ze 200kg(sic!) winyli.....cała skrzynia wojskowa, do tego ze 25-30kg wydań klubowych House/Trance z UK i Niemiec.
Wieżę AEG bym przygarnął, jeśli to jest sprzęt nie z Korei czy inny szajs.....segmentowa czy mini/midi a może taka z tyłem z tektury?
A do PROXIMY już wytrawiłem PCB, jutro będę kończył obsadzanie elementami i "odpalam", zagra, to pójdzie do radia.
Mam jeszcze inne radio z NRD, gdzie dekoder stereo jest ale z minusem na masie, mam też Amatora 3 Stereo z usterką dekodera(syczy, zniekształca wysokie tony- w mono radio gra ładnie), tam też wleci ten dekoder z minusem na masie.
Dziś mam mieć jakiś retro komputer z lat 90-tych, wieczorem pokażę, co to jest......ktoś mi załatwił w Grudziądzu(oby nie było tam akumulatora Ni-Cd VARTA, DALLAS nie problem, bo można podlutować dwa kabelki)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Powstał nowy dekoder stereo do PROXIMA,
PCB_DECODER.jpg
PCB drugi raz robiłem, poprzednio zwarcie zniszczyło dwie sztuki MC1310 ale to śmieciowy układ, jeszcze 14 sztuk tego mam a on z wysyłką grosze kosztuje 42zł za 20 sztuk, czyli 2zł za sztukę, przy takich cenach za scalak "zachodni" a w istocie stary A290D, to można się uczyć. :lol:
PCB zrobiona na "zdobycznej" drukarce laserowej RICOH.
Godzinę temu skończyłem, działa ale napięcia na wyprowadzeniach tranzystora na wyjściu audio coś "nie halo", mam tam BC550B, jeden był uwalony
USTERKA.jpg
Skubaniec zamienił się w diodę, teraz napięcia są OK.
Jutro wlatuje do radia i próba odsłuchowa, oryginał chyba wyciągnę, może Kolega zjawisko mi tego cudaka by zestroił?
Ja wolę nie tykać NRD-owskich rdzeni, których 45 lat nikt nie ruszał.
A PROXIMA i INTANA to chyba te same flaki w środku, PROXIMA to taka INTANA z ambifonią.
Dekodery z minusem na masie też wykonam, choćby do Amatora 3 stereo, gdzie UL1601 żyje swoim , komunistycznym życiem, wesoło trzeszcząc na sopranach i bez dostrojenia zaświecając kontrolkę.
Mam też tuner Koerting, już pokazywałem ten zestaw......zrobiłem bez filtrów i syczy oraz trzeszczy, oryginał był martwy
Mam też Koertinga z NRD czyli JUNIOR 5003 z pełnym CCIR.....siedzi tam jakaś prowizorka z pandemii przy piwie zrobiona, syczenie zalewa całą scenę.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Dziś radio dostało nowy dekoder stereo, montaż jakoś przypasował na tulejki gwintowane i istniejące otwory w chassis amplitunera.
PROXIMA.jpg
Nie mogłem dojść do ładu z kontrolką STEREO, dałem więc między minus dekodera a kolektor tranzystora BC327.
W tym celu położyłem nowe przewody a stare obciąłem, dekoder startuje niemal na każdej stacji, za wyjątkiem tych najsłabszych, nie ma szumów, "pykania", świstów czy innych "efektów", które generował stary SD 2.2.
Dekoder jest zasilany przez rezystor 100 omów 2W, muszę zdobyć kolumny z epoki NRD, które mają 4 omy i brzmią w stylu lat 60/70-tych, 8 omowe zabiorą sporo mocy a tu jest 6W na 4 omach.
Pytanie do Kolegi CHOPIN66.....możesz mi podesłać schemat dekodera z minusem na masie?
Czy to jest ten?
minus na masie_MC1310.png
To pójdzie do Amatora 3 stereo i Junior 5003 czyli zamiast LM317 zwora.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Cały wykaz dekoderów z rysem historycznym masz tutaj: http://funkhiller.de/stereofonie.html Stronka znana i lubiana; niestety dużo tekstu jest w postaci skanów, dla translatora trzeba by przepchnąć przez OCR.

Tak, 2.5 to moduł na A290D z minusem na masie.

W istocie, ten "MC1310" to oczywiście produkcja NRD, tylko już taka późna (marzec 1990) z oznakowaniem na eksport.
Szrot majster pisze: sob, 15 lutego 2025, 02:06 ...może Kolega zjawisko mi tego cudaka by zestroił?
Jeśli uważasz że zabawa z przesyłką w te i nazad jest tego warta to spoko.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
No to będzie śmietnik, niestety dziś nadawanie na FM to sieczka, której taki zabytek nie przetrawi.
A kwestia wyłączenia FM to raczej kwestia 20-50 lat, nawet bogata Norwegia zachowała prywatne koncesje i infrastrukturę UKF-FM w celu informowania ludności o zagrożeniach, nieważne czy z powodu zmian klimatu, czy wojny z Rosją.
Znaczy, że ponad 200 nadawców prywatnych musi przekazać rozgłośnie na żądanie państwa.
DAB+ nie sprawdza się w sytuacjach kryzysowych, system jest cyfrowy i odbiorniki delikatne a ta PROXIMA ma 45 lat i działa dalej, ciekawe ile lat wytrzyma mój Technisat DAB+, którego kupiłem za 30zł i od razu mikrostyki "tact switch" wszystkie do wymiany były.
Tak więc te różne złomy warto naprawić i zmodernizować, nawet jak Putina utłuką, to mamy zmiany klimatyczne
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Duża ilość elementów na płytce wynikła z potrzeby zastosowania filtrów aktywnych RC zamiast pasywnych LC tak jak w sprzęcie polskiej produkcji.
Szrot majster pisze: sob, 15 lutego 2025, 15:57No to będzie śmietnik, niestety dziś nadawanie na FM to sieczka, której taki zabytek nie przetrawi. A kwestia wyłączenia FM to raczej kwestia 20-50 lat
Ze względu na brak możliwości jednoczesnego nadawania cyfrowego i analogowego na UKF transmisja DAB+ okaże się prawdopodobnie ślepą uliczką w rozwoju radiofonii, a przy silnym rozwoju sieci bezprzewodowych np: 5G przyszłość będzie należała do radia internetowego...
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Kiedyś był DSR, potem występujący z analogiem system ADR.....ADR żył do końca TV analogowej z 19,2E czyli do 2012 roku.
DAB bez plusa się zestarzał zanim wszedł do użycia i niewiele lepszy DAB+ też już jest trupem.
5G OK ale w razie "W" tylko analogowy FM się sprawdzi.
Sieci 5G czy LTE cechuje podział pasma, więc nie powinno się dawać bezrobotnym pakietów 1000GB czy bez limitu, bo blokują całą sieć operatora.
Stacjonarnie przyszłością są światłowody, mobilny internet to 5G i LTE.
Ale niech sieci mobilne będą używane jako mobilne.....nie, że cała rodzina na zasiłkach popija piwo i pali papierosy przy oglądaniu Netflixa a ja nie mogę się nigdzie dodzwonić.
ODPOWIEDZ