Witam!slawekmod pisze: ↑pn, 20 stycznia 2025, 07:03 Nie mogę edtować poprzedniego wpisu (niestety)
Akurat dotyczy to zaśniedziałych styków. Jeżeli są posrebrzane to jest bardzo prosta metoda na przywrócenie ich do stanu idealnego. Tak robiłem z podstawkami nowalowymi (polskimi) Kupiłem je z całkowicie czarnymi stykami. Sposób jest prosty: do miski wkładamy folię aluminiową, sypiemy dwie łyżki stołowe soli (na 0,5L wody) , wlewamy gorącą wodę i kładziemy elementy tak żeby metal miał kontakt z folią aluminiową. Po 5-10 minutach czyścimy styki szczotką do zębów a następnie przemywamy izopropanolem i suszymy. Bardzo skuteczna metoda z praktycznie zerowym wysiłkiem.
Ja brudy z PRL-u czy rosyjskie czyściłem tym Zalewasz na 10 minut i ewentualnie ostrym pędzelkiem, tak czyściłem Magnovalowe podstawki rosyjskie pod PL500, jakoś nie wierzę. że sól wyczyści lepiej od chemii.
Wyczyścić trzeba nieraz wtyczki DIN czy końcówki elementów, których moczyć się nie powinno(wyświetlacze LED).....nawet całkiem czarne piny robiły się błyszczące po przetarciu wacikiem kosmetycznym