To zależy też od budowy bo generalnie przetwornice przepustowe (forward) wytwarzają mniej zakłóceń radioelektrycznych na wyjściu niż zaporowe (flyback). Tak więc mały zasilacz 12 V 1 A prawdopodobnie będzie mocniej "siał" niż zasilacz o mocy rzędu 200 W np: komputerowy.
LDO do żarzenia AL4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: LDO do żarzenia AL4
Witam
Ratujmy stare tranzystory!
Na długich falach żaden impulsowy nie zda egzaminu. Komputer stoi od OR 1 m i słychać go co kawałek na skali.
"Preskaler"
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Radio Malwa miało wbudowaną tranzystorową przetwornicę do wytwarzania napięcia anodowego z 6V z baterii/zasilacza.

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
Przetwornica pracowała poniżej 100kHz- użyto w niej tranzystora OC76 o ft=100kHz czyli nie miała szans dosięgnąć zakresu fal długich.Thereminator pisze: ↑śr, 6 listopada 2024, 15:40Radio Malwa miało wbudowaną tranzystorową przetwornicę do wytwarzania napięcia anodowego z 6V z baterii/zasilacza.![]()
Panie, kurde, a harmoniczne, mówi to panu coś?CHOPIN66 pisze: ↑śr, 6 listopada 2024, 17:17Przetwornica pracowała poniżej 100kHz- użyto w niej tranzystora OC76 o ft=100kHz czyli nie miała szans dosięgnąć zakresu fal długich.Thereminator pisze: ↑śr, 6 listopada 2024, 15:40Radio Malwa miało wbudowaną tranzystorową przetwornicę do wytwarzania napięcia anodowego z 6V z baterii/zasilacza.![]()
W ocenie jakości zasilacza w tym przypadku, nie sugeruj się niską ceną, jak pisałem, kupiłem sporo zasilaczy ze strony którą podałem, i wszystkie były renomowanych producentów, jak przykładowa "Delta" która robi zasilacze dla wielu wiodących producentów np. laptopów, po prostu firma zajmuje się upłynnieniami zbędnych zapasów i "leżaków" magazynowych, niektóre pozycje pojawiają się w ofercie i po wyczerpaniu zapasów znikają na zawsze z oferty.
- szalony
- moderator
Zasilacz impulsowy mam w swoim transceiverze Yaesu FT-897D który jest radiem typu shack in a box obsługującym pasma od 80m po 70cm, z emisjami SSB, FM, AM (na AM rzecz jasna nie nadaje). Jest to małe radio, a zasilacz impulsowy jest w środku. Tak samo, zasilacze impulsowe są w oscyloskopach i analizatorach widma, w tym w przyrządach firm takich jak Rohde&Schwarz, kosztujących do setek tysięcy PLN. Zasilacz liniowy widziałem chyba tylko w analizatorze audio Rohde&Schwarz UPL, przy czym był to wiekowy model, no i mówimy o urządzeniu mierzącym THD na poziomie rzędu -130dB. We współczesnym sprzęcie konsumenckim (nie licząc mikrofalówek i sprzętu domowego Hi-Fi) chyba nie występują już w ogóle zasilacze z transformatorem sieciowej częstotliwości. Zaczęły się również przebijać na rynek krótkofalarski, gdzie popularność zasilaczy liniowych 13,8V wynikała w dużej części z niechęci starych dziadków do zasilaczy impulsowych, oraz z problemów prostszych zasilaczy przy pracy ze skokowym obciążeniem, pewne konstrukcje SMPS bardzo nie lubią biegu jałowego.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Bardzo dobre przykłady, szczególnie współczesne oscyloskopy, żaden nie jest zasilany transformatorem, a przecież mają b. szerokie pasma i czułości np. 100uV/dz.
Mój przykład, to moja karta dźwiękowa EMU 0404USB, zasilana zasilaczem impulsowym 5V, a na płycie głównej ma jeszcze pięć przetwornic impulsowych, i przy tym poziom "noise floor" rzędu -120dB.
Mój przykład, to moja karta dźwiękowa EMU 0404USB, zasilana zasilaczem impulsowym 5V, a na płycie głównej ma jeszcze pięć przetwornic impulsowych, i przy tym poziom "noise floor" rzędu -120dB.
Czołem.
Potwierdzam wypowiedzi Kolegów. Mam na wyposażeniu pracowni analizator widma firmy Rohde&Schwarz, który (przy odpowiednich ustawieniach) pozwala obserwować sygnały w paśmie od 10 kHz do 3 GHz na poziomie -160 dB. Jest on zasilany przetwornicą impulsową. Kilka lat temu nie mogłem uwierzyć, że "ciacha" i bardzo mała przetwornica impulsowa 13,8 V/25 A do urządzeń łączności dla radioamatorów mojego kolegi krótkofalowca nie daje żadnych zauważalnych prążków w pasmach amatorskich, choć mój pierwszy zasilacz impulsowy do stacjonarnego radia CB dawał takie prążki co ok. 27 kHz (na takiej częstotliwości pracował zasilacz; próbowałem wtedy /lata 80-te/ stosować różne filtry, ale efekty i tak były dość marne...). Zarówno stary mój oscyloskop Hamega jak i nowe Rigola mają wbudowane przetwornice, czego w ogóle nie da się odczuć podczas korzystania z tych przyrządów.
Wcześniej miałem styczność z kilkoma starymi wzmacniaczami tranzystorowymi audio renomowanego producenta, w których zastosowano zasilacze impulsowe i one również pracowały całkiem poprawnie i cicho...
Pozdrawiam
Romek
Potwierdzam wypowiedzi Kolegów. Mam na wyposażeniu pracowni analizator widma firmy Rohde&Schwarz, który (przy odpowiednich ustawieniach) pozwala obserwować sygnały w paśmie od 10 kHz do 3 GHz na poziomie -160 dB. Jest on zasilany przetwornicą impulsową. Kilka lat temu nie mogłem uwierzyć, że "ciacha" i bardzo mała przetwornica impulsowa 13,8 V/25 A do urządzeń łączności dla radioamatorów mojego kolegi krótkofalowca nie daje żadnych zauważalnych prążków w pasmach amatorskich, choć mój pierwszy zasilacz impulsowy do stacjonarnego radia CB dawał takie prążki co ok. 27 kHz (na takiej częstotliwości pracował zasilacz; próbowałem wtedy /lata 80-te/ stosować różne filtry, ale efekty i tak były dość marne...). Zarówno stary mój oscyloskop Hamega jak i nowe Rigola mają wbudowane przetwornice, czego w ogóle nie da się odczuć podczas korzystania z tych przyrządów.
Wcześniej miałem styczność z kilkoma starymi wzmacniaczami tranzystorowymi audio renomowanego producenta, w których zastosowano zasilacze impulsowe i one również pracowały całkiem poprawnie i cicho...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Nie chcę już robić "off topic" w tym wątku, ale dla informacji, przykład zasilacza który podałem w swoim poście, jest produkcji Tajwańskiej firmy DVE, która na pewno nie jest "firmą krzak" https://www.deevan.com.tw/article.php?lang=en&tb=1
Jeszcze jedna uwaga dotycząca zasilania żarzenia lamp napięciem stałym ze stabilizatora LDO. Przy stosowaniu prostowania prądu mocnymi diodami Schottky'ego i filtrowaniu tego napięcia przy pomocy dużej pojemności kondensatorów elektrolitycznych o małym ESR, wartość skuteczna prądu pobieranego z transformatora może osiągać nawet dwukrotnie większą wartość niż będą pobierały podłączone do układu lampy z wyjścia napięcia stabilizowanego. Projektując transformator do takiego układu trzeba przyjąć nawet dwa razy większe prądy wyjściowe pobierane z uzwojenia żarzenia (wiąże się to z zastosowaniem grubszych drutów nawojowych) w stosunku do prądów grzejników katod (jeśli nie chcemy by "usmażył" się nam transformator...).
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
I już na koniec "off topic", myślę, że przede wszystkim wszystkie negatywne opinie o zakłócaniu przez przetwornice impulsowe, biorą się z dwóch źródeł, tandetne, zasilacze dodawane do różnych tanich gadżetów/zabawek/urządzeń z Azji, i z marketowych/tanich źródeł światła (żarówek LED).
Kiedyś kupiłem do auta "żarówki" H7 LED z Ali (wiem, nielegalne, ale świeciły zaje....fajnie
, i odcięcie cienia miały wzorcowe), które całkowicie "zablokowały" mi FM w radiu.
Kiedyś kupiłem do auta "żarówki" H7 LED z Ali (wiem, nielegalne, ale świeciły zaje....fajnie

Wszyscy Koledzy macie rację (częściowo). Zależy to jednak od czułości urządzeń (odbiorczych) i jakości filtracji przetwornic. W praktyce jednak otacza nas tak wiele zakłóceń, że trudno zlokalizować ich źródła. Każdy, kto próbował odbierać AM na falach długich, średnich lub nawet krótkich, spotkał się z tymi zakłóceniami, a szczególnie jest to uciążliwe w dużych miastach. Nawet w odbiornikach KF o wysokiej czułości, podczas nasłuchu bez modulowanej fali nośnej, jest podkład charakterystycznych szumów. Zakłócenia emituje prawie wszystko. Zaczynając od "żarówek" LED czy "rtęciówek" poprzez wszelkie urządzenia z zasilaczami impulsowymi nawet RTV w stanie uśpienia, w tym także komputerach wszelkiego gatunku. Oczywiście, że pogoń za obniżeniem kosztów produkcji sprzętów i brak należytej kontroli wprowadzanych na rynek sprzętów pozbawionych lub bardzo mocno uproszczonych filtrach przeciwzakłóceniowych, powoduje wzrost tych zakłóceń, ale, podobnie jak w OR lampowych w każdym prawie egzemplarzu da się wychwycić przydźwięk sieci tak w urządzeniach z zasilaczami impulsowymi, w większym czy mniejszym stopniu da się zauważyć zakłócenia. Zależy to jedynie od czułości urządzeń i wrażliwości użytkownika na te zakłócenia.
"Preskaler"
-
- 1875...2499 postów
Ta coś o tym wiemnamor pisze: ↑śr, 6 listopada 2024, 21:15 I już na koniec "off topic", myślę, że przede wszystkim wszystkie negatywne opinie o zakłócaniu przez przetwornice impulsowe, biorą się z dwóch źródeł, tandetne, zasilacze dodawane do różnych tanich gadżetów/zabawek/urządzeń z Azji, i z marketowych/tanich źródeł światła (żarówek LED).
Kiedyś kupiłem do auta "żarówki" H7 LED z Ali (wiem, nielegalne, ale świeciły zaje....fajnie, i odcięcie cienia miały wzorcowe), które całkowicie "zablokowały" mi FM w radiu.

-
- 1875...2499 postów
Więc tak transformator nie da rady prawdopodobnie dostarczyć 2x4A ( uzwojenie żarzenia jest symetryczne) prawdopodobnie kolega rysiekg nawijał je jako 2x4V 2x2A ma jeszcze sprawdzić w zeszycie. LDO wykorzystam więc do zasilenia opóźnienia napięcia anodowego i wtórnika w celu dopasowania poziomu z DAC. Pobierany prąd będzie niewielki a na żarzeniu EF12K mam ok.1,6A zapasu. AL4 będą żarzone prądem zmiennym tak jak jest.