LDO do żarzenia AL4

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: LDO do żarzenia AL4

Post autor: AZ12 »

Witam
Preskaler pisze: śr, 6 listopada 2024, 09:04 Impulsowy zasilacz zda egzamin ale nie we wszystkich przypadkach. Nie nadaje się do odbiorników radiowych AM bo, niestety "sieje" zakłócenia. W wzmacniaczach akustycznych powinien być ok.
To zależy też od budowy bo generalnie przetwornice przepustowe (forward) wytwarzają mniej zakłóceń radioelektrycznych na wyjściu niż zaporowe (flyback). Tak więc mały zasilacz 12 V 1 A prawdopodobnie będzie mocniej "siał" niż zasilacz o mocy rzędu 200 W np: komputerowy.
Ratujmy stare tranzystory!
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Preskaler »

Na długich falach żaden impulsowy nie zda egzaminu. Komputer stoi od OR 1 m i słychać go co kawałek na skali.
"Preskaler"
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Preskaler pisze: śr, 6 listopada 2024, 13:13 Na długich falach żaden impulsowy nie zda egzaminu. Komputer stoi od OR 1 m i słychać go co kawałek na skali.
Radio Malwa miało wbudowaną tranzystorową przetwornicę do wytwarzania napięcia anodowego z 6V z baterii/zasilacza. 8)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Thereminator pisze: śr, 6 listopada 2024, 15:40
Preskaler pisze: śr, 6 listopada 2024, 13:13 Na długich falach żaden impulsowy nie zda egzaminu. Komputer stoi od OR 1 m i słychać go co kawałek na skali.
Radio Malwa miało wbudowaną tranzystorową przetwornicę do wytwarzania napięcia anodowego z 6V z baterii/zasilacza. 8)
Przetwornica pracowała poniżej 100kHz- użyto w niej tranzystora OC76 o ft=100kHz czyli nie miała szans dosięgnąć zakresu fal długich.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

CHOPIN66 pisze: śr, 6 listopada 2024, 17:17
Thereminator pisze: śr, 6 listopada 2024, 15:40
Przetwornica pracowała poniżej 100kHz- użyto w niej tranzystora OC76 o ft=100kHz czyli nie miała szans dosięgnąć zakresu fal długich.
Panie, kurde, a harmoniczne, mówi to panu coś?
namor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: namor »

elektron6 pisze: wt, 5 listopada 2024, 21:36 Nie jest to problem ale takie rozwiazanie nie jest jakos praktykowane...do tego zasilacz za 11 zł...cóz na pewno będzie niezawodne. Czy standardowe trafo jez az tak drogie aby nie mozna było go zastosować?
W ocenie jakości zasilacza w tym przypadku, nie sugeruj się niską ceną, jak pisałem, kupiłem sporo zasilaczy ze strony którą podałem, i wszystkie były renomowanych producentów, jak przykładowa "Delta" która robi zasilacze dla wielu wiodących producentów np. laptopów, po prostu firma zajmuje się upłynnieniami zbędnych zapasów i "leżaków" magazynowych, niektóre pozycje pojawiają się w ofercie i po wyczerpaniu zapasów znikają na zawsze z oferty.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Preskaler pisze: śr, 6 listopada 2024, 09:04 Impulsowy zasilacz zda egzamin ale nie we wszystkich przypadkach. Nie nadaje się do odbiorników radiowych AM bo, niestety "sieje" zakłócenia. W wzmacniaczach akustycznych powinien być ok.
Zasilacz impulsowy mam w swoim transceiverze Yaesu FT-897D który jest radiem typu shack in a box obsługującym pasma od 80m po 70cm, z emisjami SSB, FM, AM (na AM rzecz jasna nie nadaje). Jest to małe radio, a zasilacz impulsowy jest w środku. Tak samo, zasilacze impulsowe są w oscyloskopach i analizatorach widma, w tym w przyrządach firm takich jak Rohde&Schwarz, kosztujących do setek tysięcy PLN. Zasilacz liniowy widziałem chyba tylko w analizatorze audio Rohde&Schwarz UPL, przy czym był to wiekowy model, no i mówimy o urządzeniu mierzącym THD na poziomie rzędu -130dB. We współczesnym sprzęcie konsumenckim (nie licząc mikrofalówek i sprzętu domowego Hi-Fi) chyba nie występują już w ogóle zasilacze z transformatorem sieciowej częstotliwości. Zaczęły się również przebijać na rynek krótkofalarski, gdzie popularność zasilaczy liniowych 13,8V wynikała w dużej części z niechęci starych dziadków do zasilaczy impulsowych, oraz z problemów prostszych zasilaczy przy pracy ze skokowym obciążeniem, pewne konstrukcje SMPS bardzo nie lubią biegu jałowego.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
namor
250...374 postów
250...374 postów

Bardzo dobre przykłady, szczególnie współczesne oscyloskopy, żaden nie jest zasilany transformatorem, a przecież mają b. szerokie pasma i czułości np. 100uV/dz.
Mój przykład, to moja karta dźwiękowa EMU 0404USB, zasilana zasilaczem impulsowym 5V, a na płycie głównej ma jeszcze pięć przetwornic impulsowych, i przy tym poziom "noise floor" rzędu -120dB.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Potwierdzam wypowiedzi Kolegów. Mam na wyposażeniu pracowni analizator widma firmy Rohde&Schwarz, który (przy odpowiednich ustawieniach) pozwala obserwować sygnały w paśmie od 10 kHz do 3 GHz na poziomie -160 dB. Jest on zasilany przetwornicą impulsową. Kilka lat temu nie mogłem uwierzyć, że "ciacha" i bardzo mała przetwornica impulsowa 13,8 V/25 A do urządzeń łączności dla radioamatorów mojego kolegi krótkofalowca nie daje żadnych zauważalnych prążków w pasmach amatorskich, choć mój pierwszy zasilacz impulsowy do stacjonarnego radia CB dawał takie prążki co ok. 27 kHz (na takiej częstotliwości pracował zasilacz; próbowałem wtedy /lata 80-te/ stosować różne filtry, ale efekty i tak były dość marne...). Zarówno stary mój oscyloskop Hamega jak i nowe Rigola mają wbudowane przetwornice, czego w ogóle nie da się odczuć podczas korzystania z tych przyrządów.
Wcześniej miałem styczność z kilkoma starymi wzmacniaczami tranzystorowymi audio renomowanego producenta, w których zastosowano zasilacze impulsowe i one również pracowały całkiem poprawnie i cicho...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
namor
250...374 postów
250...374 postów

Nie chcę już robić "off topic" w tym wątku, ale dla informacji, przykład zasilacza który podałem w swoim poście, jest produkcji Tajwańskiej firmy DVE, która na pewno nie jest "firmą krzak" https://www.deevan.com.tw/article.php?lang=en&tb=1
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Jeszcze jedna uwaga dotycząca zasilania żarzenia lamp napięciem stałym ze stabilizatora LDO. Przy stosowaniu prostowania prądu mocnymi diodami Schottky'ego i filtrowaniu tego napięcia przy pomocy dużej pojemności kondensatorów elektrolitycznych o małym ESR, wartość skuteczna prądu pobieranego z transformatora może osiągać nawet dwukrotnie większą wartość niż będą pobierały podłączone do układu lampy z wyjścia napięcia stabilizowanego. Projektując transformator do takiego układu trzeba przyjąć nawet dwa razy większe prądy wyjściowe pobierane z uzwojenia żarzenia (wiąże się to z zastosowaniem grubszych drutów nawojowych) w stosunku do prądów grzejników katod (jeśli nie chcemy by "usmażył" się nam transformator...).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
namor
250...374 postów
250...374 postów

I już na koniec "off topic", myślę, że przede wszystkim wszystkie negatywne opinie o zakłócaniu przez przetwornice impulsowe, biorą się z dwóch źródeł, tandetne, zasilacze dodawane do różnych tanich gadżetów/zabawek/urządzeń z Azji, i z marketowych/tanich źródeł światła (żarówek LED).
Kiedyś kupiłem do auta "żarówki" H7 LED z Ali (wiem, nielegalne, ale świeciły zaje....fajnie :wink: , i odcięcie cienia miały wzorcowe), które całkowicie "zablokowały" mi FM w radiu.
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Preskaler »

Wszyscy Koledzy macie rację (częściowo). Zależy to jednak od czułości urządzeń (odbiorczych) i jakości filtracji przetwornic. W praktyce jednak otacza nas tak wiele zakłóceń, że trudno zlokalizować ich źródła. Każdy, kto próbował odbierać AM na falach długich, średnich lub nawet krótkich, spotkał się z tymi zakłóceniami, a szczególnie jest to uciążliwe w dużych miastach. Nawet w odbiornikach KF o wysokiej czułości, podczas nasłuchu bez modulowanej fali nośnej, jest podkład charakterystycznych szumów. Zakłócenia emituje prawie wszystko. Zaczynając od "żarówek" LED czy "rtęciówek" poprzez wszelkie urządzenia z zasilaczami impulsowymi nawet RTV w stanie uśpienia, w tym także komputerach wszelkiego gatunku. Oczywiście, że pogoń za obniżeniem kosztów produkcji sprzętów i brak należytej kontroli wprowadzanych na rynek sprzętów pozbawionych lub bardzo mocno uproszczonych filtrach przeciwzakłóceniowych, powoduje wzrost tych zakłóceń, ale, podobnie jak w OR lampowych w każdym prawie egzemplarzu da się wychwycić przydźwięk sieci tak w urządzeniach z zasilaczami impulsowymi, w większym czy mniejszym stopniu da się zauważyć zakłócenia. Zależy to jedynie od czułości urządzeń i wrażliwości użytkownika na te zakłócenia.
"Preskaler"
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

namor pisze: śr, 6 listopada 2024, 21:15 I już na koniec "off topic", myślę, że przede wszystkim wszystkie negatywne opinie o zakłócaniu przez przetwornice impulsowe, biorą się z dwóch źródeł, tandetne, zasilacze dodawane do różnych tanich gadżetów/zabawek/urządzeń z Azji, i z marketowych/tanich źródeł światła (żarówek LED).
Kiedyś kupiłem do auta "żarówki" H7 LED z Ali (wiem, nielegalne, ale świeciły zaje....fajnie :wink: , i odcięcie cienia miały wzorcowe), które całkowicie "zablokowały" mi FM w radiu.
Ta coś o tym wiem :lol: :lol: przez zasilacz od routera WiFi, drukarki, ba nawet tak markowego Imaca antena musiała wylądować za oknem i nagłe wszystkie stacje na UKF z pełną siłą sygnału i w czystym stereo.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Więc tak transformator nie da rady prawdopodobnie dostarczyć 2x4A ( uzwojenie żarzenia jest symetryczne) prawdopodobnie kolega rysiekg nawijał je jako 2x4V 2x2A ma jeszcze sprawdzić w zeszycie. LDO wykorzystam więc do zasilenia opóźnienia napięcia anodowego i wtórnika w celu dopasowania poziomu z DAC. Pobierany prąd będzie niewielki a na żarzeniu EF12K mam ok.1,6A zapasu. AL4 będą żarzone prądem zmiennym tak jak jest.
ODPOWIEDZ