Groty Elwik
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Groty Elwik
Czy groty zintegrowane z grzałką są aż taką rewelacją? Mogę sobie wyobrazić że mają lepszą przewodność cieplną bo nie ma pustek między grzałką i grotem. Pewnie są też cieńsze, dlatego bezwładność też jest mniejsza no i kontrola temperatury lepsza. W jakiej temperaturze lutujecie?
Ja mam stację ERSA RDS 80 i nie mam większych zastrzeżeń. Co prawda temperaturę mam ustawioną na około 300 stopni ale nie zauważyłem żeby coś się z grotami niedobrego działo. Mam 4 groty od 15 lat, których używam zamiennie, w zależności od tego co mam lutować...
Ja mam stację ERSA RDS 80 i nie mam większych zastrzeżeń. Co prawda temperaturę mam ustawioną na około 300 stopni ale nie zauważyłem żeby coś się z grotami niedobrego działo. Mam 4 groty od 15 lat, których używam zamiennie, w zależności od tego co mam lutować...
-
- 375...499 postów
Tutaj filmik Louisa, niestety tylko po angielsku:
https://www.youtube.com/live/WrHAXlXcZF ... 5B7h6DnN6u
https://www.youtube.com/live/WrHAXlXcZF ... 5B7h6DnN6u
OK, dzięki!
Może kiedyś... Trochę jednak standardy się zmieniły przez ostatnie lata. Tymczasem będę tkwił w stylu retro

Może kiedyś... Trochę jednak standardy się zmieniły przez ostatnie lata. Tymczasem będę tkwił w stylu retro

Wszystko to prawda, dodatkową zaletą jest b. mała odległość od końca grota do miejsca trzymania uchwytu (ok. 45-50 mm), taką lutownicą posługuje się tak precyzyjnie jak np. długopisem.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja też miałem kilka lat 900M, aż odkryłem T-12, różnica jest jak między rowerem "Ukraina", co nigdy smaru nie widział, a nowym rowerem za 20000zł, tudzież między Trabantem a Toyotą Prius na przykład.....czyli nie ma porównania.
Kiedyś wymieniałem "tact switche" w radyjku DAB+/FM Technisat(kupiłem za 30zł, ktoś miał ciężką łapę i wszystkie przyciski pozarywał)
Cyna bez ołowiu, jeszcze nie miałem T-12, tylko Zhaoxin na 900M....trzeba było użyć lutownicy transformatorowej na mocy 75W, żeby te cholerne switche wyciągnąć, a płytka jednowarstwowa , papierowa. Nie wiem po jakiego grzyba nowa 900M.
https://allegro.pl/oferta/lutownica-z-r ... 2413460055
Zasilacz 24V 5-10A to na tony na Allegro, 19-20V od laptopa jak najbardziej się nadaje, a taki wielu ma, zresztą u pijaczków , na "śmieciach" , taki zasilacz za 10zł idzie wyrwać, ja mam z 10 sztuk.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Do wylutowywania elementów z bezołowiowych lutów wystarczy przyłożyć podczas grzania lutu kawałek zwykłej cyny ołowiowej, w wyniku czego powstanie stop o niższej temperaturze topnienia. (Trochę lapidarnie opisałem, ale chyba wystarczajaco jasno.)Szrot majster pisze: ↑sob, 27 stycznia 2024, 21:45 Cyna bez ołowiu, (...)trzeba było użyć lutownicy transformatorowej na mocy 75W, żeby te cholerne switche wyciągnąć
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jeżeli ktoś rozważa zakup stacji lutowniczej T-12, to polecam kupić w wersji BEZ WBUDOWANEGO zasilacza np. taką: https://pl.aliexpress.com/item/10050031 ... 6833.pic_6 , lub KSGER (mam obie),
dlaczego taką? Za różnicę w cenie (w stosunku do tej z wbudowanym) można dokupić np. groty, ale najważniejsze, że można ją bezpiecznie zasilić napięciem 28V, co to daje? MOC!
Na grotach Ksger, przy zasilaniu 24V miałem pobór prądu przez stację 2,6A, czyli moc 62W, przy 28V prąd 3,2A czyli moc prawie 90W!
Stacja pracuje tak od prawie 2 lat zasilana starym zasilaczem laptopowym 19V/6,3A (który zalegał w "przydasiach") dokupiłem na portalu przetwornicę step-up można np. taką za 18zł tytuł aukcji "Przetwornica DC-DC 150W 10A/ 12-35V STEP-UP".
Napięcie przyjąłem 28V aby mieć margines bezpieczeństwa, mosfet sterujący grzałką ma Umax 30V, to samo nap. max 30V ma stabilizator liniowy zasilający elektronikę.
Polecam takie rozwiązanie, bo to wyzwala cały potencjał tkwiący w systemie grotów t12.
Chińczycy opisują swoje stacje T12 jako 75W, ale ich groty chyba mają wyższy opór grzałki niż oryginały HAKKO (twórcy systemu T-12), bo na kilku różnych grotach mierzyłem pobór prądu (przy 24V) i na żadnym moc pobierana nie przekroczyła 65W, po podniesieniu napięcia zasilania moc stacji zbliża się do JBC.
dlaczego taką? Za różnicę w cenie (w stosunku do tej z wbudowanym) można dokupić np. groty, ale najważniejsze, że można ją bezpiecznie zasilić napięciem 28V, co to daje? MOC!
Na grotach Ksger, przy zasilaniu 24V miałem pobór prądu przez stację 2,6A, czyli moc 62W, przy 28V prąd 3,2A czyli moc prawie 90W!
Stacja pracuje tak od prawie 2 lat zasilana starym zasilaczem laptopowym 19V/6,3A (który zalegał w "przydasiach") dokupiłem na portalu przetwornicę step-up można np. taką za 18zł tytuł aukcji "Przetwornica DC-DC 150W 10A/ 12-35V STEP-UP".
Napięcie przyjąłem 28V aby mieć margines bezpieczeństwa, mosfet sterujący grzałką ma Umax 30V, to samo nap. max 30V ma stabilizator liniowy zasilający elektronikę.
Polecam takie rozwiązanie, bo to wyzwala cały potencjał tkwiący w systemie grotów t12.
Chińczycy opisują swoje stacje T12 jako 75W, ale ich groty chyba mają wyższy opór grzałki niż oryginały HAKKO (twórcy systemu T-12), bo na kilku różnych grotach mierzyłem pobór prądu (przy 24V) i na żadnym moc pobierana nie przekroczyła 65W, po podniesieniu napięcia zasilania moc stacji zbliża się do JBC.
Oj widzę, że o tym już pisałem, zapomniałem
(a edytować nadal nie można, chociaż główny sprawca tej zmiany zniknął z forum
)

- taipan3
- 1250...1874 posty
Nanor twój link nie otwiera się ...
Koledzy jak prawidłowo pobielić groty, powiem tak jak były pobielone fabrycznie działo to całkiem nieźle. Jak miałem to zrobić samemu cyna nie chciała spłynąć
Koledzy jak prawidłowo pobielić groty, powiem tak jak były pobielone fabrycznie działo to całkiem nieźle. Jak miałem to zrobić samemu cyna nie chciała spłynąć
Byłem kiedyś w firmie Elwik, właściciel wtedy pokazał cały proces technologiczny.
Na rdzeń miedziany grota jest nakładany warstwę żelaza drogą chemiczną (żelazowanie) i potem warstwa cyny.
Jeżeli nie tylko cyna, ale i pod spodem warstwa żelaza uległa korozji, to raczej nie ma szans na uratowania tych grotów.
Można naturalnie usunąć to wszystko drobnym papierem ściernym "do żywego" w tym przypadku do rdzeni miedzianej, będzie można też to pobielić cyną, ale żywot takiego grota będzie niewielka względem nie uszkodzonego.
Na rdzeń miedziany grota jest nakładany warstwę żelaza drogą chemiczną (żelazowanie) i potem warstwa cyny.
Jeżeli nie tylko cyna, ale i pod spodem warstwa żelaza uległa korozji, to raczej nie ma szans na uratowania tych grotów.
Można naturalnie usunąć to wszystko drobnym papierem ściernym "do żywego" w tym przypadku do rdzeni miedzianej, będzie można też to pobielić cyną, ale żywot takiego grota będzie niewielka względem nie uszkodzonego.
Üdv
Macska
Macska
faktycznie ścieżka dostępu zniknęła, może ta utrzyma się dłużej https://pl.aliexpress.com/item/1005003171173081.html?
Ja używam aktywatora Wellera, na groty Wellera działa, groty Elwik mają podobną budowę.
- Krzysztof_M
- 500...624 posty
Po jakim czasie musisz to wymienić? Jaka jest żywotność tego aktywatora grotów?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
To zależy jak intensywnie go używasz, myślę że z 20szt grotów z takiego
pojemniczka da radę. Ja kupiłem 2 szt dwa lata temu, jedno zużyłem a
drugie w użyciu. Ja obecnie już zbyt dużo nie lutuję
pojemniczka da radę. Ja kupiłem 2 szt dwa lata temu, jedno zużyłem a
drugie w użyciu. Ja obecnie już zbyt dużo nie lutuję