To odpowiednik ECC84 z siatką w jednej triodzie połączoną z ekranem - przewidzianą do pracy w układzie ze wspólną siatką. Zastosowanie, kaskody w.cz. i można ją zastosować w przykładowym odwracaczu, pamiętając o wybraniu odpowiednich triod.
painlust pisze: ↑sob, 14 października 2023, 14:53
Już wiem, że diody na 200V o mocy nawet 5W są w sprzedaży. Pytanie jak zbudowałeś zasilacz dla tych PCL805? Jedna dioda (pakiet) wspólny dla kilku siatek G2 czy każda swój pakiet?
5 sztuk po 33V/0.5W. Z tym, że musiałem zbić znacznie więcej napięcia niż Ty.
Dzisiaj wreszcie po kilku latach odpaliłem swój miernik lamp... Potestowałem wszystkie 16 sztuk PL84 i tak jak myślałem większość z nich to śmieci. katalogowo przy Ua=Ug2=170V i Ug1=-12,5V sprawna lampa powinna dawać 70mA prądu anodowego. Większość lamp przy tych parametrach miała poniżej 50% czyli 35mA. Do dalszych testów przeszło tylko 6 lamp z pradami powyżej 45mA. Dzisiaj odbieram diody zenera na 200V i jutro odpalę końcówkę. Czeka mnie też przemierzenie wszystkich ECC85 jakie mam.
No chyba dioda ma ograniczać napięcie do swojego znamionowego. Czyli jak wpakujesz w szereg diodę 200V to utnie 200V. Ja chciałem uciąć około 169V i faktycznie tyle mniej-wiecej mi te 5x33V ucina.
Od kilku dni walczę z inverterem. Jedna połówka mi nie działa. Nie mam pojęcia dlaczego... Układ prosty jak cep... wymieniłem już wszystkie elementy oprócz podstawki... Chyba rozlutuję wszystko i polutuje na nowo... wymienię też podstawkę. Może nawet dzisiaj to uda mi się zrobić. Moja frustracja sięga zenitu. Miałem dziś ochotę rzucić tym układem o glebę i podeptać.