Kolumny - problem

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Boguś pisze:dlaczego?
Bo inaczej przy różnicy w rezonansach poszczególnych głośników, która zawsze wystąpi w mniejszym lub większym stopniu, efekty będą dość niekorzystne.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Bo inaczej przy różnicy w rezonansach poszczególnych głośników, która zawsze wystąpi w mniejszym lub większym stopniu, efekty będą dość niekorzystne.
a przy połaczeniu równoległym te róznice nie wystapią?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Oczywiście, że wystąpią, ale zamiast uwypuklenia zostaną stłumione.
Mam się rozpisywać?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Mam się rozpisywać?
Oczywiscie , przeciez lepiej wiedzieć wiecej niz mniej. Chociaż ja osobiście nie zauważyłem w mojej konstrukcji jakichś negatywnych zjawisk, a podłączałem i tak i tak i w końcu zostawiłem połaczenie szeregowe, fakt że musiałem tak zrobic bo tego typu głosników 15 omowych niema, a kolumny musiały byc 8 omowe.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

W dużym skrócie wygląda to następująco:
Zakładam, że wzmacniacz ma niską rezystancję wyjściową.

Jeżeli głośniki są połączone równolegle, to rezonans jest tłumiony przez Rw wzmacniacza. Ponadto głośniki "nie widzą" się nawzajem.

Natomiast przy połączeniu szeregowym przy rezonansie jednego z głośników praktycznie całe napięcie odkłada się na nim, co powoduje wiadome efekty. Drugi głośnik w tym momencie prawie nie jest zasilany.
Dodatkowe problemy powstają kiedy obydwa głośniki pracują na wpólną obudowę, a zazwyczaj tak właśnie jest. Wtedy przy rezonansie jednego drugi robi mu za membranę bierną, wszystko jest połączone elektrycznie i ogólnie mamy bałagan nie z tej ziemi...
Ostatnio zmieniony ndz, 23 kwietnia 2006, 20:45 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: jakosek »

Co do TVM'a to polecam stronke http://empire.com.pl/glosnik.htm 8) nie żeby to jakaś reklama była ale tu jest chyba najtaniej w Polsce :wink:
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

Witam,
Mam malutki problemik- w monitorkach na pewno bedą ARN150 ale nie umiem się zdecydować pomiędzy wysokotonowcem tesli a vifą :(
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

dsrecordss pisze:Witam,
Mam malutki problemik- w monitorkach na pewno bedą ARN150 ale nie umiem się zdecydować pomiędzy wysokotonowcem tesli a vifą :(
A cena nie ułatwia decyzji?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Piotrze to dlaczego w "eltronach" zawsze łaczyli szeregowo głosniki w jednej kolumnie aby uzyskac 8 om, skoro to jest niewłasciwe rozwiazanie?. Przeciez mogli dać z powodzeniem głosniki, w tym wypadku GDS30/30 /15 om a tego nie robili, jakie tu dasz wytłumaczenie . a przecież w zespołach gitarowych chodzi o jak największą sprawność. Zreszta wymieniałem w eltronach na 15 omowe łacząc je równolegle ,i nie tylko ja, ale i gitarzysci nie widzieli róznicy
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

Witam,
Mogę kupić głośniki VIfa TC 20SD05-06 za 40zł więc różnica niewielka- pytanie czy warto
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

No cóż trzeba by spytać producenta....
Problem wychodzi tylko w miejscu rezonansu mechanicznego głośników, jeżeli pracujesz poza tym pasmem, to nie zauważysz różnicy.
Ale sprawa jest innego typu, zauważ, że często występują różnice w parametrach głośników tego samego typu lecz o innej impedancji. Producenci idą wtedy na kompromis. Dają głośnik "łatwiejszy" w obudowaniu, godząc się na pewne pogorszenie właściwości elektrycznych.
Tak więc wymiana głośbników w takim wypadku nie tylko nie spowoduje poprawy, ale może pogorszyć właściwości całego zespołu.
Inna sprawa, że dwa połączone równolegle głośniki 15R nie dają 8R a dwie połączone 4 dają 8, A dla ewentualnej zwrotnicy to już jest różnica.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

........tyle tylko, ze w eltronach zwrotnicy niema. Drążę ten temat bo teoria to jedno, a praktyka pokazuje zupełnie co innego. Zostawmy już gitarowce, miałem swojego czasu kolumny sharpa( chyba ?), nazwy juz nie pamietam, typu zamknietego, i cóż, kolumna 8 ohm a środku dwa głosniki 4 omowe połaczone szeregowo. I to nie pierwszy przypadek ze własnie stosuja połaczenie szeregowe. Pytac producenta? bezsens, i tak nie odpowie :(. Jednak jak widać, teoria o rezonansach nie bardzo się pokrywa z tym co robią.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

:arrow: Boguś
Przy głośnikach do gitary naprawdę nie ma problemu, bo zazwyczaj nie wykorzystujesz okolic rezonansu mechanicznego.
Istotnie - głośniki tego samego typu, lecz o różnych impedancjach znamionowych mocno różnią się parametrami, szczególnie w okolicach rezonansu. Dlatego jestem zmuszony stosować głośniki 8ohm, chociaż 4ohm pasowałyby mi znacznie bardziej. niestety wpakowanie dwóch równolegle nie wchodzi w grę :(

ps. Teoria to jedno, a w praktyce często trzeba wybrać jakiś kompromis, szczególnie jeżeli sprzęt ma być uniwersalny. Cóż, życie to sztuka wyboru...
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

No a Pan Witort wręcz poleca aby stosować głosniki rózniace sie rezonansem , ma to według niego, wyrównywac charakterystyke zespołu? Ja wiem że zycie to nie bajka i praw natury sie nie przeskoczy, jak coś ma brzęczeć, to brzęczeć będzie, tylko zastanawia mnie dlaczego tak wiele zespołów z dwoma głosnikami jest łączona wbrew teorii.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Boguś pisze:No a Pan Witort wręcz poleca aby stosować głosniki rózniace sie rezonansem
Tenże sam pan mówi "niskotonowe wyłącznie równolegle".
W obu przypadkach ma rację.
ODPOWIEDZ