Jak zaprojektować dobry przełącznik zakresów?

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Jak zaprojektować dobry przełącznik zakresów?

Post autor: atom1477 »

Nieliniowy pisze: ndz, 10 września 2023, 17:17 Zrobiłem parę eksperymentów. Ciekawie wypadły j-fety jako elementy przełączające. Niestety te z kanałem N potrzebują ujemnego napięcia sterowania. Nie mam na składzie z kanałem P.
Ujemnego względem końcówki S. To nie to samo co ujemne napięcie zasilania.
Da się je poprawnie wysterować i w układzie z pojedynczym dodatnim napięciem zasilania. Trzeba je tylko odpowiednio podłączyć, na wzór sposobu podłączania tranzystorów PNP.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
Nieliniowy
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieliniowy »

Podniosłem obwody rezonansowe około 1.5-2V od masy.
Nawet wzbudza się to w symulacji, około 200mV na wyjściu separatora. Sinus zaskakująco czysty/spektrum ok.
Ale, wymaga "kopnięcia" napięciem, co znaczy ze układ jest marginalny. Prawdopodobnie będą problemy w "realu"..
Nie wróży to sukcesu z przełączaniem układów anteny ferrytowej.

Schemat:
Heterodyna_2_pasmowa.png
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie widzę żeby obwody rezonansowe były przeniesione wyżej.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Również nie widzę by na schemacie obwody rezonansowe zostały "podciągnięte" pod napięcie dodatnie 1,5...2 V, nie licząc spadku napięcia na szeregowym rezystorze dla włączonego w danym momencie obwodu. Dodatkowo przy zerowej polaryzacji bramki teoretycznie wyłączony obwód jest jednak częściowo włączony. Inną sprawą jest to, że tego typu tranzystory mają jednak pewną rezystancję dren-źródło (wynoszącą co najmniej kilkadziesiąt omów) i w tym miejscu nie stanowią najlepszego elementu włączającego obwód LC do tranzystora. Dla porównania dioda BA482 przy prądzie przewodzonym 3 mA ma ok. 0,6 Ω dynamicznej rezystancji. Może dlatego w urządzeniach telekomunikacyjnych (radiotelefonach, w tym "ręczniakach") z reguły widywałem jednak diody jako przełączniki.
By obwody z zamieszczonego schematu były spolaryzowane napięciem dodatnim, to oprócz rezystora do masy powinien przy każdym być jeszcze jeden rezystor, połączony do plusa zasilania, lub powinien być tam tylko jeden rezystor, ale wspólny dla wszystkich obwodów LC ustalających częstotliwość generatora...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Nieliniowy
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieliniowy »

Racja, nie ma rezystorów podciągających doły cewek do zasilania. Napiecie dodatnie przedostaje się przez włączony J-fet. W wyłączonym obwodzie jest zbędne. Oczywiście to moja pomyłka, układ w zasadzie działa trochę przez przypadek :roll:
Prawdopodobnie nie dało by się raz wyłączonego obwodu ponownie załączyć..

Wpadły mi w ręce miniaturowe diody przełączające (Si, spadek napięcia to 0.7V, pojemność 0.3pF), dokładny numer części zginał w ochlaniach historii :lol:
Pokombinuje w symulacji i zrobię taki układ heterodyny w realu.
Jeszcze jak się uporam z filtrami P.CZ. to może coś z tego będzie.
Zdobyłem antenę ferrytową, 12mm średnicy na 20cm długości, dwie sztuki.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Nieliniowy pisze: pn, 18 września 2023, 05:01
Prawdopodobnie nie dało by się raz wyłączonego obwodu ponownie załączyć..
Mylisz się. W tym układzie nie występuje histereza.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Nieliniowy pisze: pn, 18 września 2023, 05:01 Racja, nie ma rezystorów podciągających doły cewek do zasilania. Napiecie dodatnie przedostaje się przez włączony J-fet. W wyłączonym obwodzie jest zbędne. Oczywiście to moja pomyłka, układ w zasadzie działa trochę przez przypadek :roll:
W wyłączonym obwodzie podniesienie napięcia źródła tranzystora przełączającego wcale nie jest zbędne, a jest właśnie konieczne, by tranzystor ten przy zerowym napięciu na bramce (względem masy) naprawdę pozostawał wyłączony, a nie częściowo włączony. Można było dać jeden rezystor dla wszystkich tranzystorów i wówczas tranzystor aktualnie włączony wyłączałby pozostały (lub pozostałe, jeśli byłoby ich więcej). Jeszcze lepszym rozwiązaniem mogłoby być podłączenie wszystkich źródeł tranzystorów do dzielnika napięcia z dwoma rezystorami, lub np. do diody LED o spadku napięcia rzędu np. ok. 3 V (niebieskiej, białej lub zielonej o długości emitowanego światła 525 nm) spolaryzowanej rezystorem do plusa zasilania i zablokowanej kondensatorem (lub kilkoma, np. przy wyprowadzeniach źródeł każdego z tranzystorów-kluczy) do masy dla sygnałów w.cz.
Nieliniowy pisze: pn, 18 września 2023, 05:01 Prawdopodobnie nie dało by się raz wyłączonego obwodu ponownie załączyć..
Również uważam, że nie ma tu żadnej histerezy, a "nieczynne" tranzystory muszą być wyłączane w sposób ewidentny, a nie częściowy, jak w w pokazanym w wątku rozwiązaniu...
Nieliniowy pisze: pn, 18 września 2023, 05:01 Wpadły mi w ręce miniaturowe diody przełączające (Si, spadek napięcia to 0.7V, pojemność 0.3pF), dokładny numer części zginał w ochlaniach historii :lol:
Pokombinuje w symulacji i zrobię taki układ heterodyny w realu.
Jeszcze jak się uporam z filtrami P.CZ. to może coś z tego będzie.
Zdobyłem antenę ferrytową, 12mm średnicy na 20cm długości, dwie sztuki.
Popieram praktyczne eksperymenty (a nie tylko komputerowe symulacje), bo mogą dać ciekawe wyniki. Z niecierpliwością czekam więc na ich rezultat.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ