Unitra powraca!

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Re: Unitra powraca!

Post autor: saico »

cirrostrato pisze: sob, 17 czerwca 2023, 16:33 ...Szkoda, że dziś mlodzi nie mają szans na takie wspomnienia.....
Bo kiedyś trzeba było być zaradnym, bo "nic" nie było, ale kasa była. Coś tam pamiętam od połowy lat 80-tych.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Jako, że jestem obecny na grupach dyskusyjnych na Facebooku, to zobaczyłem fotkę tego "polskiego" odtwarzacza CD.
Normalnie szajs kompletny, 100% chińskie g..., główny procesor urządzenia, to RP2040, mikrokontroler ARM, znany z Raspberry Pi Pico.
https://en.wikipedia.org/wiki/RP2040
Laminat chiński zielony, mechanizm CD szmelc jak w najgorszym odtwarzaczu DVD, trafo toroidalne przy samym laserze.
Sprzęt niemal pusty w środku, PCB upaprana topnikiem i nie umyta, pełno białych śladów jak po najtańszym, oszukanym IPA.
Jeśli to "coś" ma kosztować 6500zł, to trzeba mieć starą słomę z myszami zamiast mózgu....za te pieniądze dwa ROTEL-e można kupić, które też już chińskie ale nie takie aż badziewie, w tym CD UNITRA , to pełno tanich kondensatorów, nawet nie LOW ESR, nie mówiąc o typu "ELNA for Audio", po prostu zwykłe badziewie typu LEAGUER czy Chongx.
Czyli MANTA jak się patrzy....kogoś solidnie potrzepało na umyśle albo głupich szuka.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

szmelc.jpg
Rewelacja, czyż nie?
Na to wychodzi, że szorujemy pod dnem szamba
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Gdybyś obejrzał film, z którego pochodzi ten zrzut, wiedziałbyś, że to nawet nie jest prototyp, a jedynie układ do sprawdzania trwałości mechanizmu.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Alek pisze: ndz, 18 czerwca 2023, 00:25 Gdybyś obejrzał film, z którego pochodzi ten zrzut, wiedziałbyś, że to nawet nie jest prototyp, a jedynie układ do sprawdzania trwałości mechanizmu.
Witam!
ALE MY NIE MAMY NAWET JEDNEJ FABRYKI ELEMENTÓW ELEKTRONICZNYCH!!!
Zresztą, czy my mamy tyle krezusów, w stylu właściciela sieci sklepów "DINO", żeby było tyle klientów na takie "pierdółki" w cenie naprawdę fajnego auta grupy VAG z legendarnym 1,9 TDI?
Krezus ma inne i lepsze marki do wyboru...Naim, Rotel, CREEK, nawet i RESTEK(tej firmy sprzęt miał sam Michaił Gorbaczow- widziałem artykuł w niemieckim piśmie).
Są też o wiele lepszej jakości i brzmieniu ,kolumny, niż Altus....sam kupiłem Polk Audio T50 i jestem mega zadowolony.
Altusy są przereklamowane, mają tubowy głośnik wysokotonowy, mniejszej mocy aczkolwiek bliźniaczy z tym z kolumn Eltrona 100U, czyli ZG 603, wielu pamięta ich ostre i irytujące wysokie tony.
Robić tuner bez radia internetowego, to strzał w kolano, bo Technisat oferuje piękne tunery
https://allegro.pl/oferta/tuner-technis ... 2633809254
Ja kupiłem jak kosztował prawie dwie stówki mniej, gra bardzo ładnie, ma odtwarzacz strumieniowy i DAB+/FM.
Ja nie mam ani pieniędzy, ani chęci na zakup znaczka UNITRA na chińskim badziewiu....wolę klasyki z lat 70/80 -tych i DIY, o wiele tańsze i naprawić się na ogół da bez stacji BGA i całego zestawu narzędzi i topników.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

A wiadomo coś więcej odnośnie konstrukcji tego odtwarzacza - jaki napęd, przetwornik? Dla mnie dobre napędy skończyły się na CDM 4/19 i KSS-190A. Generalnie z moich obserwacji wynika, że wiele dzisiejszych "lepszych" odtwarzaczy za kilka tyś. zł. nie reprezentuje sobą niczego szczególnego poza dobrym wyglądem. Tylko garstka z nich pobije "średnio-wyższej" klasy odtwarzacze z końcówki lat osiemdziesiątych, a np. taki, to już b. ciężko: https://www.avtest.pl/uzywane/item/1158 ... dp-557-esd
8)
saico

Post autor: saico »

"Szrot majster" dobrze prawi, ktoś chce zbić kokosy na marce Unitra przez wzbudzenie sentymentu w kupującym. Moja pierwsza praca Telestar (Turcja) i co? Wykupili markę Elemis i "tłukli" sprzęty pod nią by zyskać na sprzedaży. Nie za długo podziałali... 2 lata.
Awatar użytkownika
Copper_Lucas
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Copper_Lucas »

Ja w ogóle podziwiam założyciela tego przedsięwzięcia, że postanowił coś produkować zamiast otworzyć parabank albo firmę chwilówkową, ew. sieć sklepów monopolowych 24h.

Od razu było wiadomo że będą płacze że nie robione w Polsce(jak byłoby tanie), że za drogie(jak będzie robione w Polsce), że z chińskich komponentów(innych nie ma), a w ogóle to na allegro są tanie cdki z niemieckich wystawek i po co takie drogie kupować? :mrgreen:

P.S. Dziwi mnie tylko że zdecydowali się na nazwy typu Edward, Edmund.
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Copper_Lucas pisze: ndz, 18 czerwca 2023, 15:38 Ja w ogóle podziwiam założyciela tego przedsięwzięcia, że postanowił coś produkować zamiast otworzyć parabank albo firmę chwilówkową, ew. sieć sklepów monopolowych 24h.

Od razu było wiadomo że będą płacze że nie robione w Polsce(jak byłoby tanie), że za drogie(jak będzie robione w Polsce), że z chińskich komponentów(innych nie ma), a w ogóle to na allegro są tanie cdki z niemieckich wystawek i po co takie drogie kupować? :mrgreen:

P.S. Dziwi mnie tylko że zdecydowali się na nazwy typu Edward, Edmund.
Pytanie skąd kasa na takie przedsięwzięcie, oby nie coś na zasadzie pralni pieniędzy (czego nawet mogą nie być świadomi właściciele, a jedynie ich możnowładcy i sponsorzy)

https://www.youtube.com/watch?v=KfMIQGOcKk0

Delegacja zwiedzających chyba z Ciechocinka...
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Mam wrażenie, że chłopcy świetnie się bawią za pieniądze inwestora. W myśl słów piosenki "...nie chodzi o to by złapać króliczka, ale by gonić go ...".
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Chińczycy od dawna kupują ,,marki,, i produkują dla każdego pod tymi historycznymi nazwami. To się opłaca i sprawdza. Tworzenie rozpoznawalnej nazwy firmy to proces długotrwały, a klient lubi znaną firmę bardziej {nawet zagraniczną}. :D
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Nie rozumiem, czemu w ogóle coś o Chinach tutaj piszemy - przecież to nasza myśl techniczna, zaprojektowane w Polsce, wyprodukowane w Polsce, kasa Polska.
O co chodzi z tymi Chinami w niektórych komentarzach?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

Krzysztof_M pisze: pn, 19 czerwca 2023, 10:40 Nie rozumiem, czemu w ogóle coś o Chinach tutaj piszemy - przecież to nasza myśl techniczna, zaprojektowane w Polsce, wyprodukowane w Polsce, kasa Polska.
O malkontenctwo chodzi oraz o chroniczny defetyzm.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Krzysztof_M pisze: pn, 19 czerwca 2023, 10:40 Nie rozumiem, czemu w ogóle coś o Chinach tutaj piszemy - przecież to nasza myśl techniczna, zaprojektowane w Polsce, wyprodukowane w Polsce, kasa Polska.
A ile tej ,,myśli technicznej,, jest w wyrobie? Kolor obudowy i rozmieszczenie płytek? :lol: :D
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Szrot majster pisze: ndz, 18 czerwca 2023, 00:47
Witam!
ALE MY NIE MAMY NAWET JEDNEJ FABRYKI ELEMENTÓW ELEKTRONICZNYCH!!!
To nie jest prawdą. Nawet, jeśli Telpod czy Mifleks odrzucimy z tej grupy istniejących ciągle wytwórni, to i tak dalej pozostaje choćby to:

https://vigophotonics.com/
ODPOWIEDZ