Olkus pisze: ↑sob, 15 kwietnia 2023, 11:57
Na tych lampach raczej bym poszedł w PP
Aczkolwiek nie znam żadnej konstrukcji w PP na E/PFL200 i odpowiednikach.
Pozdrawiam,
A.
I do SE też niezbyt się nadają, a to dlatego że wyprowadzenie siatki pentody napięciowej jest bardzo blisko anody lampy mocy {a mają duże wzmocnienie}.
Olkus pisze: ↑sob, 15 kwietnia 2023, 11:57
Na tych lampach raczej bym poszedł w PP
Aczkolwiek nie znam żadnej konstrukcji w PP na E/PFL200 i odpowiednikach.
Pozdrawiam,
A.
I do SE też niezbyt się nadają, a to dlatego że wyprowadzenie siatki pentody napięciowej jest bardzo blisko anody lampy mocy {a mają duże wzmocnienie}.
Czyli może to być trudne do "ogarnięcia". Ale mam trochę tych lamp i znajdą się podstawki to może coś kiedyś wykombinuję
Kolega Tomek J. już o nich pisał, te lampy są nie do ogarnięcia w audio a jak ktoś to pokona i zbuduje na nich sensownie grający wzmacniacz, to ufunduje nagrodę:) Piszę z pamięci...
... z pełnopasmowych głośniczków z dawnego NRD/DDR można uzyskać całkiem przyzwoity dźwięk. Do uzyskania wysokiego natężenia dźwięku spokojnie wystarczy coś na bazie ECLcośtam. Te głośniki często były w wersjach z magnesem kobaltowym, co w naszych czasach nieczęsto się zdarza, a jeżeli już to są w cenie złota .
Miałem kiedyś coś podobnego na kilka dni. Miło wspominam. Stereofonia była doskonała. Sprawność tego głośnika była na tyle wysoka, że spokojnie można było zastosować filtr wygładzający charakterystykę.
Myślałem, że w naturze ta wersja magnetofonu Finezja nie występuje: https://allegrolokalnie.pl/oferta/unitr ... magnetofon
Przed chwilą było na OLX za stówę, ale sprzedawca chyba się zorientował, po moim zapytaniu ogłoszenie zniknęło